وضعیت بازار انرژی در سالگرد حمله روسیه به اوکراین
تقابل شرق و غرب جدی تر می شود
با گذشت یک سال از جنگ در اوکراین مردم این کشور در وضعیت بدی قرار دارند و رئیس جمهور روسیه به نتیجه ای که گمان می کرد ظرف مدت کوتاهی به آن دست یابد نرسید.
بازار انرژی جهان در قلب این درگیری قرار دارد و از هر دو سو با مسائل نظامی مواجه است و در مسیری گام بر می دارد که قابل پیش بینی نبوده و نیست.
هر دو طرف درگیری سعی می کنند وابستگی خود را به انرژی و توان اقتصادی طرف دیگر به حداقل برسانند و با اعمال تحریم ها برعلیه یکدیگرو عدم خرید یا فروش و محدود کردن واردات و تعیین سقف قیمت و محدود نمودن کشتیرانی و بیمه وضعیتی را به وجود آورده اند که تا پیش از این و حتی در دوران جنگ سرد چنین وضعیتی بین شرق و غرب مشاهده نشده بود.
تقریباً هر شاخص بازار انرژی به نحوی با این درگیری مرتبط است و تحلیلگران به دنبال این هستند که در همین شرایط موجود آینده بازار انرژی را تحلیل و تغییرات احتمالی را پیشبینی نمایند.
چین و روسیه برنده های اصلی جنگ
با توجه به اینکه چین و هندوستان در شرایط جنگی بین شرق و غرب قادر هستند با قیمت ارزان تری انرژی خود را از طریق روسیه تامین نمایند رفتار آنها نسبت به بازار انرژی با اروپا متفاوت است.
با توجه به اینکه روسیه بزرگترین ذخایر جهانی گاز را در اختیار دارد استفاده از گاز تحریم شده روسیه برای دو کشور بزرگ چین و هند منطقی وقابل توجیه به نظر می رسد و این در حالیست که سیاست انرژی اروپا مبنی برسرمایه گذاری در پروژه های کربنزدایی وتولید انرژیسبز مستلزم صرف هزینه های سنگین می باشد که در شرایط موجود و با قیمت های بالای انرژی و گاز و کمبود آن در اروپا فشار مضاعفی را بر کشورهای اروپایی که به تازگی بحران کوید ۱۹را پشت سر گذاشته اند وارد می کند.
جنگ اوکراین به خوبی نشان داد که اروپا باید هم به نوع انرژی مورد استفاده خود در آینده و هم به کشور منبع تامین آن انرژی توجه بیشتری نشان دهد.
بنابراین بازار انرژی هم اکنون به چند دسته تقسیم شده است و با ادامه درگیری ها در اوکراین بینی میشود که این چند دستگی و خسارتهای ناشی از آن نیز بیشتر شود.
وقوع جنگ در اوکراین، سیاست گذاران را دچار چالش جدیدی نموده است. آنها اکنون باید مجددا به پرسش های مربوط به روش تامین امنیت انرژی بپردازند که بسیاری فکر می کردند دیگر موضوع امنیت انرژی به تاریخ سپرده شده است. یک سال بعد ازشدت یافتن جنگ اوکراین و در شرایطی که افزایش اختلافات بین المللی بین کشورها به اوج رسیده است این سوال برای اروپا مطرح است که این اختلافات چگونه حل خواهد شد.
امنیت انرژی مستلزم صرف هزینه بیشتر
پاسخ عاقلانه به این موضوع پاسخی خواهد بود که هم بر هزینه های بالای تامین انرژی و هم بر امنیت کامل راههای آن تاکید می ورزد و تامین مستمر وبی وقفه انرژی برای اروپاییان می تواند با این راه حل که باید LNG جابگزین خط لوله گاز روسیه گردد تا حد زیادی محقق گردد مشروط بر اینکه اروپاییان حاضر بشوند در رقابت با رقیب بزرگ خود یعنی چین، هزینه های بیشتری برای تامین گاز بپردازند.
بازارهای جهانی نفتخام یک سال پر تنش را پشت سر گذاشتند و تعداد کمی از بازار ها قادر به حفظ مقاومت خود در برابر شرایط موجود شدند.
عرضه نفتخام در یکسال گذشته همراه با تغییر مسیر نفت خام در بسیاری از مسیرهای بین المللی بوده است که این نوع عرضه، هزینه های لجستیکی بسیاری برای خریداران دارد.
تانکرهای نفتی و سرمایه زیاد موجود در آنها یعنی نفتخام مدت طولانی تری در بندر ها و در مسیرها می مانند.
حمل نفت خام آرال روسیه از پایانه های دریای بالتیک و دریای سیاه به هند و چین مسلما هزینه بیشتری نسبت به انتقال از طریق خط لوله اروپا دارد.
اتحادیه اروپا می تواند نفت خام روسیه را بیشتر جذب کند. روسیه در حال حاضر نشان می دهد که نمی تواند تمام عرضه خود را در خارج از اروپا قراردهد. معاون نخست وزیر روسیه الکساندر نواک می گوید تولید خود را در ماه مارس ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش می دهد و به ۹.۳ میلیون بشکه در روز می رساند.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.