جهان باید تا سال 2030 بهره‌وری مصرف انرژی را دو برابر کند

بهره‌وری مصرف انرژی

ده‌ها وزیر و مدیر عامل از سراسر جهان برای کنفرانس جهانی بهره‌وری انرژی آژانس بین‌المللی انرژی در فرانسه گرد هم آمدند. تحلیل‌های جدید از این گردهمایی نشان می‌دهد جهان باید پیشرفت در بهره‌وری مصرف انرژی را از هم اکنون تا سال 2030 به‌عنوان بخشی از تلاش‌ها با هدف تامین امنیت انرژی دو برابر کند. با این کار، جهان نه تنها انرژی اقتصادی و مقرون به صرفه را بهبود می‌بخشد بلکه محدودیت گرمایش زمین تا 1.5 درجه سانتیگراد را نیز حفظ می‌کند.

در گزارش ویژه بهره‌وری انرژی آمده است: در این دهه بر افزایش پیشرفت بهره‌وری انرژی سالانه از 2.2 درصد به بیش از 4 درصد تا سال 2030 تاکید شده است که باعث کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای (GHG)، ایجاد فرصت‌های شغلی، گسترش دسترسی به انرژی، کاهش صورت‌ حساب‌های انرژی، کاهش آلودگی هوا، کمتر شدن اتکای کشورها به واردات سوخت فسیلی و دیگر مزایای اجتماعی و اقتصادی می‌شود.

انتظار می‌رود علیرغم کاهش رشد سالانه به‌دلیل افزایش هزینه‌ها در پروژه‌های جدید، سرمایه‌گذاری در بهره‌وری انرژی در سال جاری به سطوح بی‌سابقه‌ای برسد. باتوجه به سیاست‌های فعلی، پیش‌بینی می‌شود که سرمایه‌گذاری مرتبط با بهره وری (efficiency-related investment) تا 50 درصد بیشتر افزایش یابد. با این‌ حال، برای دو برابر شدن پیشرفت سالانه، سرمایه‌گذاری در این بخش باید از 600 میلیارد دلار به بیش از 1.8 تریلیون دلار تا سال 2030 افزایش یابد.

فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی گفت “امروز شاهد حرکت قوی در بهره وری انرژی هستیم. کشورهایی که بیش از 70 درصد از مصرف انرژی جهان را تشکیل می‌دهند، از زمان شروع بحران جهانی انرژی در بیش از یک سال گذشته، سیاست‌های بهره‌وری جدید یا بهبود یافته‌ای را اعمال کرده‌اند. وی افزود: ما اکنون باید تا پایان این دهه به سمت پیشرفت دو برابری در بهره‌وری انرژی حرکت کنیم”.

سیاست نقش مهمی در بهره وری انرژی در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت خواهد داشت. طرح RePowerEU اروپا، قانون کاهش تورم در ایالات متحده و ابتکار تحول سبز ژاپن (GX) نمونه‌هایی از تلاش‌ مجدد سیاست‌گذاران برای ارائه دستورالعمل بهینه‌سازی انرژی هستند.

گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد که چگونه تلاش‌ها برای افزایش بهره‌وری انرژی می‌تواند اثرات مثبتی برای جامعه داشته باشد. امروزه این بخش ده‌ها میلیون نفر را در سراسر جهان استخدام می‌کند. با افزایش جاه طلبی، فعالیت‌های بهره وری انرژی نیز می‌تواند منجر به ایجاد 12 میلیون فرصت شغلی دیگر در جهان تا سال 2030 شود.

نکته مهم این است که تقاضای انرژی کمتر و کارآمدتر از پیشرفت سریع‌تر به‌ سمت دسترسی جهانی به انرژی مدرن و مقرون به‌صرفه در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه حمایت می‌کند.

تغییر به‌ سمت دنیای الکتریکی با حذف تدریجی سوخت‌های سنتی زیست توده مانند زغال چوب و چوب برای گرمایش و پخت‌ و‌ پز نیز مزایای متعددی را از نظر بهبود کیفیت هوا و سلامت به همراه دارد.

آژانس بین‌المللی انرژی برای ادامه حمایت خود از اقدامات قوی‌تر در زمینه بهره‌وری انرژی، جعبه ابزار سیاست‌های خود را برای دولت‌ها توسعه داده و آپدیت کرده است. این جعبه ابزار شامل دو بخش است. بخش اول، 10 اصل استراتژیک مطابق با دستورالعمل‌های کمیسیون جهانی اقدام فوری (Urgent Action) در بهره‌وری انرژی است که آموخته‌های کلیدی از تجربیات جهانی در مورد چگونگی افزایش اثربخشی سیاست‌ها و برنامه‌های بهره‌وری انرژی را بیان می‌کند.

بخش دوم، سیاست‌های کلیدی موجود در دولت‌ها را بیان می‌کند و اینکه چگونه می‌توان آنها را در مجموعه‌ای منسجم و موثر از سیاست‌ها و اقدامات ادغام کرد تا دستاوردهای سریعتر و قوی‌تری به‌دست آورد. جعبه ابزار سیاست 2023 شامل دو بسته سیاستی جدید درمورد مصارف خانگی، امور مالی و همچنین به‌روزرسانی بسته‌های موجود است.

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع: ceenergynews

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *