نفت خام + پیش بینی قیمت تا سال 2023

قیمت نفت خام + پیش بینی

نفت خام برنت در بازارهای جهانی کماکان بین ترس از رکود و کاهش تقاضای جهانی از یک سو و احتمال کاهش تولید بعد از اعمال تحریم اتحادیه اروپا در ماه بعد از سوی دیگر قرار دارند. در نتیجه قیمت ها مرتبا در نوسان هستند و روزانه تغییر قیمت ها را شاهد هستیم. به کمک تیم تحلیلی بازار نفت و گاز به بررسی عوامل افزایش دهنده و کاهش دهنده قیمت نفت خام برنت می پردازیم.

نفت خام در ارزیابی های سال ۲۰۲۳ چگونه پیش بینی می شود؟

قیمت نفت خام برنت دریای شمال در ماه اکتبر به طور متوسط ۹۳ دلار در هر بشکه بوده است که به پیش بینی های ما (آرگوس ) نزدیک بوده است، ولی‌ با توجه به تغییر شرایط تحریم ها حساسیت بازار در خصوص صادرات نفت خام روسیه باعث تاثیر گذاری بر روی روند مستمر افزایشی قیمت ها می گردد.

هنگامی که تحریم ها به صورت رسمی بر روی نفت روسیه اعمال می شود، بیش از ۲ملیون بشکه از نفت صادراتی روسیه در شرایط ریسک قرار می گیرد و بدون در نظر گرفتن صادرات نفت خام از طریق خط لوله این میزان به ۱.۳میلیون‌ بشکه در روز کاهش می یابد.
ما (آرگوس) پیش بینی می کنیم این موضوع باعث افزایش قیمت در حوزه دریای آتلانتیک می شود و ما پیش بینی خود را از قیمت نفت خام در ارزیابی های خود تا پایان سال و شروع سال جدید میلادی افزایش دادیم.

چشم انداز کوتاه مدت

عوامل افزایش دهنده قیمت:

  • میزان ذخایر کشورهای عضو سازمان همکاری های مشترک و توسعه اقتصادی کاملا در زیر سطح معمول است.
  • اوپک‌ پلاس از شروع ماه نوامبر حجم تولیدات خود را کاهش می دهد.
  • ذخایر نفت خام چین بسیار پایین است.
  • تعمیرات پالایشگاههای اروپا و آمریکا خاتمه یافته است.
  • انگلستان بیمه نفت خام روسیه را ممنوع می سازد.
  • سیاست کوید صفر در چین در سال ۲۰۲۳ به پایان می رسد.
  • قیمت دیزل قبل از دور جدید تحریم های اروپا برعلیه روسیه در ماه فوریه افزایش می یابد.
  • قیمت گاز در اروپا کاهش می یابد.
  • تولید ناخالص ملی در آمریکا در سه ماهه سوم سال جاری میلادی نسبت به سال قبل ۲۰درصد افرایش یافته است.
عوامل افزایش دهنده نفت خام

عوامل افزایش دهنده نفت خام

عوامل کاهش دهنده قیمت در میان مدت:

  • رشد تولید و افزایش تولید نسبت به تقاضا
  • عدم‌ تاثیر گذاری صادرات نفت روسیه
  • احتمال اعمال قرنطینه به دلیل شیوع مجدد کوید ۱۹
  • احتمال افزایش رکود
  • احتمال رسیدن قیمت روسیه از سوی خریداران آسیایی به سقف قیمت و عدم تمایل به پرداخت بیشتر برای خرید
  • کم شدن امید نسبت به احتمال رهایی از کوید
  • تورم دو رقمی در کشورهای حوزه آتلانتیک
  • ادامه‌ سیاست های پولی انقباضی در انگلستان و آمریکا
  • کاهش طرح‌ ریزی برای ساخت پروژه 
عوامل کاهش دهنده قیمت نفت

عوامل کاهش دهنده قیمت نفت

بازارهای نفت و تغییرات روزانه قیمت

بازارهای نفت خام کماکان بین ترس از رکود و کاهش تقاضای جهانی از یک سو و احتمال کاهش تولید بعد از اعمال تحریم اتحادیه اروپا در ماه بعد از سوی دیگر قرار دارند.در نتیجه قیمت ها مرتبا در نوسان هستند و روزانه تغییر قیمتها را شاهد هستیم. در ماه اکتبر قیمت هر بشکه نفت خام برنت به طور متوسط به ۹۳ دلار رسید.

بازار نفت خام در صورتی که در روز ۵ دسامبر تحریم ها بر روسیه اعمال گردد، مستعد شرایطی است که در صورت عدم امکان واردات ۲ میلیون بشکه ای از روسیه، تغییرات عمده ای را بپذیرد و خطر این کاهش کماکان بر سر بازار هست، البته شرکت PKN لهستان اعلام نموده است که این شرکت در سال ۲۰۲۳ نیز براساس قراداد موجود با روسیه به واردات خود ازر وسیه تا پایان این سال ادامه خواهد داد ولی حذف و تحریم نفت خام روسیه از سوی اروپا به معنای لزوم هم جایگزینی ۱.۳ میلیون بشکه نفت خام در روز از سوی این اتحادیه از بازارهای دیگری به جز روسیه خواهد بود.

جدول قیمت

غلبه عرضه بر تقاضا در سال جاری

مقایسه سالانه رشد تقاضا در کشورهای اوپک و غیر اوپک و همچنین میزان ذخیره سازی نفت خام در هر سال نشان می دهد که در سال ۲۰۲۰ روزانه سه میلیون بشکه به ذخایر نفت جهان افزوده شده است و این در حالی است که در سال ۲۰۲۱ میزان برداشت از ذخایر چهار و نیم میلیون بشکه در هر روز بوده است که در سال بعد از آن نسبت به جبران آن اقدام شده و ذخایر مجدداً به بالاتر از سه میلیون بشکه در هر روز در سال ۲۰۲۲ رسیده و یا طبق برنامه ریزی ،خواهد رسید.

پیش بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۳ برداشت از مخازن در کل جهان ۳۰۰ هزار بشکه در روز باشد. میزان تقاضا در سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ بسیار شبیه بوده و کمتر از سال ۲۰۲۱ بوده است. میزان تقاضای نفت خام جهان و عرضه آن از سوی کشورهای عضو اوپک و کشورهایی که عضو اوپک نیستند تا سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ به گونه‌ای بوده است که میزان تقاضا بیشتر از عرضه بوده است اما از سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ میزان عرضه از تقاضا پیشی گرفت و این روند مثبت تا سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد یافت.

از سال ۲۰۲۱ تا سال ۲۰۲۴ بیشترین میزان عرضه نسبت به تقاضا مربوط به سال ۲۰۲۲ می باشد که در این سال کاهش عرضه نسبت به تقاضا پایان یافت و در سه ماهه سوم سال جاری میلادی به بالاترین حد خود رسیده است که در سه ماهه چهارم نیز این روند ادامه خواهد داشت.

عرضه بر تقاضا در سال جاری

عرضه بر تقاضا در سال جاری

پایان سیاست کوید صفر در چین

هفته منتهی به ۴ نوامبر با اخباری مبنی بر مشاهده موارد جدید ابتلا به کووید ۱۹ که از ماه می بی سابقه بوده است در چین به پایان رسید ولی تصمیم دولت مبنی بر باز گشایی فعالیت های اقتصادی مهر باطلی بر تمام شایعاتی که از سوی رسانه ها در این خصوص منتشر شده بود زد. براساس مصوبه حزب کمونیست چین سیاست کوید صفر که در طول سه سال باعث کاهش ۴۵ تا ۷۰ درصدی سفرهای داخلی نسبت به سال ۲۰۱۹ شده بود مورد بحث وبررسی قرار گرفت و حذف موانع تردد و شروع مجدد فعالیت های اقتصادی در دستور کار دولت پکن قرار گرفت.

سیاست های متفاوت و مقابله گرانه پولی آمریکا و چین باعث تضعیف یوان در برابر دلار شد. این خبر برای صنایع صادراتی چین، خبر مهمی است و باعث بی ارزش شدن یوان در برابر دلار همزمان با از دست رفتن اطمینان خریداران بازار های چین در حوزه اقیانوس اطلس شده است. با توجه به نرخ بهره، ریسک سرمایه گذاری بر روی کالاهای صادراتی ساخت چین بیشتر شده است و در حال حاضر راه حل فوری که منجر به بهبود وضعیت مالی چین در این بازار ها شود متصور نیست.

واکنش تولیدکنندگان خاورمیانه نسبت به افزایش قیمت نفت در آغاز سال ۲۰۲۳

چشم انداز بازار نفت در آینده

مهمترین واقعه نفتی در ماه اکتبر، اعلام تصمیم اوپک پلاس در شروع اکتبر مبنی بر کاهش دو میلیون بشکه ای تولید نفت خام این سازمان از ماه نوامبر بود. این خبر برای بازار همانند خبر کاهش ۳۱ درصدی تولید نفت برنت در سه ماهه سوم سال جاری بود که در هر دو خبر می توان روشن شدن وضعیت مبهم قیمت نفت خام را که بعد از نوسانات افزایشی ماه می بوجود امد تا حدی مشاهده نمود و انتظار می رود این دو خبر باعث تثبیت قیمت گردد.

این حرکت اوپک پلاس به دنبال آن صورت می گیرد که رییس جمهور آمریکا همزمان با برگزاری انتخابات میان دوره ای مجلس آمریکا از عربستان خواست میزان تولید نفت خود را افزایش دهد و همچنین این حرکت کاهش تولید نفت اوپک پلاس همزمان با اعلام تحریم های جدید بر علیه روسیه از سوی غرب به نوعی یک حرکت سیاسی در مقابله با حزب دموکرات و جو بایدن تلقی می گردد. بنابراین چشم انداز قیمت های نفت با توجه به کاهش عرضه نفت از سوی اوپک پلاس و اعمال دور جدید تحریم روسیه از ۵ دسامبر، حداقل در کوتاه مدت افزایشی خواهد بود.

نمودار بازار نفت چین در جهان

نمودار بازار نفت چین در جهان

مقایسه میزان رشد تولید ناخالص ملی براساس معادل دلاری در آمد کسب شده در چین و در سایر نقاط جهان از سال ۲۰۲۱ تاکنون و پیش بینی ادامه رشد تا سال ۲۰۲۳ نشان می دهد که در بازه زمانی مذکور رشد تولید چین نسبت به سایر نقاط جهان بخصوص در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳ بیشتر و در سال ۲۰۲۲ برابر بوده است. رشد تولید در سال ۲۰۲۱ در سایر نقاط جهان بیش از ۶ درصد در سال ۲۰۲۱ بوده است در حالی که در سال ۲۰۲۳ کمتر از دو درصد خواهد بود که نشان از ضعیف شدن اقتصاد جهانی دارد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *