تحلیل آرگوس از عوامل موثر بر قیمت نفت در سال 2023
عوامل موثر بر قیمت نفت در سال 2023
تحلیلگران انرژی معتقدند مسائل ژئوپلیتیک و نه اقتصادی، قوی ترین نیروی محرکه قیمت نفت در سال جاری میلادی است. چشم انداز صادرات نفت روسیه و تقاضای نفت چین هر دو بسیار نامشخص هستند و ایالات متحده نیز قرار نیست از نفوذ جدید خود بر بازار نفت دست بکشد؛ به خصوص اگر قیمت ها دوباره افزایش یابد.
در کنفرانس CERA Week که توسط آرگوس در هیوستون بین 6 تا 10 مارس برگزار شد، به بررسی تمام جوانب نگرانی ها از چین و روسیه پرداخته شد. توربیورن تورنکویست، مدیر اجرایی شرکت بازرگانی گانور در این باره گفت: معاملات نفتی نسبتا آزادانه در جریان هستند و همه نگاه ها برای افزایش تقاضا به چین است.
اما با این حال، تورنکویست هشدار داد انتظار رشد 1.5 تا 2 میلیون بشکه ای تقاضای نفت خام در روز در سال 2023 می تواند به دلیل ظرفیت تولید محدود با تنگنا مواجه شود. او همچنین معتقد است علیرغم اینکه اقتصاد چین احتمالاً سریع تر از پیش بینی ۵ درصدی اخیر رشد می کند، پیش بینی ها از رشد یک میلیون بشکه ای یا بیشتر تقاضای نفت چین را “بالا” دانست.
بسیاری از حاضرین در این کنفرانس هشدار دادند که محدود بودن ظرفیت مازاد بزرگترین چالش پیش روی بازار نفت است. رشد تولید نفت شیل ایالات متحده به دلیل مشکلات زنجیره تامین و فشار سهامداران برای بازدهی بیشتر محدود شده است.
روسیه پس از حمله به اوکراین مشمول تحریم ها، ممنوعیت ها و محدودیت های قیمتی است. اوپک اکنون تنها منبع نوسان عرضه است اما این گروه به دلیل نقش محوری مسکو در اوپک پلاس، تمایلی به افزایش تولید با هدف جبران خسارت های ناشی از عرضه روسیه ندارد و اوپک برای رسیدن به اهداف تولید خود در تلاش است.
مایک ویرس، مدیر اجرایی شورون بازارهای انرژی را به یک “سیستم با تحویل به موقع” و با ظرفیت تولید و نوسان نسبتاً کم تشبیه می کند. آنچه که ویرس را نگران می کند، این است که چالش های جدیدی در این سیستم ها وارد شده است و در حال حاضر، محدودیت های زیادی وجود دارد؛ به طوری که نمی توان از روسیه نفت خرید.
روسیه سال گذشته علیرغم تحریم ها موفق شد مشتریان جایگزینی برای نفت خود پیدا کند. با این حال، فعالان بازار نگرانند که پیچیدگی روزافزون مداخلات دولت در بازار نفت در نهایت منجر به اختلال آن شود. مسکو اعلام کرده است که تولید خود را در ماه جاری 500 هزار بشکه در روز کاهش می دهد و عمیقاً از سقف قیمتی تحمیل شده توسط گروه 7 ناراضی است. دیدگاه های جایگزین تقاضای نفت چین و تولید نفت روسیه به تفسیر پیش بینی های کاملاً متفاوت از تعادل عرضه و تقاضا در سال جاری کمک می کند .
در گزارش آژانس بین المللی انرژی از بازار نفت در فوریه آمده است انتظار می رود با افزایش تقاضای چین به میزان 1 میلیون بشکه در روز نسبت به دوران قرنطینه کووید-19 در سال گذشته و همچنین کاهش تولید روسیه به همان میزان به دلیل ممنوعیت واردات اتحادیه اروپا و محدودیت های قیمتی گروه 7، بازار محدود تر شود. گزارش ماهانه بازار نفت اوپک در فوریه نیز داستان مشابهی را بیان می کند، اما رشد تقاضای چین را تنها 600 هزار بشکه در روز عنوان می کند.
چشم انداز کوتاه مدت اخیر آژانس بین المللی از انرژی، بازار متعادل تری را با رشد تقاضای مشابه با چین پیش بینی می کند اما تولید روسیه تنها 600 هزار بشکه در روز کاهش می یابد. واشنگتن با وجود اختلاف 3 میلیون بشکه ای در روز تا سه ماهه چهارم بین درخواست آژانس بین المللی انرژی از نفت خام اوپک و آژانس بین المللی انرژی، باید امیدوار باشد که عملکرد این آژآنس با فرض اینکه سقف قیمتی گروه 7 ضرر نفت روسیه را محدود می کند، درست باشد.
پرزیدنت جو بایدن مصمم است از بیشتر شدن پیامدهای منفی قیمت نفت جلوگیری کند. پیشنهادات او به عربستان سعودی در سال گذشته رد شد، اما تکیه بر ذخایر راهبردی همچنان گزینه ای برای نگه داشتن ایالات متحده در بازی تاثیرگذاری قیمت نفت است. همانطور که جنیفر گرنهولم، وزیر انرژی ایالات متحده ماه گذشته گفت ممکن است نتوانیم آنچه را که در اوپک پلاس یا چین اتفاق می افتد کنترل کنیم، اما می توانیم آنچه را که به آن دسترسی داریم کنترل کنیم.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.