بازار نفت خام و برنت

,
بازار نفت خام و برنت

بازار نفت خام و برنت در هفته منتهی به 12 آگوست:

تولید نفت خام اوپک

کشورهای تولید کننده نفت اوپک که دارای سهمیه بندی برای تولید هستند در ماه جولای تولید نفت خود را ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دادند تا بتوانند کسری های تولید در اثر کووید ۱۹ را جبران کنند. ولی تولید کل نفت خام اوپک که به ۳۸.۷۵ میلیون بشکه در روز می رسد در ماه جولای کماکان ۲.۷۵ میلیون بشکه در روز کمتر از هدف تعیین شده برای تولیدکنندگان اوپک بود.

کاهش تدریجی و تحلیل ظرفیت تولید اضافی و عدم سرمایه گذاری و خرابکاری در بعضی از صنایع نفت کشور های عضو مانع رسیدن و بازگشت به ظرفیت ۹.۷ میلیون‌ بشکه ای است که در سال ۲۰۲۰ از بازار برداشته شد. اوپک به صورت مستمر به دنبال افزایش ظرفیت خود می باشد و قصد دارد کف افزایش تولید خود را از ۵۰۰ هزار بشکه به ۶۴۸ هزار بشکه در روز برساند. در حال حاضر اضافه شدن ۱۰۰ هزار بشکه در روز مورد موافقت اعضا قرار گرفته است.
در ماه جولای نیجریه از جمله کشورهایی بود که نتوانست طبق سهمیه اختصاص داده شده از سوی اوپک، تولید نماید و تولید این کشور ۵۷۰ هزار بشکه در روز کمتر از سهمیه بود. علت این کاهش تولید بروز مشکلاتی بود که در ترمینال صادراتی این کشور به وجود آمد و جریان نفت را برای مدتی کاهش داد.

کشور لیبی نیز که به دلیل مشکلاتی که در گذشته داشته است موقتا از سهمیه بندی اوپک معاف شده، توانست تولید خود را ۷۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد. این افزایش به دنبال برداشته شدن شرایط فورس ماژور در مناطق نفتی و ترمینال های این کشور در نیمه ماه جولای بوده است. اگرچه اوضاع در لیبی بهتر شده است اما همچنان شرایط نامطمئن سیاسی و بروز تنش ها ممکن است که بر روی تولیدات این کشور تاثیر گذار باشد.

همکاری های نفتی ایران و ونزوئلا

تولید نفت خام ونزوئلا ۶۰ هزار بشکه در روز پس از وقوع آتش سوزی در خطوط لوله گازی که در نزدیکی مجتمع پالایشی خوزه ونزوئلا قرار دارد کاهش یافت. دولت ونزوئلا در ماه های اخیر سعی کرده است که با انتقال نفت ایران به شرکت پالایش دولتی El Palito با ظرفیت ۱۴۰ هزار بشکه در روز بخشی از مشکلات صنایع پالایشی خود را برطرف نماید.

تحلیلگران بازارهای نفتی معتقدند که دو کشور تحریم شده ایران و ونزوئلا در حال حاضر با یک رقیب سوم به نام روسیه مواجه شده اند که با تخفیف های زیاد خود به عنوان سومین کشور تحریم شده عرصه را بر آنها سخت نموده است و در حال حاضر این سه کشور در بازار نفت رقابت سختی با یکدیگر دارند.

افزایش تولید در روسیه

تولید نفت خام کشورهایی که عضو اوپک نیستند در ماه جولای ۲۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت. تولید نفت خام روسیه در این ماه اندکی افزایش یافت ولی همچنان یک میلیون بشکه کمتر از هدفی است که این کشور برای تولید خود در نظر گرفته است.

میزان تولید پالایشگاه ها در روسیه در ماه های اخیر افزایش یافته است ضمن اینکه ذخایر نفتی روسیه نیز بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز در ماه جولای افزایش یافته است که عمده این ذخایر، محصول دیزل می باشد. صادرات نفت خام روسیه دویست هزار بشکه در روز کاهش یافته است که عمدتا از آرال می باشد و به نظر می رسد که در ماه آگوست این کاهش ظرفیت جبران گردد.

متن نهایی مذاکرات

اتحادیه اروپا متنی را تهیه نموده که آن را متن نهایی یک توافق بر روی نحوه برگشت به برجام نامگذاری نموده است. ایران و آمریکا هنوز این متن را مورد تایید قرار نداده اند. اتحادیه اروپا در روز ۸ آگوست یک متن نهایی از توافق بر سر برنامه اتمی ایران پس از چهار روز مذاکره در وین تهیه نمود. اتحادیه اروپا اعلام نموده که مذاکرات بر روی متن نهایی به پایان خود رسیده است و جوزپ بورل نماینده اروپا در مذاکرات اعلام نموده که آنچه که از طریق مذاکره باید به دست می آمد انجام گرفته و به این توافق منجر گردیده است و این متن نهایی گردیده است.

اکنون این ایران و آمریکا هستند که باید نظر خود را در مورد این متن اعلام کنند. تحریم های آمریکا بر علیه ایران صادرات نفت خام ایران را به زیر ۵۰۰ هزار بشکه در روز رساند.این در حالی است که میزان تولید نفت خام ایران تا پیش از چنین تحریم‌هایی ۲.۴ میلیون بشکه در روز بود. بر طبق تحلیل های آرگوس ایران توانسته است در چند ماه اخیر بیش از ۷۵۰ هزار بشکه نفت در روز صادر نماید.

چنانچه توافق برجام مجددا احیا و مورد قبول قرار گیرد ایران می‌تواند ۱.۳ میلیون بشکه نفت در روز به میزان تولید خود بیفزاید که البته این فرایند حداقل شش ماه زمان خواهد برد. نشانه های مثبتی از سوی آمریکا در خصوص متن‌های اروپا دیده شده است ولی در ایران موضوع کمی پیچیده تر است و برخی از خواسته های ایران را آمریکا حاضر نیست که عملی نماید. یکی از تاکیدات ایران در این مذاکرات مربوط به تضمین هایی است که باید از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر عملی شدن وعده های داده شده در برجام و در متن نهایی ارائه گردد.

فرمول های فروش نفت شرکت آرامکو عربستان به آسیا و اقیانوسیه

وجود تقاضای قوی برای نفت خام در ماه‌ های اخیر باعث شده است که شرکت آرامکو عربستان سعودی فرمول های رسمی افزایش قیمت خود را برای فروش نفت خام به مشتریان آسیا-اقیانوسیه خود برای سومین ماه متوالی اجرا نماید. اگر وضعیت تولید در دوبی بهبود یابد و این کشور بتواند به میزان تولید مورد نظر خود دست یابد در آن صورت عربستان ناچار خواهد بود که ۲ تا ۳ دلار قیمت خود را برای مشتریان آسیا-اقیانوسیه کاهش دهد. اگر این اتفاق بیفتد تقاضا برای نفت خام خاورمیانه بیشتر خواهد شد.

بازار نفت خام و برنت در هفته منتهی به 12 آگوست

بازار نفت خام و برنت در هفته منتهی به 12 آگوست

حرکت آهسته اروپا به سمت خودکفایی در نفت و گاز

اروپا اخیرا برای تامین فرآورده های نفتی پالایش شده خود تا حدود زیادی خودکفا شده است زیرا بسیاری از خریداران از خرید فرآورده های نفتی و محموله های روسی خودداری نموده و قیمت های بالای فراورده های نفتی، پالایش گران اروپایی را مجبور نموده که تولیدات خود را افزایش دهند. اما با این وجود افزایش تولیدات اروپا نمی تواند کمبودهای حاصل ازتحریم‌ روسیه را را تا سال آینده پاسخگو باشد.

کل واردات آلمان و انگلستان از محصولات و فراورده های پالایش شده، به شدت کاهش یافته است. واردات دیزل آلمان تا دو سوم کاهش یافته است. اسپانیا از یک وارد کننده به یک صادرکننده گازوئیل تبدیل شده است زیرا صادرات گازوئیل از طریق دریای سیاه به جزایر قناری متوقف گردیده است.

ایتالیا هم اکنون یکی از مهم ترین صادر کنندگان منطقه در زمینه فرآورده های نفتی شده و صادرات گازوئیل آن نیز بیش از دو برابر شده است. حمله روسیه به اوکراین باعث شد که کشورهای اروپایی به این فکر بیفتند که ورودی پالایشگاه‌های خود را افزایش داده تا بتوانند محصولات و سوخت مورد نیاز خود را خودشان تأمین کنند و در این زمینه خودکفا شوند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *