3 عامل اصلی افزایش قیمت نفت آسیا|اسفند 1400
3 عامل اصلی افزایش قیمت نفت آسیا اقیانوسیه و خلیجفارس در روز ۲۸ فوریه به نقل از بازار نفت و گاز ایران
عربستان قیمت نفت خود برای فروش در آسیا طی ماه مارس را افزایش داد که نشان دهنده بالا بودن تقاضا در این قاره است.
جنگ اوکراین،کاهش صادرات چین
قیمت فرآوردههای نفتی که پس از چند جهش و افزایش قیمت نامتعارف، برای بسیاری از محصولات ازجمله بنزین گازوییل و سوخت جت از مرز ۱۰۰ دلار عبور کرده بود یک روند کاهشی کوتاه مدت و یا توقف افزایش موقت داشت ولی این وقفه خیلی طولانی نشد و از روز ۲۸ فوریه مجدداً علائم افزایشی آشکار گردید و به نظر نمیرسد با توجه به مسائل منطقهای در اروپا و حمله روسیه به اوکراین و تحریمهای اعمال شده از سوی اروپا و آمریکا کاهش قیمت نفت و فرآوردههای نفتی را داشته باشیم.
در حقیقت همه شرایط موجود خلاف این رانشان میدهد. در روز ۲۸ فوریه مصادف با ۹ اسفند، هیچ نشانهای از افزایش صادرات فرآوردههای نفتی از سوی چین دیده نمیشود و این کشور کماکان ترجیح میدهد در اوضاع آشفتهبازار کنونی، بیشتر به فکر تأمین نیاز داخلی خود باشد تا تأمین درامد از صادرات. همچنین دو کشور آسیایی اندونزی و مالزی در حال پر کردن انبارها و ذخایر بنزین خود برای ماه پرتردد رمضان هستند که در این ماه رفت و آمد در ساعات پایانی شب بیش از روزهای دیگر سال است و تجربه سالهای قبل نشان میدهد که مصرف بنزین به اوج خود در این ماه میرسد.
در چنین شرایطی که اغلب کشورها احساس عدم اطمینان از عرضه متعارف بنزین میکنند شاهد هجوم تقاضا هستیم و با توجه به کاهش عرضه، بنزین پس از چند روز ثبات مجدداً صعودی شد و اگرچه میزان افزایش مجدد قیمتها تا روز ۲۸ فوریه خیلی زیاد نبوده و در حد یک دلار بوده است اما با توجه به بحرانهای موجود و گرمتر شدن هوا و افزایش ترددها و بیرون آمدن کشورها از رکود زمستانی، قطعاً در روزهای آینده بازهم شاهد نوسانات افزایشی خواهیم بود مگر اینکه توافقاتی بین کشورهای متخاصم صورت پذیرد که شواهد در حال حاضر هیچ چشم اندازی از توافق بر سر مسئله اوکراین رانشان نمیدهد.
قیمت هر بشکه بنزین در پایانه سنگاپور بر روی عرشه کشتی در روز ۲۸ فوریه با افزایش در حدود نیم دلاری نسبت به جلسه معاملاتی قبل،بسته به عدد اکتان بین ۱۱۳ تا ۱۱۷دلار معامله شد و به نظرمی رسد رسیدن به کانال ۱۲۰ دلاری در روزهای آینده دور از ذهن نباشد. در خلیج فارس قیمت هر بشکه بنزین بین ۱۱۰ دلار تا ۱۱۳ دلار با توجه به عدد اکتان قیمت داشت. در استرالیا بنزین با اکتان ۹۵ بر اساس ترم CFR به ۱۲۰ دلار رسید.
افزایش مسافرتهای هوایی نگرانی برای تأمین سوخت جت
به گزارش گروه تحلیلی نفت و گاز، تایلند که یک کشور توریستی است از بعد از انتشار ویروس کوید ۱۹ تاکنون، در زمینهٔ پذیرش گردشگر چین دلیل لزوم کنترلهای اولیه، آسیب زیادی دیده است و پس از واکسیناسیون گسترده چند ماهی هست که اماکن گردشگری خود را مجدداً جهت جذب توریست و کسب درآمد برای بازدید عموم باز نموده است. هندوستان نیز بسیاری از سختگیریها در ورود گردشگر را به حداقل رسانده است.
اندونزی کشور بزرگ دیگری در آسیاست که یکی از اماکن مهم توریستی خود یعنی جزیره بالی، بازگشایی نموده است و اگرچه این کشور، برای سومین ماه متوالی واردات سوخت جت نداشته است اما به نظر میرسد که اندونزی نیز به همراه سایر کشورهای آسیایی، مسافرت به کشور خود را آسان نموده است تا خود را از درآمدهای گردشگری محروم نکند.
بدیهی است که آسانگیری در مسافرت و تسهیل مقررات روادید ورود به کشور تأثیر مستقیم بر میزان مصرف سوخت جت دارد که هماکنون اغلب کشورها به دنبال خرید آن هستند ولی در عین حال نگران عرضه مستمر و با قیمت مناسب آن هستند. با توجه به افزایش ظرفیت صندلیهای پروازی و گسترش حجم پذیرش مسافر و برنامههای گسترده دیگری که کشورهای جهان برای رونق صنعت هوایی دارند و همچنین با گرمتر شدن هوا تقاضا برای مسافرت در حال افزایش است .
قیمت هر بشکه سوخت جت برای تحویل بر روی عرشه کشتی در سنگاپور با ۸ دلار افزایش به ۱۱۰.۷۵ دلار رسید.در خلیج فارس قیمت سوخت جت ۱۰۸ دلار بود. در کره و ژاپن قیمت سوخت جت به ترتیب ۱۱۱ و ۱۱۲ دلار بود.
تحریم گازوئیل روسیه و آربیتراژ از شرق به غرب
رئیسجمهور اوکراین از رهبران اروپا و آمریکا درخواست نموده که صرفاً به محکوم کردن روسیه و یا محدود کردن تحریم به تحریمهای بانکی اکتفا نکنند و کلیه محصولات و تولیدات روسی را هدف تحریم خود قرار دهند. در حتی که رهبران اروپایی در حال بررسی ابعاد تحریمهای احتمالی هستند موضوع جایگزین نمودن واردات کشورهای اروپایی کماکان مورد بحث است.
اروپا نمیتواند در مدتی کوتاه جایگزینهای مناسبی برای واردات نفتی و گاز خود پیدا کنند و روسیه هم اعلام نموده که کشورهای اروپایی در صورت اعمال تحریم گسترده، بیشتر از روسیه آسیب خواهند دید. صرف نظر از اینکه کدام یک بیشتر آسیب خواهند دید، صادرات گازوئیل از شرق به غرب به صورت آربیتراژ در حال آغاز شدن است و صرفه اقتصادی زیاد آن برای کشورهای تولید کننده و صادر کننده آسیایی خواهد بود که مشتریان دست به نقد اروپایی برای خرید محصولات آنها درنگ نمیکنند .
در حال حاضر حداقل برای گازوییل و سوختهای کوره با درصد گوگرد پایین چنین اتفاقی رخ داده است ولی تبعات آن کمبود عرضه در آسیا نیز بوده است. در روز ۲۸ فوریه اعلام شد که اندونزی به دنبال خرید یک محموله ۲۵۰ تا ۶۵۰ هزار بشکهای گازوییل با ۲۵ درصد سولفور هست که مناقصه خرید آن توسط شرکت Pertamina اعلام شده است. گزارش آمار واردات اندونزی نشان میدهد که این کشور در ماه دسامبر، واردات خود را بیش از ۱۷ درصد افزایش داده است واردات سالانه در پایان سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۵ درصد افزایش یافته و به ۴۳۶,۵۱۰ تن رسیده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.