چشم انداز صنعت پالایشگاهی آفریقا

, ,
چشم انداز صنعت پالایشگاهی آفریقا

چشم انداز صنعت پالایشگاهی آفریقا پس از افت طولانی مدت

پالایشگاه های آفریقایی بیش از یک دهه است با کاهش مداوم تولید و افزایش شکاف بین عرضه و تقاضا روبرو هستند ولی با این وجود امکان بهبود شرایط صنعت پالایشگاهی این قاره وجود دارد.

سیتاک مشاور صنایع نفت پایین دست آفریقا در کنفرانسی اعلام کرد : اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود یک پالایشگاه غول پیکر در نیجریه و چندین پروژه کوچکتر، کسری سوخت منطقه را در چند سال آینده کاهش خواهند داد و تغییرلتی در گردش محصولات پالایشی در حوزه اقیانوس اطلس ایجاد خواهد کرد.

در عین حال، بسته شدن پالایشگاه ها در جنوبی ترین قسمت این قاره به این معنی است که آفریقای جنوبی به عنوان بزرگترین واردکننده محصولات نفتی در جنوب صحرای آفریقا جایگزین نیجریه خواهد شد و این امر بسیاری از ناظران را به این فکر واداشت زمانی که دولت تحت فشار باشد ایا به دنبال گازوئیل ارزان قیمت روسیه خواهد رفت؟

پروژه های جدید پالایشگاهی همانند فاز اول پالایشگاه 30 هزار بشکه ای آنگولا در Cabinda تا سال 2025 باید حداقل765 هزار بشکه در روز به ظرفیت خود اضافه خواهد کرد.

شرکت ملی نفت نیجریه (NNPC)، که در حال تعمیر پالایشگاه “پورت هارکورت” است، انتظار دارد به زودی 60 هزار بشکه در روز تولید کند.

شرکت ملی نفت نیجریه

شرکت ملی نفت نیجریه

انتظار می رود در شمال آفریقا، توسعه پالایشگاه میدور مصر با ظرفیت 45 هزار بشکه در روز در اواخر سال جاری تکمیل شود که به دنبال آن دو هیدروکراکر جدید در کارخانه‌های اسیوط و السوئز مصر راه اندازی خواهند شد.

بر اساس تخمین سیتاک کاهش تولید پالایشگاه ها باعث شد کمبود عرضه محصولات سوختی آفریقا در یک دوره 10 ساله دو برابر شود و به حدود 94.6 میلیون تن در سال 2022 برسد .

این امر ناشی از تعطیلی دائمی کارخانه های اطراف آفریقا ازجمله :

پالایشگاه 120 هزار بشکه در روز Engen آفریقای جنوبی و کارخانه 24 هزار بشکه در روز Indeni زامبیا . تعطیلی طولانی مدت NNPC (که ظرفیتی معادل 445 هزار بشکه در روز داشت) و پالایشگاه نفت تما غنا و کارخانه PetroSA آفریقای جنوبی و کارخانه Sonara کامرون با ظرفیت حداکثر 45 هزار بشکه در روز است.

کارخانه های اطراف آفریقا

کارخانه های اطراف آفریقا

ساپرف، بزرگترین پالایشگاه آفریقای جنوبی با 180 هزار بشکه در روز در سال گذشته تعطیل شد.

الیتسا جورجیوا، مدیر اجرایی سیتاک بیان کرد در نتیجه افزایش ظرفیت جدید انتظار داریم که شاهد کاهش کسری سوخت به حدود 56.5 میلیون تن در سال 2025 باشیم.

با این اوصاف، کمبود محصولات ( به استثنای نفت کوره ) به حدود 72.5 میلیون تن در سال 2025 خواهد رسید.

جورجیوا می‌گوید: جنوب صحرای آفریقا با چالش ویژه‌ای مواجه است به همین خاطر نیاز به محصولات پاک از الزامات آنها می باشد.

دولت ها برای رعایت الزامات انتقال انرژی و جلوگیری از بحران کیفیت هوا و سلامت عمومی در سال‌های آینده در حال تشدید مشخصات رسمی در سطح کشور و هماهنگ کردن مشخصات در سطح منطقه ای برای برآورده کردن نیازها به سوخت تمیزتر هستند.

این در حالی است که منابع واردات منطقه به دلیل تغییر بادهای ژئوپلیتیکی تغییر کرده است.

برخی از مناطق آفریقا (به ویژه مناطقی که مقررات ضعیفی دارند ) می توانند به محل تخلیه محصولات بی کیفیت تبدیل شوند.

سقوط ظرفیت پالایشی در آفریقای جنوبی، سبب شد این کشور به عنوان یک مقصد جدید عمده برای واردات باشد.

در واقع از سوالات متداول در حاشیه کنفرانس این هفته این بود: آیا روسیه گازوئیل ارزان را به آفریقای جنوبی عرضه خواهد کرد؟

از آنجایی که ارسال جهانی محصولات پس از حمله روسیه به اوکراین تغییر مسیر داده است آفریقای جنوبی، گازوئیل را از مناطق مختلف از جمله خلیج فارس و هند وارد کرده است، بنابراین انتظار می‌رود که پالایشگاه‌های خلیج فارس و هند، گازوئیل را به اروپا هدایت کنند تا شکاف ناشی از تحریم‌ها علیه روسیه را پر کنند.

وزیر انرژی آفریقای جنوبی سال گذشته گفته بود که این کشور باید واردات نفت خام روسیه را در نظر بگیرد به همین دلیل احتمالا از واردات گازوئیل روسیه حمایت می کند.

سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور روابط خوبی با ولادی میر پوتین دارد به همین خاطر بسیاری از اعضای دولت کنگره ملی آفریقا (ANC) روسیه را متحد خود از زمان آپارتاید می‌دانستند.

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی

منبع: انرژی اینتلیجنس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *