انواع دکل حفاری

انواع دکل حفاری

دکل حفاری پایه و اساس هر عملیات معدنی، تونل، چاه آب و پروژه های ساختمانی بزرگ هستند. دکل های حفاری مختلفی که برای نفوذ به سطح زمین استفاده می شود برای هر نیاز محیطی خاص موجود است.اکثر دکل های حفاری و تجهیزات مربوطه تا حدی قابل حمل هستند. آنها ممکن است عملیات یک نفره باشند یا برای مدیریت نیاز به کل خدمه با تجهیزات سنگین داشته باشند. برای ادامه این تحلیل آموزشی با ما همراه باشید .

انواع دکل حفاری

دکل حفاری به صورت زیر دسته بندی می شود.

۱. دکل های خشکی (Onshore Rigs):

 دکل ثابت یا استاندارد (Conventional)

دکل های متحرک (Mobile Rigs): این دکل ها به دو گروه تقسیم می شوند :

 دکل خود فراز یا چاقویی (Jack Knife)

دکل قابل حمل ( Portable Mast)

۲. دکل های دریایی (Offshore Rigs):

دکل های دریایی را می‌توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد که هر کدام به چند زیر گروه تقسیم می‌شوند :

دکل های شناور ( Floating Type Rigs): این نوع دکل شامل یک دکل می شود.

کشتی حفاری (Drilling Ship)

دکل نیمه شناور (Semi _Submersible Rig)

دکل های متصل به کف دریا (Bottom Support Type Rigs): این نوع دکل حفاری خود شامل چند نوع دکل می شود:

Barge

Jack up

Platform Rigs : این نوع دکل به دو زیر گروه فرعی تقسیم می‌شوند :

Self Connection

Tendered

انواع حفاری

  • مارپیچ ها

از یک پیچ مارپیچ با تیغه ای برای سوراخ کردن خاک های زیر سطحی استفاده می کنند. زباله ها “سوار پروازها” را از سوراخ خارج می کنند، زیرا مارپیچ عمیق تر می شود. ساقه ممکن است جامد یا توخالی باشد تا اجازه دهد دوغاب بتن به داخل سوراخ پمپ شود و یک شمع ریخته گری ایجاد کند که بارهای سنگین را در خاک ضعیف تحمل می کند.

  • حفاری پرکاشن

حفاری پرکاشن Rotary Air Blast (RAB) عمدتاً برای اکتشاف مواد معدنی استفاده می شود. این روش که به عنوان حفاری در سوراخ نیز شناخته می شود، از یک چکش پنوماتیک با “دندان های تنگستن” استفاده می کند که سطح سنگ را در حالی که زباله ها منفجر می شوند و از طریق فضای اضافی اطراف میله منفجر می شوند، می جوند.

  • حفاری Air Core

حفاری Air Core بسیار شبیه به حفاری RAB است، اما در خاک‌های نرم‌تر استفاده می‌شود و به دلیل داشتن یک لوله تخلیه مرکزی برای خارج کردن زباله‌ها از سوراخ، نمونه‌برداری دقیق‌تری از خاک ممکن است انجام شود.

  • دستگاه حفاری ابزار کابلی

دستگاه حفاری ابزار کابلی برای حفر چاه آب در سفره های زیرزمینی استفاده می شود. یک کابل چکش را بالا می‌برد، می‌چرخاند و می‌اندازد و خاک داخل سوراخ را پودر می‌کند. پس از آن زباله ها توسط یک “بایل”، یک سطل با کف درب، که بار اضافی را از بین می برد، خارج می شود. سپس چکش دوباره به کار گرفته می شود و این روند تکرار می شود.

  • حفاری مستقیم

حفاری مستقیم فشاری مشابه حفاری ابزار کابلی است با این تفاوت که چکش نمی چرخد. برای حفاری در خاک های بسیار نرم استفاده می شود.

انواع حفاری

برای آموزش انتخاب نام شرکت واردات و صادرات کلیک کنید.

انواع دکل های حفاری

بطور کلی دکل های حفاری به دو دسته ضربه ای و چرخشی تفسیم می شوند که در این قسمت فقط به توضیح در باره دکل های حفاری چرخشی می پردازیم.

دکل های حفاری چرخشی به دو دسته خشکی (Land) و دریایی (Marine) تقسیم می شوند.

  • دکل حفاری خشکی

به دو دسته ثابت Conventional و سیار تقسیم می شوند که دکل های سیار به دو دسته خود فراز چاقویی (Jacknife) و Portable Mast تقسیم می شوند که دکل Portable mast به طور سرهم بر روی کامیون سوار می شود و به محل مورد نظر برده می شود سپس بازوهای هیدرولیکی برپا می شود این نوع دکل برای حفر چاههای کم عمق استفاده می شود.

امروزه از دکل های ثابت کمتر استفاده می شود چون این دکل ها بعد از حفر چاه در محل باقی می مانند ؛ مثل بعضی از چاههای اکتشافی در مسجد سلیمان.

امروزه بیشتر چاه های نفت و گاز در خشکی را با دکل های Jacknife حفر می کنند. اجزای دکل به صورت تکه تکه به محل برده می شود و در آنجا توسط پین هایی به هم متصل می شود.

دکل های حفاری دریایی بر اساس طرز استقرار آنها در دریا-کف آنها به دریا متصل باشد یا نه- به دو دسته ثابت (Bottom Support) و شناور (Floating) تقسیم می شوند.

  • دکل حفاری شناور

شامل دو دسته نیمه شناور (Semisubmersible) و کشتی حفاری (Drillship) است.دکل های نیمه شناور در آب های عمیق (عمق حدود ۶۰۰ فوت) که امکان رسیدن پایه های دکل به کف دریا وجود ندارد و تلاطم امواج زیاد است استفاده می شود.

کشتی حفاری یک کشتی بسیار بزرگ است که شامل دکل حفاری و تجهیزات مربوطه می شود. حفاری با کشتی در مناطق آرام که تلاطم امواج زیادی ندارند انجام می شود.

دکل های ثابت (Bottom Support) دارای پایه می باشند و به کف دریا متصل می شوند و معمولا برای آب های با با عمق کمتر از ۳۵ فوت استفاده می شود و شامل سه دسته سکوJack up, platform, Barge می باشد.

دکل های Jack up به صورت پایه بالا توسط یدک کش به محل برده شده و در محل ، پایه ها بوسیله جک های هیدرولیکی پایین برده می شوند و به کف دریا متصل می شوند. این نوع دکل در مناطق طوفانی که تلاطم امواج زیاد است استفاده می شود.

دکل های Barge معمولا در باتلاق ها و جاهایی که عمق آب کمتر از ۲۰ فوت است استفاده می شود.

  • دکل حفاری دریایی ثابت سکو

نوع دیگر دکل های حفاری دریایی ثابت سکو (Platform) می باشد.سکو سازه ای است که در وسط دریا ایجاد می شود و دارای دو نوع می باشد:

Self Contained: که خود دارای دکل حفاری می باشد.

Tendered: دارای دکل نیست و برای حفاری باید دکل را روی سکو سوار کرد.

در آخر ذکر این نکته ضروری است که وسایل کنترل فوران سرچاهی در دکل های دریایی در کف دریا نصب گردیده و توسط لوله های انعطاف پذیری به خود دکل متصل می شوند.

برای آموزش تولید درب بطری پلاستیکی کلیک کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *