آیا خاورمیانه می تواند چالش کمبود دیزل اروپا را حل کند؟

آیا خاورمیانه می تواند چالش کمبود دیزل اروپا را حل کند؟

کمبود دیزل اروپا; اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی:

اروپا حجم واردات سوخت خود از خاورمیانه و ایالات متحده را با هدف افزایش تحریم ها بر واردات فرآورده های نفتی پالایشی روسیه از طریق دریا افزایش داده است. اروپا تا قبل از اعمال این تحریم ها بزرگ ترین خریدار دیزل روسیه بود اما پس از اجرایی شدن تحریم ها، باید واردات غیر روسی به میزان قابل توجهی افزایش یابد. با این حال، خاورمیانه برخلاف افزایش ظرفیت پالایشگاهی در سال های اخیر، ممکن است به دلیل تاخیر در راه اندازی برخی پالایشگاه های جدید نتواند تقاضای اروپا را تامین کند.

اتحادیه اروپا واردات محصولات نفتی پالایشی روسیه از طریق دریا را ممنوع کرده و بایستی حدود 1 میلیون بشکه در روز از واردات سوخت روسیه را با 600 تا 650 هزار بشکه دیزل در روز جایگزین کند.

با توجه به ارزیابی های آژانس بین‌ المللی انرژی در آخرین گزارش بازار نفت، صادرات دیزل روسیه در دسامبر به 1.2 میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین میزان در چند سال اخیر بود که فقط 720 هزار بشکه از آن مختص به اتحادیه اروپا بود.

تحلیلگران معتقدند بازارهای جهانی دیزل پس از 5 فوریه تغییر خواهد کرد؛ به طوری که روسیه به دنبال عرضه محصولات پالایشی خود در جای دیگری است و اروپا نیز عرضه بیشتری از سوی ایالات متحده، خاورمیانه و آسیا دارد. تاخیر در برخی پالایشگاه های جدید خاورمیانه باعث شد تا اروپا بیشتر به عرضه از سوی آمریکا و آسیا متکی باشد. در خاورمیانه، تولید کنندگان اوپک صادرات محصولات پالایشی خود به اروپا را افزایش داده یا متعهد شده اند که افزایش دهند.

یک منبع آگاه در ماه گذشته به بلومبرگ گفت کویت قصد دارد صادرات دیزل خود به اروپا را در سال جاری پنج برابر معادل 50000 بشکه در روز افزایش دهد. همچنین انتظار می رود این تولید کننده نفت خلیج فارس که یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان اوپک نیز هست، فروش سوخت جت به اروپا را در سال 2023 دو برابر کرده و به 5 میلیون تن برساند.

شرکت ملی نفت کویت نیز در این هفته اعلام کرد که پالایشگاه “مینا آل احمدی” اولین محموله دیزل خود به حجم 38 هزار تن را به بازارهای اروپایی ارسال کرده است که مطابق با استانداردهای زیست محیطی بین المللی است. اما پالایشگاه عظیم الزور کویت که ظرفیت فرآوری 615000 بشکه نفت خام و تولید 145000 بشکه دیزل در روز را دارد، هنوز به ظرفیت عملیاتی کامل نرسیده است.

به گفته بلومبرگ، انتظار می ‌رود این پالایشگاه راه اندازی واحدهای دوم و سوم را به ترتیب در ماه جاری و آوریل عملی کند. پالایشگاه‌ های جازان عربستان سعودی و دقم عمان نیز درحال افزایش تولید هستند و تحلیلگران انتظار دارند این پالایشگاه ها بتوانند در اواخر سال 2023 برخی از کمبودهای دیزل و سایر سوخت‌ ها را در اروپا جبران کنند.

احمد مهدی، تحلیلگر کامودیتی از مشاوران انرژی رنسانس، به بلومبرگ گفت: راه اندازی پروژه های پالایش خاورمیانه ممکن است با تاخیر مواجه شوند.

به گفته تحلیلگران، اروپا پس از تحریم واردات دیزل و سایر محصولات روسیه در پایان سال 2022، وارد دور جدیدی از تحریم ها خواهد شد. اروپا پس از روسیه، با عرضه نسبتاً خوبی وارد دنیای دیزل خواهد شد.

پاملا مانگر، تحلیلگر ارشد بازار در ورتکسا گفت: عجله برای واردات دیزل روسیه در سه ماهه سوم 2022، با وجود زمستان گرم تر اروپا و عرضه مناسب گاز طبیعی، توانست شوک عرضه دیزل و افزایش خرید که در اکتبر 2022 مشاهده شد را کاهش دهد.

وارن پترسون و اوا مانتی در بخش راهبردی کالای مؤسسه ING در مورد تحریم ها گفتند: با وجود این اختلال قریب‌ الوقوع، بازار نسبتاً آرام به نظر می‌ رسد و کرک بنزین از اواخر ژانویه روند کاهشی داشته است. دلیل احتمالی این امر را باید این دانست که بازار زمان زیادی برای آمادگی برای تحریم ها داشته است.

به گفته ING، ذخایر دیزل در هاب آمستردام-روتردام-آنتورپ (ARA) از اوایل دسامبر در حال افزایش بوده و ذخایر را به میانگین پنج ساله و بالاترین سطح از جولای 2021 بازگردانده است. با این وجود، انتظار داریم پس از اعمال این تحریم، شاهد تشدید آن نیز باشیم.

منبع: اویل پرایس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *