بررسی بازار قیر، سوخت کوره و وکیوم باتوم
عدم تناسب رشد قیر با رشد اقتصادی
تولید خالص ملی درسطح جهانی در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ رشدی برابر با ۴.۸ درصد داشته است و بدیهی است که تقاضا برای قیر به همین نسبت افزایش داشته باشد ولی قیمت بالای نفت خام و همچنین قیمت های بالای قیر باعث کاهش تقاضا شده است.
با توجه به تغییرات گستردهای که بعد از از رهایی از پاندمی و کوید ۱۹ بوجود آمد انتظار میرفت که بازار قیر متناسب با رشد تولید خالص ملی افزایش یابد. بودجه در نظر گرفته شده در بسیاری از کشورها برای ساختن جاده تا پیش از سال ۲۰۲۱ کافی نبود ولی بعد از آن نیز بودجه ها افزایش پیدا نکرد و بسیاری از قراردادهای جاده سازی یا منتفی شد و یا به بعد موکول شد.
در حالی که بعد از پاندمی، شرکتهای پالایشی مشغول پالایش و افزایش تولیدات خود شدند تا سود بیشتری از پالایش به دست آورند محصولات سنگین همچون قیر رشد تولید نداشتند. در میان دلایل کاهش تولید قیر بسته شدن واحدهای تولیدی برای انجام تعمیرات و یا بسته شدن دائمی آن هارا می توان ذکر نمود.
ایران بزرگترین صادر کننده قیر جهان
علیرغم تحریم های آمریکا ایران همچنان بزرگترین صادر کننده قیر میباشد که صادرات این کشور عمدتاً به هندوستان که روسیه را پشت سر گذاشته و هم اکنون سومین مصرفکننده بزرگ قیر میباشد ارسال میگردد.
امارات متحده عربی با توجه به نزدیکی به مرزهای دریایی ایران بسیاری از محموله های قیر ایران را خریداری و مجدداً ارسال می نماید زیرا این کشور درمیان محمولههای صادراتی خود،امکانی برای تامین حجم قیر زیاد به منظور صادرات را ندارد. امارات در سال گذشته ۳.۳ میلیون تن قیر برای صادرات مجدد خریداری نمود که عمده آن از سوی ایران تامین گردید. صادرات قیر امارات متحده در سال گذشته به سه میلیون تن رسید.
چین بزرگترین مصرف کننده قیر
در سال ۲۰۲۲ میلادی، چین با مصرف ۳۴ میلیون تن قیر در رتبه اول مصرف و آمریکا با ۲۲ میلیون تن در رتبه دوم مصرف و هندوستان با حدود ۸ میلیون تن دررتبه سوم مصرف قیر قرار داشتند.
آرگوس پیش بینی مینماید که صادرات قیر ایران در سال ۲۰۲۲ همانند سال ۲۰۲۱ در حدود ۴.۸ میلیون تن باشد و این در حالی است که اطلاعات صادرات قیر ایران در سال ۲۰۲۲ در حال حاضر جمع بندی ومنتشر نشده است. بر اساس نظر آرگوس جنوب آسیا مقصد اصلی صادرات قیر ایران است. بازارهای هدف صادراتی ایران کشورهایی همچون پاکستان، عراق، امارات متحده، و کشورهای آفریقایی می باشد.
چین خریدار اصلی قیر ایران
یکی از اصلی ترین خریداران قیر ایران چین است ولی از زمان اعلام تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا بر علیه روسیه، چین با تخفیف بیشتری قیر روسیه را می خرد و سهم صادرات قیر ایران به چین کاهش یافته است. در روزهای پایانی سال ۲۰۲۱ قیمت قیر ایران جهش یافت ودر ماه آوریل قیمت قیر به ۵۰۵دلار در هرتن رسید.
وکیوم باتوم VB که به عنوان خوراک واحدهای قیر مورد استفاده قرار می گیرد کمتر عرضه شد و بعضی از واحدهای پالایشی محلی در ایران، تولید وکیوم باتوم خود را کاهش دادند. یکی از دلایل کمبود عرضه وکیومباتوم در ایران این است که وزارت نفت ایران با توجه به کمبود عرضه گاز سعی نموده است که از وکیوم باتوم برای تولید سوخت کوره استفاده کند. این موضوع باعث افزایش تقاضا برای خرید سوخت کوره جهت مصارف سوخت نیروگاهی شد.
از زمان اتخاذ این تصمیم در وزارت نفت ایران، قیمت ها کاهش یافته بخصوص پس از اینکه اوضاع اقتصادی ایران در ماههای اخیر با بحران هایی مواجه بوده است و متعاقب آن ارزش ریال دربرابر دلار کاهش یافت.
باتوجه به شرایط اقتصادی جاری در ایران ، دولت عراق در راستای انجام صادرات کالاهای خود از ایران با مشکلاتی مواجه گردید، بنابراین عراق تصمیم گرفت به جای اینکه صادرات خود را از طریق ایران انجام دهد، از طریق بنادر مدیترانه در ترکیه نسبت به صادرات خود اقدام کند.
ایران با ۴.۸ میلیون تن صادرات قیر در سال ۲۰۲۲ بزرگترین صادر کننده قیر جهان بوده است. کشورهای امارات، سنگاپور، کانادا و کره جنوبی پس از ایران بیشترین صادرات قیر در سال ۲۰۲۲ را داشته اند.
۴۶ درصد قیر خاورمیانه توسط ایران تولید می شود. عربستان صعودی با تولید ۲۴ درصد قیر منطقه در رتبه دوم و ترکیه با تولید ۱۵ درصد قیر خاورمیانه در رتبه سوم تولید قیر قرار می گیرد. کشورهای عراق و بحرین نیز در مراتب بعدی تولید قیر قرار می گیرند.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.