بازار نفت خام در شروع ماه ژوئن 2023
شکست اوپک پلاس در افزایش قیمت نفت خام
پیش بینی آرگوس از قیمت نفت برنت دریای شمال در شروع ماه ژوئن نسبت به قبل تغییری نداشته و شرایط عرضه و تقاضا کماکان همانند هفته پایانی ماه می میباشد. عدم رشد کافی تقاضا و افزایش تولید کشورهای غیر عضو اوپک باعث گردیده است که در نیمسال دوم نگرانی نسبت به تامین نفت وجود نداشته باشد. با توجه به عرضه خوب و تقاضای متعادل بعید است که تا پایان سال جاری میلادی قیمت نفتخام افزایش پیدا کند.
بدیهی است بروز اتفاقات پیش بینی نشده می تواند وضعیت بازار را تغییر دهد. کشورهای عضو اوپک پلاس می توانند تا حدودی از کاهش شدید قیمت نفت پیشگیری نمایند ولی به نظر نمی رسد که اقدامات این مجموعه بتواند قیمت نفت را صعودی نماید.
چشم انداز قیمت نفت خام در کوتاه مدت
عواملی که می تواند در کوتاه مدت باعث افزایش قیمت نفت خام گردد
- میزان کاهش تولید اعلام شده از سوی اوپک پلاس به صورت کامل اجرا گردد.
- ذخایر کشورهای OECD کاهش یابد.
- کاهش تولید از سوی کانادا و عراق ادامه یابد.
- در نیمه دوم سال کاهش تولید از سوی اوپک پلاس می تواند باعث کاهش عرضه و افزایش قیمت شود ضمن اینکه احتمال می رود که از سوی این سازمان کاهش های جدیدی نیز اعلام گردد.
- کاهش تورم در اروپا و بهبود وضعیت اشتغال در چین و راه اندازی پروژه های جدید باعث بهبود شرایط اقتصاد کلان و افزایش تقاضا و بالا رفتن قیمت شود.
عواملی که می تواند باعث کاهش قیمت نفت خام گردد
- تولید کشورهای روسیه ایران و ونروئلا بیشتر از حد پیش بینی شده باشد.
- صادرات روسیه بدون هیچ مشکلی کماکان ادامه یابد.
- کاهش سودآوری نفت خام باعث گردد که میزان بهره برداری شرکت های پالایشی کاهش یابد.
- کاهش سودآوری در صنعت پتروشیمی نیز می تواند باعث نزولی شدن بازار شود.
- آمریکا بیشتر از پیشبینیها نفت خام تولید نماید.
- بهبود شرایط اقتصادی چین پس از اتمام مبارزه با کووید ۱۹ ضعیف تر از حد انتظار باشد.
- رشد اقتصادی در نیمه دوم سال جاری میلادی در حوزه آتلانتیک ضعیف باشد.
- افزایش دستمزدها باعث افزایش نرخ بهره و بدتر شدن شرایط اقتصادی گردد.
- سفرهای زمینی و هوایی کمتر شود.
بازگشت قیمت نفت خام به قبل از کاهش تولید اوپکپلاس
بالا رفتن قیمت ها به دلیل کاهش تولید از سوی کشورهای اوپک پلاس از شروع ماه می که قرار است تا پایان سال نیز ادامه داشته باشد مدت زیادی ادامه نداشت و قیمت ها به تدریج پس ازگذشت مدتی از اعلام این خبر مجدداً کاهش یافت. در حال حاضر قیمت نفت خام از زمان اعلام این خبر کمتر شده است. در روزهای اخیر قیمت نفت باز هم کاهش یافت به گونه ای که قیمت نفت دریای شمال به ۷۰ دلار در هر بشکه رسید بگونه ای که وزیر نفت عربستان سعودی در خصوص کاهش بیشتر قیمت نفت خام هشدار داد.
ادامه صادرات نفتخام روسیه
با این فرض که روسیه ۵۰۰ هزار بشکه در روز تولید نفتخام خود را کاهش خواهد داد، بعضی از از ناظران معتقدند که روسیه کاهش خود را انجام داده است و بر این باورند که این کشور با همین روال کماکان به صادرات نفت خام خود در حد معمول ادامه خواهد داد. آرگوس تولید نفت خام روسیه در ماههای مارس و آوریل را به ترتیب ۹.۶ بشکه در روز و ۹.۷۳ بشکه در روز اعلام نموده است. بنابراین با توجه به شرایط موجود بعید است که در ماههای آینده روسیه کاهش بیشتری در تولیدنفت خام اعمال نماید.
یکی از موارد از عدم اطمینان در خصوص عدم افزایش تقاضا برای نفت خام در ماههای آینده از سوی چین می باشد. پیش بینی ها نسبت به نیمه دوم سال جاری تا حدودی بدبینانه می باشد. موسسه IEA پیش بینی کرده است که تقاضا ها بیشتر شود و کاهش عرضه نیز تا ۲ میلیون بشکه در روز افزایش یابد. گلدمن سایکس نیز پیشبینی کرده است که رشد تقاضا بیشتر شود و کاهش عرضه نیز در حدود ۱.۵میلیون بشکه درروز باشد.
دفتر اوپک پیش بینی کاهش را تا یک و نیم میلیون بشکه در روز اعلام نموده است. موسسه Barklays کاهش میزان ارز در نیمه دوم سال جاری میلادی را ۷۰۰ هزار بشکه در روز اعلام نموده است. این پیش بینی که میزان عرضه نفت خام در سطح جهانی در نیمه دوم سال جاری خیلی زیاد باشد به شدت ضعیف به نظر می رسد.
کاهش تقاضای بخش پتروشیمی
سود آوری کم محصولات پتروشیمی و کاهش میزان بهره برداری در آسیا و اروپا نشان از تقاضای کم برای محصولات پتروشیمی است. عدم افزایش قیمت دیزل در اروپا بعد از توقف واردات دیزل از روسیه را می توان به دلیل انجام واردات از سایر کشورها توجیه نمود ضمن اینکه تقاضا نیز کمتر از حد انتظار بود و در هرصورت عدم افزایش قیمت و کاهش تقاضا خود نشانه هایی از این است که رشد اقتصادی ضعیف بوده است.
در کشورهایی همچون اندونزی و نیجریه، تفاضا تحت تاثیر کاهش سوبسید بر روی بنزین بوده است که باعث گرانی این محصول و مصرف کمتر آن در این کشورها شده است. تولید نفتخام از سوی کشورهایی که عضو پیمان اوپک پلاس نیستند به شدت افزایش یافته است. تولید نفت خام از سوی کشورهایی که خارج از پیمان اوپک پلاس هستند در سال جاری به حدود ۴۷ میلیون بشکه در روز رسیده است که بیش از یک میلیون بشکه بیشتر از میزان تولید سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ وقبل از همه گیری کوید ۱۹ بوده است.
افزایش تولید نفتخام در آمریکا
در آمریکا میزان تولید ۶۵۰ هزار بشکه در روز بیشتر از زمان قبل از پاندمی شده است. در آمریکای لاتین میزان تولید ۴۰۰ هزار بشکه و در خاورمیانه و کاناد نیز ۱۵۰ هزار بشکه بیشتر از قبل شده است. در آمریکا میزان تولید اخیرا به ۱۲.۷ میلیون بشکه درروز رسیده است که یک میلیون بشکه بیشتر از سال گذشته است و فقط میزان اندکی از رکورد تولید این کشور در سال ۲۰۲۰ کم تر است. تولید نفتخام کشورهای غیر عضو اوپک تا پایان سال میلادی ۱.۵ میلیون بشکه بیشتر از میزان تولید این کشورها در شروع سال جاری میلادی خواهد بود.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.