نفت ارزان روسیه موتور محرک اقتصاد چین
چین در ماه ژوئن ذخایر نفت خام خود را به بالاترین سطح در سه سال گذشته افزایش داد و از نفت خام ارزان روسیه برای تقویت ذخایر و افزایش انعطاف پذیری در برابر الزام واردات آتی بهره برد.
بر اساس داده های رسمی، چین بزرگترین واردکننده نفت جهان در ماه ژوئن 2.1 میلیون بشکه در روز به ذخایر تجاری یا راهبردی نفتی خود اضافه کرده است. این از 1.77 میلیون بشکه در روز اضافه شده در ماه مه بالاتر بوده و بیشترین افزایش از ژوئن 2020 به شمار می رود، زمانی که پالایشگاه های چینی واردات را افزایش دادند زیرا قیمت نفت خام به پایین ترین سطح در سه دهه اخیر رسید.
چین حجم نفت خام ورودی یا خروجی از ذخایر استراتژیک و تجاری را فاش نمی کند، اما می توان میزان ذخایر راهبردی نفتی این کشور را با کسر مقدار نفت خام فرآوری شده از کل نفت خام موجود از واردات و تولید داخلی، تخمین زد.
بر اساس دادههای منتشر شده در 17 ژوئیه توسط اداره ملی آمار، پالایشگاههای چین 60.95 میلیون تن در ماه ژوئن، معادل 14.83 میلیون بشکه در روز فرآوری کردند. این میزان نسبت به ماه مشابه سال 2022 میلادی 10.2 درصد افزایش داشت و دومین رکورد ماهانه به شمار می رود. رکورد اصلی مربوط به ماه مارس با 14.91 میلیون بشکه در روز است.

نفت ارزان روسیه موتور محرک اقتصاد چین
حجم نفت خام در دسترس پالایشگاه ها 16.93 میلیون بشکه در روز بود که شامل واردات 12.67 میلیون بشکه در روز و تولید داخلی 4.26 میلیون بشکه در روز بود. با کم کردن توان پالایشگاهی از کل نفت خام موجود، مازاد 2.1 میلیون بشکه در روز برای ذخیره سازی در دسترس باقی می ماند. این گزارش نشان می دهد طی 5 ماه نخست امسال، چین حدود 950000 بشکه در روز به ذخایر راهبردی نفتی اضافه کرده است که نسبت به 740000 بشکه در روز در کل سال 2022 افزایش 28 درصدی داشته است.
آنچه اعداد ذخیره سازی نفت نشان می دهد این است که چین در نیمه اول سال ذخایر فراوانی را اضافه کرده است، حتی با وجود افزایش فرآوری پالایشگاه ها. سوالی که برای بازار وجود دارد این است که پالایشگاه های چینی با تمام نفت اضافی موجود در مخازن ذخیره سازی خود چه خواهند کرد و احتمالاً پاسخ احتمالاً تا حد زیادی به اتفاقی که برای قیمت های جهانی می افتد بستگی دارد.
روایت غالب در بازار برای سال 2023 تاکنون انتظارات گسترده از افزایش شدید تقاضای جهانی نفت خام به رهبری چین و به ویژه در نیمه دوم سال بوده است. آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی خود را برای رشد تقاضای جهانی در 13 ژوئیه به 2.2 میلیون بشکه در روز در سال 2023 کاهش داد که 220 هزار بشکه در روز کمتر از تخمین قبلی خود است. اوپک پلاس با هدف تقویت قیمت جهانی نفت طی ماه های اخیر تولید و عرضه نفت خام خود را کاهش داده است.
وابستگی قیمت نفت
اگر روایت بازار از تقاضای قوی نیمه دوم 2023 همراه با محدودیت های عرضه و تولید درست باشد، به این معنی است که قیمت نفت از 83.29 دلار در هر بشکه فعلی افزایش خواهد یافت.اگر اینطور باشد، پالایشگاه های چینی این توانایی را دارند که واردات را کاهش دهند و از ذخایر فراوان خود استفاده کنند. این امر تاثیر زیادی بر کاهش هزینه واردات نفت چین خواهد داشت و باعث افت تقاضای جهانی نفت و فشار نزولی بر قیمت ها خواهد شد. با این حال، اگر قیمت نفت در محدوده 70 تا 80 دلار در هر بشکه باقی بماند، پالایشگاه های چین ممکن است تصمیم بگیرند که واردات را با سرعت قوی فعلی ادامه دهند.
چین در ماه ژوئن رکورد واردات نفت روسیه را به ثبت رساند و آمار رسمی واردات 2.56 میلیون بشکه در روز را ثبت کرد که نسبت به ماه مشابه سال گذشته 44 درصد افزایش داشت. در نیمه اول سال جاری، واردات از روسیه 22 درصد نسبت به مدت مشابه در سال 2022 افزایش یافته است. علاوه بر نفت ارزان قیمت روسیه ، چین از ایران نیز نفت خام میخرد، اگرچه در دادههای رسمی تا حد زیادی به عنوان واردات از سایر کشورها پنهان شده است.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: رویترز
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.