نفت ایران کی تمام می شود؟ تولید نفت ایران چهار میلیون بشکه با توجه به این حجم تولید ذخایر نفت ما برای بیش از ۱۰۸ سال کافی است. کشور ایران ۱۵۵ میلیارد بشکه ذخایر نفتی دارد و بالاترین میزان تولید ما حدود چهار میلیون بشکه بوده است.
مرکز پژوهشهای مجلس نیز اعلام کرده بود که تداوم تولید نفت در سطح فعلی و ثبات حجم ذخایر برقرار است و تا ۱۰۸ سال آینده نفت برای فروش خواهد داشت. تولید چهار میلیون بشکه در سال و حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون بشکه است. بنابراین اگر شرایط ثابت بماند، ذخایر نفت ما برای بیش از ۱۰۰ سال کافی است.
بیش از ۱۱۰ سال از تولید نفت و گاز در ایران می گذرد و در این سال ها این صنعت با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده است. بر اساس آخرین گزارش آماری سالانه شرکت BP، ایران در سال ۲۰۲۲ دارای ۱۵۶ میلیارد بشکه نفت (9 درصد منابع) پس از ونزوئلا، عربستان سعودی و کانادا، رتبه چهارم ذخایر نفتی جهان را دارد اما با تولید هشت درصد نفت خام جهان، ایران رتبه هشتم را در بخش تولید به خود اختصاص داده است.
بیش از نیمی از ذخایر نفت خام جهان تاکنون استخراج شده است. پس از ۱۱۰ سال، ایران تنها کمی بیش از یک سوم ذخایر نفت خود را استخراج کرده است. و این در شرایطی است که انتظار می رود تقاضا برای نفت خام در ۳۰ سال آینده کاهش یابد.
در حال حاضر ۱۳ درصد نفت خام تولیدی در بخش پتروشیمی، ۳۰ درصد در بخش های خانگی، تجاری و کشاورزی و ۶۰ درصد در بخش حمل و نقل مصرف می شود. بنابراین با توجه به رشد صنعت برق در بخش حمل و نقل، در آینده شاهد کاهش مصرف نفت خام خواهیم بود. به طوری که طبق پیش بینی ها تا سال ۲۰۵۰ بیش از نیمی از خودروهای در حال حرکت در جهان الکتریکی خواهند بود.
بر اساس آخرین گزارش آژانس جهانی انرژی های تجدیدپذیر، سهم انرژی خورشیدی و بادی در جهان ۱۷ درصد است و این رقم در سال ۲۰۵۰ به ۷۰ درصد خواهد رسید. استقبال جهان از انرژی های نو لزوما به دلیل محیط زیست نیست. اما تولید انرژی های نو برای شرکت ها و موسسات مالی دنیا سود بیشتری نسبت به انرژی های فسیلی دارد، به عنوان مثال در حال حاضر برای تولید یک مگاوات برق در بخش انرژی خورشیدی فقط باید ۳۶ دلار هزینه کرد. در حالی که این هزینه در نیروگاه های سیکل ترکیبی ۶۰ دلار است.
صادرات نفت ایران علیرغم عدم توافق هسته ای، سال ۲۰۲۲ را به بالاترین حد خود پایان دارد. ایران در سال ۲۰۲۲ و شروع سال ۲۰۲۳ نفت بیشتری نسبت به سال های پیشین فروخته است. صادرات نفت تهران از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ خارج شد و تحریم ها را با هدف محدود کردن صادرات نفت و درآمدهای مرتبط با آن به دولت ایران بازگرداند، محدود شده است. صادرات در دوره جو بایدن، به دنبال احیای بخشی از توافق هسته ای بود، افزایش یافته است و بر اساس برخی برآوردها به بالاترین حد خود از سال ۲۰۱۹ رسیده است.
به گفته شرکتهایی که این جریانها را دنبال میکنند، صادرات نفت ایران در دو ماه آخر سال ۲۰۲۲ به بالاترین حد خود رسیده است. با وجود تحریمهای ایالات متحده، سال ۲۰۲۳ را با محمولههای بالاتر به چین و ونزوئلا آغاز میکند.
صادرات نفت تهران از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ خارج شد و تحریم ها را با هدف محدود کردن صادرات نفت و درآمدهای مرتبط با آن به دولت ایران بازگرداند، محدود شده است.
صادرات در دوره جو بایدن، که به دنبال احیای توافق هسته ای بود، افزایش یافته است و بر اساس برخی برآوردها به بالاترین حد خود از سال ۲۰۱۹ رسیده است. این امر علیرغم وجود بادهای مخالف مانند توقف در آن مذاکرات و رقابت نفت خام روسیه با تخفیف صورت می گیرد.
صادرات نفت خام ایران در دسامبر به طور متوسط ۱.۱۳۷ میلیون بشکه در روز بود که ۴۲۰۰۰ بشکه در روز نسبت به نوامبر افزایش داشت و بالاترین رقمی که SVB در سال ۲۰۲۲۲ بر اساس برآوردهای قبلی گزارش کرده بود. در مقایسه با دولت ترامپ، هیچ سرکوب یا اقدام جدی علیه صادرات نفت ایران صورت نگرفته است. صادرات ژانویه تا کنون مانند ماه های گذشته قوی بوده است.
پیشرفت به سوی توافق هسته ای ایران، توجه را به انبار قابل توجهی از نفت خام که در اختیار تهران است، معطوف کرده است که در صورت حصول توافق می تواند به سرعت برای خریداران ارسال شود.
به گفته شرکت رهگیری کشتی Kpler، در حال حاضر حدود 93 میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی ایران در کشتیهای خلیج فارس، سنگاپور و نزدیک چین ذخیره میشود، در حالی که Vortexa Ltd. ذخایر آن را 60 تا 70 میلیون بشکه تخمین میزند. علاوه بر این، حجم کمتری در مخازن خشکی وجود دارد.
جان دریسکول، استراتژیست ارشد شرکت JTD Energy Services Pte گفت: ایران کشتی قابل توجهی از محمولهها را ساخته است که میتواند به زودی وارد بازار شود. او گفت که با این حال، حل کردن مسائل بیمه و حمل و نقل و همچنین فروش لحظه ای و مدت پس از تحریم ممکن است «کمی زمان» ببرد.
بازگشت مجدد احتمالی ایران به بازار جهانی نفت خام، با احتمال لغو تحریمهای آمریکا، در لحظهای پیچیده برای تجار نفت رخ میدهد. سرمایه گذاران شمارش معکوس را برای محدود کردن بیشتر اتحادیه اروپا بر جریان نفت خام روسیه از دسامبر به عنوان بخشی از عقب نشینی این اتحادیه علیه جنگ در اوکراین انجام می دهند. علاوه بر این، فروش عظیم دولت بایدن از ذخایر استراتژیک نفت در ماه اکتبر به پایان خواهد رسید.
بازگشت بالقوه بشکههای ایران به بازارهای جهانی نفت هم از حجم ذخیرهسازی شناور و هم در بلندمدت بر قیمتهای آتی در هفتههای اخیر تأثیر گذاشته و نشانههایی از انقباض در جاهای دیگر را خنثی کرده است.
تمرکز دیپلماتها بر احیای یک توافق چند ملیتی است که برنامه هستهای ایران را در ازای لغو تحریمهای مرتبط، از جمله بر جریان نفت، محدود میکرد. توافق اولیه پس از آن که دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا آن را کنار گذاشت، از بین رفت. هفته گذشته، ایالات متحده پاسخ خود را به آخرین پیشنهاد ارسال کرد و گمانه زنی ها را افزایش داد که ممکن است به زودی توافقی حاصل شود، اگرچه تهران یکشنبه گفت که مبادلات اکنون تا سپتامبر ادامه خواهد داشت.
مقاله های تحلیلی
آموزش
شماره تماس پشتیبانی در واتس اپ: 09337813003
ایمیل: iroilmarket2@gmail.com
© 2022 – تمامی حقوق برای بازار نفت و گاز پتروشیمی محفوظ است.