پارازایلن چیست + بررسی بازار پارازایلن

پارازایلن چیست+بررسی بازار پارازایلن

پارازایلن چیست و چه کاربردهایی دارد؟ پارازایلین یکی از ایزومرهای زایلین است، که در آن دو شاخه متیل در عرض یکدیگر و روی اتم‌های شماره ۱ و ۴ قرار می‌گیرند , پایه بنزن با دو شاخه متیل است.

پارازایلن چیست

پارازایلین یک مایع شفاف با بوی شیرین است که بخارات تحریک کننده ای دارد. چگالی این ماده کمتر از آب بوده و در آب نامحلول است. برای ساخت بطری های پلاستیکی و فیبرهای پلی استری از پارازایلین استفاده می شود.

پارازایلین یا پارازایلن para-xylene or p-xylene که به صورت مختصر PX نامیده می شود، یک هیدروکربن آروماتیک است که از بنزن به دست می آید. ماده پارازایلین سمی است و در دمای اتاق قابل اشتعال است. این ماده بطور طبیعی در بنزین و زغال سنگ وجود دارد.

فرمول شیمیایی پارازایلن

فرمول شیمیایی پارازایلن C۸H۱۰ است. حرف P یا para نشان دهنده محل قرار گرفتن دو شاخه متیل در عرض یکدیگر بر روی حلقه بنزن است. پارازایلن به صورت گسترده در تولید ترفتالیک اسید برای پلی‌استر بکار برده می‌شود.

کاربرد پارازایلین

پارازایلین به طور عمده برای تولید ماده DMT و PTA به مصرف می‌رسد. این ۲ محصول در ساخت پلی‌اتیلن ترفتالات به کار می‌رود

ساخت و تولید پلی‌استرها الیاف
فیلم عکاسی بطری‌های نوشابه

طبق الگوی مصرف جهانی ۱۹ درصد پارازایلین در ساخت PTA و ۹ درصد در ساخت DMT به کار می‌رود. طریقه تولید پارازایلین به این ترتیب است که از نفت خام ابتدا نفتا و طی مراحلی بنزین پیرولیز به دست می‌آید، که مواد آروماتیک از این محصول (بنزین پیرولیز) تولید می‌شود.

پارازایلن در ماده اولیه زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • الیاف مصنوعی
  •  ترفتالیک اسید
  • صنایع داروسازی
  •  حشره‌کش‌ها
  •  حلال‌ها

سایر کاربردهای PET عبارتند از:

ظروف برای لوازم آرایشی

سایر محصولات مصرفی لوازم آرایش

پارچه های پرده

روکش و پوشاک

فیلم برای اشعه ایکس

نوار مغناطیسی

فیلم عکاسی و عایق الکتریکی

و بسته بندی برای کیسه های جوش

گوشت های فرآوری شده

فیلم های کوچک

پارازایلن در ماده اولیه 

پارازایلن در ماده اولیه

ترفتالیک اسید چیست

نام انگلیسی ترفتالیک اسید Terephthalic acid است.فرمول شیمیایی این ترکیب آلی به صورت C8H6O4 می باشد. جرم مولی این ترکیب 166.13 گرم بر مول است.

تولید ترفتالیک اسید بوسیله اکسایش پارا – زایلن درمحیط خنثی و دما و فشار نزدیک به محیط در حلال مایع – N . در شرایط اسیدی انجام گرفت و بهره ودرصد تبدیل بسیار خوب حاصل گردید O2/HNO3 یونی در سیستم هیدروکسی فتالیمید باعث بهبود بهره تولید ترفتالیک اسید می گردد .

مکانیسم عملکرد آن عبارتست از جذب رادیکال هیدروژن آن بوسیله نیتریک اسید که منجر به تشکیل رادیکال پراکسی بنزیل در حضور اکسیژن می گردد . روش کار شامل مخلوط کردن حلال مایع ی ونی، – N هیدروکسی فتالیمید و پا را – زایلن و افزایش تدریجی نیتریک اسید در یک فلاسک شیشه ای و حرارت دادن مخلوط تا دمای رفلاکس است . آنالیز مخلوط واکنش بوسیله کروماتوگرافی گازی انجام شد . سطح زیر پیک ترفتالیک اسید%96 : در شرایط بهینه حاصل گردید .

کاربرد ترفتالیک اسید

به جرات می توان گفته که تمام ترفتالیک اسید و همچنین دی متیل ترفتالات تهیه شده در دنیا، به عنوان پیش سازهای PET مصرف می گردد. تولید جهانی این ترکیب شیمیایی در حوالی سال 1970 تقریبا 1.75 میلیون تن بوده است. اما جالب است بدانید که در حوالی سال 2006 تقاضای جهانی جهت تولید اسید ترفتالیک از 30 میلیون تن بیشتر شد.

الیاف از جنس پلی استر که بر پایه این ترکیب شیمیایی تولید می گردند، به تنهایی یا در ترکیب با الیاف طبیعی یا مصنوعی به کار گرفته خواهند شد. جالب است بدانید که در تهیه فیلم های پلی استر به طور بسیار وسیعی در نوارهای ذخیره سازی داده ها، برچسب ها، نوارهای ضبط فیلم و صدا، فیلم های عکاسی و برخی مواد دیگر همانند ورق هایی که به سختی و پایداری احتیاج دارند، از این ماده استفاده می کنند.

این ماده در رنگ ها به عنوان یک حامل به کار گرفته می شود. این ترکیب آلی به عنوان یک ماده اولیه بسیار مناسب، جهت ساخت پلاستی سایزرهای ترفتالات مورد استفاده قرار می گیرد. در صنایع داروسازی از این ترکیب شیمیایی به عنوان ماده اولیه جهت ساخت برخی از داروهای خاص استفاده می شود.

بسته بندی و نگهداری ترفتالیک اسید چگونه می باشد؟

در محیط های بسته بسیار مراقب باشید که گردوغبار آن حالت انفجاری دارد، تولید نگردد. با رعایت تمام نکات ایمنی، جابجایی اسید ترفتالیک در فضاهای باز مشکل ندارد.

هنگامی که از این ماده آلی استفاده نمی کنید، بهتر است آن را در بسته یا کیسه های بزرگ نگهداری نمایید. محیط نگهداری این ترکیب آلی بایستی خشک، خنک، دارای تهویه مناسب، دور از نور خورشید، منبع آتش زا و همچنین مواد ناسازگار باشد.

عوارض استفاده از ترفتالیک اسید

  • گرد و غبار ناشی از این ترکیب آلی باعث سوزش و تحریک چشم ها می شود.
  • ترفتالیک اسید در هنگام تماس با پوست موجب تحریکات پوستی خواهد شد.
  • خوردن و بلعیدن این ماده شیمیایی باعث سوزش و التهاب مجراهای تنفسی خواهد شد.
  • تنفس کردن گرد و غبارهای این ماده به مقدار فراوان، موجب تحریکات تنفسی می شود.
  • در صورت گرم شدن فراوان این ترکیب، موجب آتش گرفتن آن می شود.

طبق تحقیقاتی که بر روی این ترکیب آلی انجام گرفته شده است، اثرات مخرب و زیست محیطی چندان فراوانی ندارد.

هنگامی این ترکیب در معرض گرمای فراوان قرار می گیرد و باعث سوختن آن می شود. همین امر به نوبه خود منجر به تولید گازهای محرک و سمی می شود. ناگفته نماند که گرد و غبار این ترکیب در مجاورت آتش و جرقه به راحتی منفجر می گردد.

بهترین و مناسب ترین ماده جهت خاموش نمودن این ماده استفاده از پودر خشک مواد شیمیایی، اسپری آب، کف خنک کننده و کربن دی اکسید می باشد.

ایمنی ترفتالیک اسید

در هنگام کار کردن با این ترکیب یا زمانی که به مدت فراوانی با این ماده آلی سروکار دارید، بهتر است از دستکش، لباس و کفش مخصوص که در برابر مواد شیمیایی مقاوم می باشند، استفاده نمایید. از عینک های ایمنی استفاده نمایید. در مواقعی که گردوغبار حاصل از این ترکیب زیاد می باشد، استفاده از ماسک فیلتردار ضروری است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *