عیار سنجی سازندگان داخلی صنعت نفت

, ,
عیار سنجی سازندگان داخلی صنعت نفت

به گزارش بازار نفت و گاز، صنعت نفت که طی این سال‌ها بیش از دیگر بخش‌ها آماج تحریم‌‌‌های اقتصادی به ویژه در حوزه تکنولوژی و ماشین‌آلات بوده، همچنان روی پای خود ایستاده است. با اینکه با فرسودگی سرمایه ثابت در این بخش روبه‌رو هستیم اما آن‌طور که احسان ثقفی، رئیس هیات‌مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایرانعنوان کرد، سازندگان داخلی صنعت نفت توانایی ساخت ۸۵‌درصد تجهیزات موردنیاز صنعت نفت را دارند که تاکنون هم قریب به ۷۵‌درصد آن بالفعل شده و امتحان خود را پس داده است. وی گفت: این قابلیت هم وجود دارد که این رقم را به ۹۵‌درصد برسانیم که این امر منوط به حمایت جدی در خصوص بازار این محصولات است.

تعداد اعضای انجمن سازندگان داخلی صنعت نفت

این انجمن ۲۲ سال است که تاسیس شده است، قبل از این انجمنی با این کارکرد وجود نداشت. در این اجتماع سازندگان تجهیزات نفت و پتروشیمی و همین‌طور در حوزه انرژی فعال هستند و تا این لحظه قریب به ۹۰۰ عضو داشته است. در حال حاضر هم همواره بحث تقاضای ورودی جدید در انجمن را داریم و به این جهت یک کمیته تخصصی به منظور ارزیابی کمی و کیفی واجدین شرایط و عضوگیری آنها وجود دارد.

انجمن در گروه‌های کالایی مختلفی متشکل شده که کوچک‌ترین آن قریب به ۳۵ عضو و بزرگ‌ترین آنها ۲۰۰ عضو دارد. این انعطاف را در انجمن تعریف کردیم که متناسب با خواسته حوزه کارفرمایی سازمان‌های تخصصی را تغییر شکل بدهیم. علاوه بر این لازم است بگویم که ۲۵۱ شرکت از اعضای انجمن ما دانش‌محور هستند و گواهی دانش‌بنیانی دارند. ۴۰‌درصد گردش مالی از میان ۷‌هزار شرکتی که در کشور به عنوان دانش‌بنیان شناخته شده‌اند به همین ۲۵۱ شرکت اختصاص دارد.

لازم است اشاره کنم که تاکید بر دانش‌محوری به این دلیل است که تنها فعالیتی تداوم خواهد داشت که بر پایه دانش‌بنیان باشد. اعضای انجمن اگر بر پایه دانش شکل نمی‌گرفتند این دوران پرتلاطم اقتصادی را هرگز نمی‌توانستند طی کنند.

آماری از میزان تولید این شرکت‌ها در انجمن وجود دارد؟

بله. ظرفیت فعالیت شرکت‌های ما به طور متوسط ۴۰ تا ۵۰‌درصد است یعنی با نیمی از ظرفیت اسمی خود فعال هستند، با اینکه به طور واقعی می‌توانند چند برابر ظرفیت خو‌د هم فعالیت کنند. لازم است بگویم ما توانایی ساخت تا ۸۵‌درصد تجهیزات موردنیاز صنعت نفت را داریم و قریب به ۷۵‌درصد این کار بالفعل شده و امتحان خود را پس داده است و این قابلیت هم وجود دارد که این رقم به ۹۵‌درصد هم برسد که این امر منوط به حمایت جدی در خصوص بازار این محصولات است.

این شرکت‌ها تا چه اندازه اشتغال‌زایی داشته‌اند؟

ما حدود ۱۰۰‌هزار به شکل مستقیم و ۳۰۰‌هزار نفر هم به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده‌ایم.

اشاره کردید این شرکت‌ها ۵۰‌درصد زیر ظرفیت فعال هستند. آیا این اتفاق در سال‌های اخیر رخ داده است؟

خیر. برخی از شرکت‌های ما به صورت کامل فعال هستند و این رقم به صورت میانگین است. بهره‌مندی از ظرفیت شرکت‌ها به عوامل متعددی بستگی دارد؛ پروژه‌های در حال احداث، طرح‌های توسعه، نوسازی‌ها، مباحث مالی، سیاست خارجی و تحریم به عنوان یک زنجیره عوامل هستند که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. به عنوان نمونه بحث تحریم را داریم و صاحبان پروژه وقتی دچار محدودیت در تامین منابع می‌شوند با احتیاط پروژه‌های جدید را رقم می‌زنند.

اینها باعث کندی کار می‌شود، اما با این حال باید متذکر شوم شاید در مقاطعی کمتر از این ظرفیت کار کرده‌ایم یعنی زمانی هم داشته‌ایم که متوسط ظرفیت شرکت‌ها ۲۰‌درصد بوده است. بنابراین اتفاقا در سه سال گذشته زمانی که تحریم‌های اقتصادی جدی‌تر شده است با اینکه مشکلات اقتصادی ما شدیدتر شده، اما اقبال به تولیدات داخلی هم بیشتر شده است. بنابراین نمی‌توان گفت که طی چند سال گذشته به پایین‌ترین حد رسیده‌‌‌ایم و چه بسا با توجه به دلیل یادشده وضعیت بازار هم بهتر شده است.

بیشتر بخوانید: افزایش صادرات نفت کوره روسیه به آسیا

منبع:دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *