بازار نفت خام جهان/2022

چالش های بازار نفت خام جهان2022

چالش های بازار نفت خام جهان/2022 تهیه شده توسط تیم تحلیلی بازار نفت و گاز:

اصرار روسیه بر ارزان فروشی

تمایل روسیه به اینکه نفت خود را با قیمت های مصنوعی پایین عرضه کند باعث بروز ناامنی و عدم ثبات در بازار نفت خام شده است. شاید این کار روسیه برای این باشد که تحریمی که بر روی نفت خام روسیه از سوی اتحادیه اروپا اعمال می شود کم رنگ تر بشود و خریداران به دلیل ارزانی بیش از حد نفت خام روسیه، نگران‌ واکنش های آمریکا و اروپا نشوند. چین‌ و هند با کنار رفتن اروپاییان از مشتریان روسیه، نفت بیشتری از این کشور خریداری نموده اند و تا کنون علی رغم تحریم آمریکا از مشتریان جدی نفت خام روسیه بوده اند.

واردات رو به افزایش نفت خام روسیه به چین پدیده تعجب‌ برانگیزی نیست زیرا چین در اجرای تصمیمات خود توجهی به تهدیدهای آمریکا نمی کند ولی افزایش واردات نفت خام روسیه از سوی هندوستان چندان به مذاق آمریکا و اروپا خوش نمی آید و هندوستان در خصوص تحریم های آمریکا برروی نفت خام ایران و ونزوئلا نیز با تاخیر عمل کرد.

ولی تفاوت امروز واردات نفت خام ازروسیه تا حدودی متفاوت است، زیرا در حال حاضر مانع قانونی برای واردات نفت روسیه به هندوستان وجود ندارد. بزرگترین مشکل برای واردات محصول نفت خام روسیه، موضوع بیمه کردن کشتی هایی است که نفت را به هندوستان می رسانند.

بعضی از فعالان بازار به کشورهای گروه هفت پیشنهاد داده اند که به جای مشخص کردن سقف پایین قیمتی برای خرید ازروسیه و محدود کردن حجم خرید از این کشور، اجازه دهند واردات از این کشور صورت پذیرد ولی به درآمد شرکتهای وارد کننده از روسیه، مالیات اختصاص دهند و یا بخشی از این در آمد صرف بازسازی کشور اوکراین شود.

چشم انداز تولید بیشتر نفت خام در ماه آگوست

چشم انداز تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک در ماه آگوست با توجه به افزایش سهمیه اوپک برای کشورها و به منظور جبران کسری واردات از روسیه قطعا بیشتر از ماه‌ های ژوئن وجولای خواهد بود. قرار است بایدن‌ رییس جمهور آمریکا در روز های ۱۵و۱۶ جولای از منطقه خاورمیانه بازدید داشته باشد و از کشورهای این منطقه در خواست نماید که بر حجم تولیدات خود بیفزایند. البته او‌ در مصاحبه ای اعلام نموده است که انتظار ندارد که عربستان از سقف ۱۱ میلیون بشکه ای که روزانه تولید می کند تولید بیشتری داشته باشد.

بازار نفت خام جهان/2022

بازار نفت خام جهان/2022

در حال حاضر سه کشور عراق، کویت و امارات با حداکثر ظرفیت در حال تولید هستند کشور امارات رسما اعلام نموده است که قادر است طبق سهمیه تخصیص داده شده تولید نماید و هیچ مشکلی برای رسیدن به سقف اعلام شده ندارد. در ماه جولای نیز کشورها افزایش تولید داشته اند. در مجموع کل تولید کشورهای عضو اوپک برای ماه آگوست بیش از ۲۶.۶۸ میلیون بشکه خواهد بود.

ادامه مشکلات نیجریه ولیبی

نیجریه که در چندماه گذشته مرتبا مشکلات زیرساختی در رابطه با تولید نفت خام داشته است اکنون با افزایش مشکلات، وضعیت بدتری در رابطه با صادرات نفت خام خود دارد و چشم انداز تولید این کشور در ماه جولای ،رسیدن به پایین ترین حد تولید در ۲۰سال گذشته است. حداقل ۲۰ محموله نفت خام که قرار بود در ماه جولای از بنادر این کشور به سایر نقاط جهان صادر گردد متوقف گردیده و صادرات آنها به ماه آگوست موکول شده است.

این کاهش بی سابقه که صادرات ماه جولای را به ۱.۱۶ بشکه در روزرسانده است، ۳۰درصد کاهش نسبت به صادرات نیجریه در سال گذشته را نشان می دهد که در آن زمان صادرات این کشور به ۱.۷۱ میلیون بشکه رسیده بود.

بارگیری نفت خام کشورهای تولید کننده نفت عضو اوپک با افزایش ۲۰۰ هزار بشکه در روز از ماه می سال جاری میلادی به ۲۲.۷ میلیون بشکه در ماه ژوئن رسیده است که البته این میزان نسبت به قبل از شروع پاندمی در جهان ۷۰۰ هزار بشکه کمتر است.

این افزایش بارگیری نفت خام عمدتاً از منطقه خاورمیانه و خلیج فارس صورت گرفته است. البته در سازمان اوپک گاهی برای تولید موانعی دیده می شود نیز از جمله ناآرامی های کشور لیبی که بر تولید نفت این کشور تاثیر جدی گذاشته است. در روز ۲۸ ژوئن دو مورد از ترمینال های کشور لیبی در فهرست ترمینال هایی قرار گرفتند که در آنها شرایط فورس ماژور حاکم است.

بر اساس گزارش سالانه و آماری مربوط به میزان ذخایر نفتی کشورهای عضو اوپک و تولید کننده نفت که هر ساله از سوی منتشر می شود کشورهای ونزوئلا عربستان سعودی و ایران دارای بالاترین میزان ذخایر نفتی هستند. بر طبق این گزارش بیش از ۶۷ درصد از تولید نفت اوپک در منطقه خاورمیانه قرار دارد و بیش از ۸۰ درصد کل ذخایر نفتی جهان متعلق به کشورهای عضو اوپک است.

تغییرات بی سابقه قیمت

تغییر قیمت فرآورده های نفتی از زمان سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۱ تا پایان ماه ژوئن سال ۲۰۲۲ میلادی به خوبی نشان می دهد که فراورده های نفتی تا چه اندازه رشد قیمت داشته اند. به عنوان مثال کافیست که در خاورمیانه روند افزایش قیمت سوخت جت و گازوئیل را از سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ تا به امروز پیگیری کنیم تا ببینیم چگونه قیمت سوخت جت و گازوئیل از حدود ۷۵ دلار در هر بشکه به بالاتر از ۱۵۰ دلار رسیدند و بیش از دو برابر رشد کردند و بنزین نیز رشدی در همین حدود داشته است.

 در سایر مناطق جهان نیز شاهد چنین افزایش هایی ظرف مدت کمتر از یک سال بوده ایم این نشان می‌دهد که تا چه میزان اقتصاد جهان تحت تاثیر افزایش قیمت های انرژی بوده است و چقدر هزینه های اضافی بیشتری برای تولید محصولات نسبت به سالهای قبل پرداخت شده است.

بارگیری نفت خام کشورهای تولید کننده نفت عضو اوپک با افزایش ۲۰۰ هزار بشکه در روز از ماه می سال جاری میلادی به ۲۲.۷ میلیون بشکه در ماه ژوئن رسیده است که البته این میزان نسبت به قبل از شروع پاندمی در جهان ۷۰۰ هزار بشکه کمتر است. این افزایش بارگیری نفت خام عمدتاً از منطقه خاورمیانه و خلیج فارس صورت گرفته است. البته در سازمان اوپک گاهی برای تولید موانعی دیده می شود نیز از جمله ناآرامی های کشور لیبی که بر تولید نفت این کشور تاثیر جدی گذاشته است. در روز ۲۸ ژوئن دو مورد از ترمینال های کشور لیبی در فهرست ترمینال هایی قرار گرفتند که در آنها شرایط فورس ماژور حاکم است.

 

بررسی تغییرات قیمت نفت خام از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۲ میلادی نشان می دهد که تا چه حد قیمت نفت تغییر داشته و چگونه تنها در دو سال اخیر در حدود صد درصد افزایش یافته است. در دوره ۴ ساله ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ فقط در سال ۲۰۲۰ که ویروس کووید-۱۹ در همه جای جهان منتشر شد قیمت نفت اندکی با کاهش مواجه شد و در سه سال دیگر یعنی سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱و ۲۰۲۲ افزایش های سنگینی بر روی قیمت نفت خام مشاهده میشود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *