نبرد برای نفت عراق پس از توافق ایران و عربستان داغ شد
توافق ایران و عربستان
تولید نفت خام عراق از سال 2016 با میانگین 4.5 بشکه در روز بین 4.0 تا 4.7 میلیون بشکه در روز گزارش شد که در مقایسه با حجم تولید عربستان سعودی روزانه 12 میلیون بشکه بیشتر است. میانگین تولید واقعی نفت خام عربستان از سال 1973 تا جمعه گذشته 8.2 میلیون بوده است.
عناصر کلیدی مورد نیاز عراق برای افزایش توليد نفت خام خود تا این سطح در قرارداد 27 میلیارد دلاری چهارجانبه توافق شده با توتال انرژی قید شده است اما این نگرانی وجود دارد که تمام یا بخشی از این معامله طبق برنامه پیش برود. به دنبال از سرگیری روابط تاریخی اخیر بین ایران، که نفوذ سیاسی، نظامی و اقتصادی زیادی بر عراق دارد، و عربستان سعودي با میانجیگری چین و روسیه تا حدی کمتر، ایران پی برد که باید تمام تلاش خود را انجام دهد تا بتواند مانع از انجام معاملات شرکت های غربی در عراق شود.
یک منبع آگاه ازسازمان امنیت انرژی اتحادیه اروپا هفته گذشته نه نقل از یکی از مقامات عالی رتبه کرملین به اویل پرایس گفت با دور نگه داشتن غرب از معاملات انرژی در عراق و نزدیکتر شدن به محور جدید ایران و عربستان، پایان هژمونی (فرادستی و سلطه گری) غرب در خاورمیانه به عامل تعیین کننده ای در نابودی نهایی غرب تبدیل خواهد شد.
برای جمع بندی قرارداد پیشنهادی توتال انرژی که تا زمان امضای قرارداد از سرگیری روابط بین ایران و عربستان سعودی، بایستی طبق برنامه پیش برود. اولین مورد از این پروژه ها با هدف قادر ساختن عراق در دستیابی به اهداف بلندمدت تولید نفت خام خود یعنی 7 میلیون بشکه در روز؛ سپس ۹ میلیون بشکه و در نهایت شاید ۱۲ میلیون بشکه در روز، برای تکمیل پروژه مشترک تامین آب دریا (CSSP) کاملا ضروری است.
این پروژه که با سرمایه گذاری اولیه 3 میلیارد دلاری در فاز اول خود همراه خواهد بود، شامل برداشت و تصفیه آب دریا از خلیج فارس و سپس انتقال آن از طریق خطوط لوله به تاسیسات تولید نفت با حفظ فشار مخازن به منظور بهینه سازی طول عمر و خروجی میدان است. طرح CSSP که مدت ها به تاخیر افتاده است حدود 6 میلیون بشکه در روز آب دست کم پنج میدان جنوبی بصره و یک میدان در استان میسان را تأمین کرده و سپس برای استفاده در میادین دیگر توسعه می یابد.
دومین پروژه که جمع آوری و پالایش گاز طبیعی در پنج میدان نفتی جنوب عراق غرب قرنه 2، مجنون، طوبی، لوحیس و ارتاوی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت توتال انرژی در فاز اول پروژه 2 میلیارد دلاری ساخت کارخانه فرآوری برای انجام این پروژه، با اظهارنظرهای اولیه وزارت نفت عراق در سال گذشته گفت این نیروگاه پس از فاز دوم توسعه، روزانه قادر به تولید 300 میلیون فوت مکعب گاز خواهد بود.
احسان عبدالجبار، وزیر نفت عراق، سال گذشته اظهار داشت که گاز تولید شده از دومین پروژه توتال انرژی در جنوب به عراق کمک می کند تا واردات گاز خود از ایران را به حداقل برساند. توتال انرژی در حال حاضر در سراسر عراق فعال بوده و دارای 22.5 درصد سهام میادین نفتی حلفایه در استان میسان در جنوب و 18 درصد از سهام بلوک اکتشافی سرسنگ در منطقه نیمه خودمختار کردستان در شمال است.
این امر می تواند تولید نفت خام از میدان نفتی آرتاوی را که سومین پروژه از چهار پروژ ای است که به آن متعهد شده است، افزایش دهد. با توجه به اظهارات قبلی وزارت نفت عراق، توتال انرژی به افزایش تولید از میدان نفتی آرتاوی تا 210000 بشکه در روز کمک خواهد کرد که در مقایسه با رقم فعلی، 85000 بشکه بیشتر است.
همچنین به عراق این امکان را می دهد که پروژه 11 میلیارد دلاری پتروشیمی نبراس را با شرکت رویال داچ شیل احیا کند، که اگر به صورت حرفه ای پیش برودمی تواند ظرف پنج سال آینده تکمیل شود و سودی بالغ بر 100 میلیارد دلار برای عراق در دوره قرارداد اولیه 35 ساله خود به ارمغان آورد.
آخرین پروژه از چهار پروژه ای که قرار بود توسط شرکت فرانسوی انجام شود، ساخت و راه اندازی یک نیروگاه انرژی خورشیدی 1000 مگاواتی در عراق است.
به گفته منبع انرژی اتحادیه اروپا، چین خواهان تمام مخازن بزرگ [نفت و گاز] در خاورمیانه است. در واقع، در حوزه نفت، چین اکنون کنترل بیشتری بر دو صادرکننده از سه صادرکننده بزرگ نفت خام، روسیه و عربستان سعودی (که دیگری خود ایالات متحده است) دارد.
علاوه براین، چین، در سایه رهبری عربستان سعودی در اوپک، نفوذ قابل توجهی بر نفت این سازمان نیز دارد. اوپک در سال 1960 موظف شد تا سیاست های نفتی همه کشورهای عضو خود را “هماهنگ و یکپارچه کند” که به طور مؤثر قیمت نفت را درست مانند یک کارتل تثبیت کند.
ظاهر کارتل مانند اوپک با این واقعیت که اعضای آن حدود 40 درصد از تولید نفت خام جهان، حدود 60 درصد از کل نفت صادراتی در سطح بین المللی و کمی بیش از 80 درصد از ذخایر نفت ثابت شده جهان را تشکیل می دهند، بیشتر تقویت می شود.
اختصاصي بازار نفت گاز پتروشيمي
منبع: اويل پرايس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.