اژدهای زرد؛ تهدید نامرئی امنیت گازی اروپا

,
امنیت گازی اروپا

اژدهای زرد؛ تهدید نامرئی امنیت گازی اروپا؛ در شرایط فعلی نگرانی سران اروپایی در مورد عرضه پایدار نفت و گاز تا حد زیادی کاهش یافته‌است، بااین‌حال اما، طنین جنگ در اوکراین همچنان پیش‌بینی‌های بلندمدت بازار انرژی قاره‌سبز را با اما و اگرهای فراوانی روبه‌رو کرده‌است. در سال‌گذشته تنها چند ماه از جنگ روسیه با اوکراین نگذشته بودکه هراس گسترده و کم‌سابقه‌ای در مورد چگونگی تامین منابع مطمئن انرژی در سطح قاره سبز، بین دولتمردان و شهروندان عادی فراگیر شد. جریان اصلی گاز طبیعی از طریق خطوط لوله و از مبدا روسیه تا حدی کاهش یافت که قیمت عمده‌فروشی این محصول افزایشی بیش از ۱۰‌برابر سطح سال‌قبل را تجربه کرد. قیمت نفت نیز هم‌راستا با جریان قیمتی گاز، روندی صعودی را در پیش گرفت. دولتمردان اروپایی در آن زمان، با هشدار درخصوص نزدیکی زمستان سرد، از سهمیه‌بندی محتمل سوخت و قطعی برق خبر دادند.

وضعیت ذخایر کنونی گاز اروپا

به گزارش نیویورک‌تایمز، اروپای کنونی گاز زیادی در اختیار دارد که قسمت اعظم آن از نروژ، میادین شیل‌تگزاس و قطر تامین می‌شود. قیمت گاز در اروپا به زیر سطح قبل از حمله سقوط کرده‌ و تقریبا هر روز و به‌صورت مداوم به روند کاهشی خود ادامه داده‌است. در شرایط کنونی، قیمت جهانی نفت نیز روندی ثابت را درپیش گرفته و دیگر صحبتی از جیره‌بندی و مسائلی از این دست نیست. با این همه هنوز مشخص نیست که آیا تهدید انرژی به‌صورت کامل ازبین رفته یا اتخاذ سیاست سال‌گذشته یا شبیه به آن، جهت جلوگیری از تکرار این موضوع، موردنیاز خواهد بود. سیاستی که منطبق با آن، از یک‌سو کشورهای اروپایی در آن مقطع از هیچ هزینه‌ای برای خرید گاز طبیعی مایع گران‌قیمت از تمامی مبادی ممکن دریغ نمی‌کردند و از سوی دیگر تقاضای مقطعی ال‌ان‌جی چین نیز به‌واسطه سیاست کووید-صفر، به‌شدت کاهش یافته بود.

آیا زمستان گذشته دوباره تکرار خواهد شد؟

به عقیده تحلیلگران فعال در حوزه انرژی، برای ترسیم نقشه‌راه آینده انرژی جهان و به‌ویژه اروپا، نگرانی‌هایی جدی وجود دارد که تا حد زیادی می‌توان ریشه‌های آن را در خوش‌باوری سران کشورهای غربی نسبت به تکرار زمستان‌های ملایم همچون زمستان گذشته، جست‌وجو کرد؛ این در حالی است که بسیاری از صاحب‌نظران صنعت انرژی هشدار می‌دهند که اروپا در زمستان امسال بسیار خوش شانس بوده‌است. آنها باور دارند که سال‌های آینده، احیای اقتصاد چین که به‌طور بالقوه حجم انرژی بیشتری را جذب خواهد کرد، به منزله آن است که اروپا با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو خواهد شد. وائل ساوان، مدیر اجرایی شل بزرگ‌ترین شرکت انرژی در اروپا، در گفت‌وگوی اخیر خود با گروهی از تحلیلگران حوزه مالی صنعت نفت و گاز گفت: «ما از بحران انرژی در اروپا خارج نشده‌ایم و تا خلاصی کامل از بحران فعلی، فاصله بسیاری داریم.»

بی‌نیازی اروپا از نفت و گاز روسی

در حال‌حاضر، وابستگی اروپا به منابع انرژی وارداتی از روسیه که درست یک سال‌پیش بیشتر شبیه لقمه‌ای در گلوی سران قاره‌سبز به‌نظر می‌رسید، به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته‌است. در شرایط کنونی، حجم عرضه گاز روسیه به اروپا به‌شدت کاهش یافته تا جایی‌که به‌نظر می‌رسد کشورهای اروپایی آمادگی کامل دارند تا با اعمال تحریم‌های بیشتر بر نفت صادراتی از مبدا روسیه، بدون تحمل کمترین تبعات و هزینه کنار بیایند. در همین چارچوب، هنینگ گلایستاین، مدیر دپارتمان انرژی در گروه اوراسیا، در مصاحبه با بلومبرگ گفت: «تنها در عرض یک سال، اروپا موفق شد خود را کاملا از سیطره بزرگ‌ترین تامین‌کننده سوخت‌های فسیلی موردنیازخود، خارج کند.»

واقعیت این است که عبور آرام اروپا از زمستان گذشته، موجب تقویت احساس خوش‌بینی درمیان سران و شهروندان اروپایی شد. در سال‌۲۰۲۲، سردترین مقطع سال‌یعنی زمانی‌که مصرف گاز به‌طور طبیعی افزایش می‌یابد، برخلاف پیش‌بینی‌ها با کمترین چالش لجستیکی و اقتصادی برای قاره‌سبز سپری شد. مایکل استوپارد، استراتژیست ارشد در حوزه بین‌الملل گاز در اس‌اند‌پی می‌گوید: «شواهد حاکی از آن است که اروپا خطر کمبود شدید انرژی را به سلامت پشت‌سر گذاشته است، بنابراین به‌نظر می‌رسد اقتصاد کشورهای اروپایی در وضعیتی به‌مراتب بهتر از ۶ تا ۹ ماه پیش قرار دارد.»

منبع: دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: محتوا محافظت می شود !!