3 چالش کلیدی بازار انرژی اروپا در سال جاری
رئیس آژانس بینالمللی انرژی گفت “اروپا ممکن است در کاهش وابستگی خود به نفت و گاز روسیه و کاهش بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین عملکرد خوبی داشته باشد، اما هنوز از معرکه جان سالم به در نبرده است”.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی در مصاحبه با شبکه سی ان بی سی تاکید کرد: “اروپا توانست بازارهای انرژی خود را متحول کرده و سهم خود از گاز روسیه را به کمتر از 4 درصد کاهش دهد اما اقتصاد آن همچنان از رکود عبور نکرده است”.
بیرول که در حاشیه اجلاس گروه 7 در هیروشیمای ژاپن صحبت میکرد، با اشاره به ذخیرهسازی درست گاز، از کاهش انتشار گازهای گلخانهای اروپا خبر داد. روسیه از سالیان دور نقشی محوری در مجموعه انرژی جهان ایفا میکند، اما اتکای کشورهای غربی به انرژی این کشور به شدت کاهش یافته است زیرا آنها همچنان به اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه به دلیل تهاجم مداومش به اوکراین ادامه میدهند.
چالش های بازار انرژی اروپا
بیرول همچنین با اعلام رضایت از اقدامات درست کشورهای اروپایی در زمستان گذشته، هشدار داد که بازار انرژی منطقه هنوز سه مانع اصلی در سال جاری دارد که باید بر آنها غلبه کند.
-
افزایش تقاضا از سوی چین
عرضه انرژی سال گذشته در سطح جهانی بود؛ درست زمانیکه چین همچنان در قرنطینه به سر میبرد و به دلیل کند بودن فعالیتهای اقتصادیاش، نفت و گاز کمتری خرید. با این حال، اکنون نمیتوان این نکته را نادیده گرفت چون ممکن است اروپا امسال با زمستان پرچالشتری روبرو شود.
با توجه به پیشبینیهای بیرول، انتظار میرود تقاضای LNG از سوی چین در نیمه دوم سال افزایش یابد و واردات گاز به این کشور “فاکتور کلیدی تعیین کننده” تقاضا برای بازارهای گاز طبیعی است. اما بیرول معتقد است که شاید بتوان به یک پوشش نقرهای دست یافت که براساس آن، قیمتها ملایمتر از حد پیشبینیشده باشند و نباید انتظار “رونق بزرگ اقتصادی” از واردات چین داشته باشیم.
با این حال، روایت متفاوتی برای داستان نفت این کشور وجود دارد. خروج چین از سیاست کووید صفر در دسامبر باعث افزایش تقاضای انرژی شد بهطوریکه آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرد که تقاضای جهانی نفت در سال جاری بیش از 2 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. جای تعجب نیست که چین، دومین واردکننده بزرگ نفت جهان پس از ایالات متحده، نزدیک به 60 درصد از افزایش تقاضا را به خود اختصاص دهد.
-
نکول بدهی ایالات متحده
فعالان بازار جهانی انرژی همچنین مذاکرات کاخ سفید و جمهوریخواهان بر سر سقف بدهی ایالات متحده را زیر نظر دارند. اگر توافقی بین آنها صورت نگیرد، ایالات متحده ممکن است در اوایل ژوئن با نکول مواجه شود؛ اگرچه این امر بعید به نظر میرسد.
مذاکرات با شرکت بایدن در اجلاس سران گروه 7 در ژاپن متوقف شد، اما او قرار است روز یکشنبه به واشنگتن بازگردد. بایدن در یک کنفرانس مطبوعاتی در این اجلاس گفت که “اصلا” نگران مذاکرات نیست و “می تواند از پیشفرض جلوگیری کرده و اقدامات شایستهای انجام خواهد داد”.
بیرول با تاکید بر اینکه نکول بدهی ایالات متحده باعث کاهش تقاضا و قیمت نفت میشود، این سناریو را بعید دانست و افزود “این موضوع در ایالات متحده با توافق عاقلانه حل خواهد شد و من خطری برای بازارهای جهانی نفت نمیبینم. البته بازارهای نفت همیشه با ریسکهایی همراه هستند”.
-
اتکا به روسیه همچنان باقی است
چالش کلیدی دیگری که بازارهای انرژی اروپا با آن روبرو هستند این است که وابستگی آنها به گاز روسیه بهطور کامل ریشه کن نشده و چشمانداز عرضه همچنان نامشخص است. بسیاری از کشورهای منطقه در سال گذشته با کاهش شدید واردات گاز روسیه دچار بحران انرژی شدند. صادرات گاز از غول انرژی دولتی روسیه، گازپروم، به سوئیس و اتحادیه اروپا در سال 2022 حدود 55 درصد کاهش یافت.
بیرول خاطرنشان کرد اگر “بهدلایل سیاسی” کاهش بیشتری در واردات گاز وجود داشته باشد، اروپا ممکن است دوباره در زمستان آینده با چالشهایی روبرو شود. بیرول معتقد است گروه 7 و کشورهای اروپایی دیگر به هیچ توافقی با روسیه برنمیگردند و داستان گاز روسیه به پایان رسیده است.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: CNBC
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.