گام بزرگ چین برای گسترش روابط انرژی با عربستان
عربستان سعودی به لطف جایگاه قوی خود در عرصه انرژی بین المللی، مدت هاست روابط عمیقی با کشورهای شرق و غرب دارد. ریاض چندین دهه ابرقدرت نفت و گاز بوده و اکنون بر توسعه ظرفیت انرژی سبز متمرکز شده تا در دنیای انرژی های تجدید پذیر هم پیشرو باشد.
اما عربستان در مسیر پیشرفت باید تصمیم بگیرد که کدام شرکای بین المللی انرژی را حفظ کند و با کدام رقابت کند. چین که تقریبا در هر منبع انرژی یک ابرقدرت است، یکی از این قدرت ها محسوب می شود.
سال گذشته، عربستان روابط خود را با این غول آسیایی تعمیق بخشیده و همکاری بیشتر حاکی از مشارکت بلندمدت انرژی است. چین و عربستان چندین پیوند دیرینه در حوزه انرژی و فراتر از آن دارند. تا قبل از پیشی گرفتن روسیه در همین اواخر، عربستان بزرگترین تامین کننده نفت چین بود؛ به طوری که در سال 2022 میلادی 1.75 میلیون بشکه در روز نفت خام در اختیار چین قرار داد.
عربستان در دسامبر 2022 میزبان نشست چین و اعراب بود که با حضور رئیس جمهور چین شی جین پینگ برگزار شد. مقامات چین و عربستان در مورد روابط تجاری و امنیت منطقه ای بحث و تبادل نظر کردند. آنها تصمیم گرفتند سیاست ها را در چندین حوزه از جمله امنیت و نفت، بدون دخالت در امور داخلی یکدیگر ارتقا دهند.
این دو کشور همچنین با تاکید بر “اهمیت ثبات در بازارهای جهانی نفت”، عربستان را صادرکننده قابل اعتمادی برای شریک چینی خود دانستند. در ماه مارس، هر دو کشور برای ساخت مشترک پالایشگاه 10 میلیارد دلاری در شمال شرقی استان لیائونینگ چین، با کمک مالی شرکت دولتی آرامکو اعلام همکاری کردند.
این تصمیم بزرگترین مصرف کننده انرژی جهان و یکی از بزرگترین صادرکنندگان آن را گرد هم می آورد. این پروژه شامل یک مجتمع یکپارچه پالایشگاهی و پتروشیمی خواهد بود.
آشوک داتا، یکی از مدیران صنعت نفت مستقر در کالگاری، معتقد است این حرکت کمک خواهد کرد تا دو کشور روابط معنادارتری داشته باشند.
آرامکو همچنین سهام 3.6 میلیارد دلاری یک گروه پتروشیمی خصوصی چینی را به دست آورد. کابینه عربستان پیوستن به سازمان همکاری شانگهای که یک اتحاد سیاسی، امنیتی و تجاری شامل کشورهای عضوی مانند روسیه، هند، پاکستان و چهار کشور دیگر آسیای مرکزی به رهبری چین است، را تصویب کرد.
اگرچه این کشور به عضویت کامل نرسیده اما در هر حال، نشان دهنده تعهد عربستان به همسویی منافع خود با چین است. در اوایل ماه جاری، چین به تضمین توافق برای رقبای دیرینه خاورمیانه خود، عربستان و ایران، برای از سرگیری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتها در کشورهای یکدیگر کمک کرد که نشان دهنده دخالت چین در منطقه است.
همچنین عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، گفت ریاض خواستار همکاری بیشتر با چین در زمینه تجارت و انرژی است؛ تا رقابت.
بن سلمان در جریان دهمین کنفرانس تجاری اعراب و چین گفت “ما به این واقعیت امروز پی بردیم که چین در حال پیشروی است و همچنان به این رهبری ادامه خواهد داد. ما با چین همکاری می کنیم تا رقابت”.
وی همچنین بر ارزش همکاری ها با چین تاکید کرد زیرا این غول آسیایی در حال حاضر به شدت بخش انرژی های تجدیدپذیر خود را توسعه داده است. علاوه بر این، تقاضای نفت چین با ادامه رشد سالانه خود، پتانسیل قابل توجهی را برای بازار صادرات نفت خام عربستان به ارمغان می آورد زیرا تقاضا در سایر نقاط جهان سیر نزولی دارد.
با این حال، بن سلمان اعلام کرد این مشارکت به این معنا نیست که عربستان از همکاری با دیگر قدرتهای جهانی مانند اروپا، کره جنوبی، ژاپن، آمریکا و آمریکای لاتین دست میکشد. او در پاسخ به این سوال که آیا تقویت روابط با چین بر روابط عربستان با سایر کشورها تأثیر میگذارد، گفت “ما عربستان سعودی هستیم و معتقدیم که فرصت های جهانی بسیار زیادی وجود دارد. پس لازم نیست درگیر چیزی باشیم که آن را بازی باخت-باخت می نامیم”. عربستان قراردادی به ارزش 5.6 میلیارد دلار با شرکت چینی هیومن هاریزنز برای طراحی و ساخت خودروهای برقی امضا کرد.
در مجموع توافقنامه 10 میلیارد دلاری در کنفرانس اعراب و چین در زمینه های فناوری، انرژی تجدیدپذیر، کشاورزی، املاک و مستغلات، مواد معدنی، زنجیره تامین، گردشگری و صنایع بهداشتی امضا شد.
این نشان می دهد طرفین قرارداد مشتاق به تعمیق روابط عربستان و چین هستند زیرا این پادشاهی سرمایه گذاری های خود را فراتر از نفت و گاز به انرژی های تجدیدپذیر گسترش می دهد. این همچنین چشم انداز 2030 عربستان را با هدف افزایش تنوع اقتصادی و ایجاد و ارتقاء صنعت انرژی تجدیدپذیر که از توسعه شهرهای هوشمند حمایت می کند، همسو می کند.
طی چندین نشست در سال گذشته، عربستان گفت که قصد دارد به توسعه روابط خود با چین، به ویژه در زمینه انرژی و امنیت ادامه دهد. از آنجایی که دو قدرت به دنبال تبدیل شدن به رهبران جهانی در انرژی های تجدیدپذیر هستند، در حالی که به تعهدات میان مدت خود در سوخت های فسیلی ادامه می دهند، سیاست های شان را برای حمایت از صنایع انرژی خود هماهنگ خواهند کرد. عربستان معتقد است این امر بر روابط آنها با دیگر قدرتهای جهانی تأثیر منفی نخواهد گذاشت، اگرچه برخی نسبت به این تعهد تردید دارند.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: اویل پرایس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.