مهمترین عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت

عوامل تاثیر گذار در قیمت نفت

قیمت نفت بر اساس سه عامل اصلی در نوسان است: عرضه فعلی، عرضه آینده و تقاضای جهانی مورد انتظار. بنابراین، بسیاری از انواع رویدادهایی که بر عرضه نفت یا تقاضای مورد انتظار آن تأثیر می‌گذارند، باعث افزایش یا کاهش قیمت نفت می‌شوند. در این مقاله به کمک تیم تحلیلی بازار نفت و گاز به بررسی عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت در دنیا می پردازیم.

نفت خام پرمعامله ترین کالا در جهان است. نفت و مشتقات آن هنوز بخش عمده ای از حمل و نقل جهانی را تامین می کند و به عنوان منابع پخت و پز و گرمایش در کشورهای در حال توسعه عمل می کند. از آنجایی که جهان همچنان به نفت خام متکی است، قیمت آن به شدت به سرعت رشد اقتصادی وابسته است که بر چشم انداز تقاضا تأثیر می گذارد.

مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت در دنیا

قیمت نفت خام می تواند به طور گسترده و سریع در نوسان باشد. قیمت نفت به متغیرهای زیادی از جمله چشم انداز عرضه و تقاضا و خطر اختلالات بازار واکنش نشان می دهد. رشد اقتصادی می‌تواند تقاضا برای نفت خام را افزایش دهد، در حالی که کاهش رشد منجر به کاهش تقاضا و قیمت‌ها می‌شود.

عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت در دنیا

مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت در دنیا

1. اوپک پلاس

اوپک پلاس یک اتحاد بین‌المللی متشکل از صادرکنندگان نفت خام است. سازمان کشورهای صادرکننده نفت می تواند با تعیین اهداف تولید برای اعضای خود، تأثیر قابل توجهی بر قیمت نفت داشته باشد. اوپک شامل کشورهایی است که برخی از بزرگترین ذخایر نفت جهان را دارند. در آغاز سال 2020، اعضای اوپک حدود 71 درصد از کل ذخایر نفت خام اثبات شده جهان را در اختیار داشتند و 36 درصد از کل تولید نفت خام جهان در سال 2020 را به خود اختصاص دادند.

اوپک تلاش می کند تا با تعیین اهداف تولید نفت خام یا سهمیه بندی برای اعضای خود، تولید نفت کشورهای عضو خود را مدیریت کند. این سازمان تلاش کرده است تا با محدود کردن عرضه نفت خام برای چندین دهه، بر قیمت جهانی نفت تأثیر بگذارد. در سال‌های اخیر، قدرت اوپک برای تعیین قیمت‌ها به دلیل توسعه عرضه شیل در قاره آمریکا تضعیف شد، اما با اتحاد اوپک با روسیه و سایر صادرکنندگان زیر چتر اوپک پلاس تقویت شد. دولت ها، شرکت های نفتی و دلالان همچنان به هر تصمیم اوپک پلاس توجه می کنند.

به طور کلی عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت اصلی تعیین کننده اثربخشی اوپک بر قیمت نفت عبارتند از:

  1. میزان تبعیت اعضای اوپک از سهمیه های تولید
  2. توانایی یا تمایل مصرف کنندگان برای کاهش مصرف نفت
  3. رقابت تولید کنندگان غیر اوپک در هنگام تغییر قیمت نفت
  4. کارایی تولید کنندگان اوپک در عرضه نفت در مقایسه با تولیدکنندگان غیراوپک

اعضای اوپک کل ظرفیت مازاد تولید نفت خام جهان را حفظ می کنند. عربستان سعودی، بزرگترین تولیدکننده نفت اوپک و یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت جهان، از لحاظ تاریخی بیشترین سهم را از ظرفیت تولید مازاد نفت جهان داشته است.

توسعه و حفظ ظرفیت تولید اضافی معمولاً برای شرکت های نفتی بین المللی (IOC) مقرون به صرفه نیست زیرا مدل تجاری IOC با تولید نفت درآمد را به حداکثر می رساند تا زمانی که قیمت فروش نفت بالاتر از هزینه تامین یک بشکه نفت باشد.

یکی از دلایلی که قیمت‌ نفت خام می‌تواند نوسان داشته باشد این است که عرضه و تقاضا نسبتاً بی‌کشش هستند، یعنی در پاسخ به سیگنال‌های قیمتی، کند هستند و به سیگنالهای قیمتی بیشتر نیاز دارند تا بازار را به تعادل برساند.

2. معامله گران

قیمت نفت به شدت تحت تأثیر معامله گرانی است که بر اساس تصوراتشان از عرضه و تقاضای آتی نفت، در بازار کالاها برای قراردادهای آتی نفت پیشنهاد می دهند. قراردادهای آتی و مشتقات نفتی روزانه معامله می شوند که بر قیمت نفت تأثیر می گذارد. این باعث می شود که قیمت نفت روزانه تغییر کند زیرا همه چیز به نحوه انجام معاملات آن روز بستگی دارد.

سایر نهادها مانند دولت ها و سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) می توانند با تأثیر بر تجارت یا تعدیل میزان نفت تولید شده و ذخیره شده، بر تصمیمات مناقصه معامله گران تأثیر بگذارند.

معمولاً از نفت به عنوان بی ثبات ترین کالا یاد می شود. معامله گران به شدت بر قیمت نفت از طریق پیشنهادات در قراردادهای آتی تأثیر می گذارند مناقصه ها بر اساس ادراک از عرضه و تقاضای جهانی فعلی و آینده است. قراردادهای آتی نفت در یک بورس کالا منعقد می‌شوند، جایی که فقط کالاها معامله می‌شوند. بورس کالای شیکاگو و نیویورک از معروف‌ترین بورس‌های کالا هستند.

کالاهای ایالات متحده بیش از 150 سال است که معامله می شود. معامله گران باید در کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) ثبت نام کنند. مشتقات نفتی اوراق بهاداری که بر اساس قیمت پایه نفت هستند و در بورس معامله می شوند.

معامله گران کالا به دو دسته تقسیم می شوند: Hedgers و دلالان

Hedgers نمایندگان شرکت هایی هستند که نفت را تولید یا مصرف می کنند. قرارداه به آنها این امکان را می دهد که قیمت نفت را بدانند و از نظر مالی برای آن برنامه ریزی کنند. این قراردادها قیمت را برای خریدار و فروشنده تعیین می کند و ریسک را برای شرکت های آنها در هنگام افزایش و کاهش قیمت ها کاهش می دهد. 

معامله گران در دسته دوم دلالان هستند. تنها انگیزه آنها کسب درآمد از تغییرات قیمت نفت است. دلالان عموماً کسانی هستند که به مشتقات نفتی علاقه دارند و با تغییرات جزئی افزایشی قیمت ها معامله می کنند.

سه عاملی که معامله گران برای تعیین قیمت نفت استفاده می کنند: عرضه فعلی، عرضه آتی و تقاضا.

  • تامین فعلی

عرضه فعلی کل تولید جهانی نفت است. اوپک حدود 40 درصد نفت خام جهان را تولید می کند و بنابراین تأثیر زیادی در تعیین قیمت نفت جهان دارد.

بین ژانویه 2011 و دسامبر 2014، تولید نفت شیل ایالات متحده از یک میلیون به حدود 4.8 میلیون بشکه در روز (b/d) پنج برابر شد. این افزایش در تولید مازاد نفت را ایجاد کرد به این معنی است که تولید نفت بیشتر از تقاضا بود. افزایش تولید نفت آمریکا قیمت نفت خام وارداتی را به حدود 27 دلار در هر بشکه در فوریه 2016 کاهش داد.

در اواخر سال 2019، تولید نفت شیل به 12 میلیون بشکه در روز کاهش یافت و قیمت هر بشکه نفت به طور متوسط ​​حدود 57 دلار در سال بود. تولید برای سال 2020 به 11.28 میلیون بشکه در روز و در پایان سال 2021، تولید سالانه به 11.16 میلیون بشکه در روز کاهش یافت.

  • تامین آینده

دسترسی به عرضه آتی به ذخایر نفت بستگی دارد. این شامل مواردی است که در پالایشگاه های ایالات متحده و همچنین در ذخایر استراتژیک نفت موجود است. اگر قیمت‌ها خیلی بالا رفت، بلایای طبیعی جریان نفت را به ایالات متحده کاهش داد یا اگر نیاز دیگری به نفت وجود داشت، بر اساس معیارهای قانون سیاست انرژی و حفاظت از انرژی، به راحتی می‌توان به این ذخایر دسترسی پیدا کرد تا عرضه نفت افزایش یابد.

  • تقاضا

معامله گران به تقاضای جهانی نفت به ویژه از سوی ایالات متحده و چین نگاه می کنند. برآوردهای ایالات متحده ماهانه توسط آژانس اطلاعات انرژی ارائه می شود. تقاضای بنزین در فصل رانندگی تابستان افزایش می یابد و در زمستان کاهش می یابد.

3. رشد اقتصادی

قیمت نفت خام بر اساس عرضه و تقاضای جهانی تعیین می شود. رشد اقتصادی یکی از بزرگ‌ترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت نفت و تقاضای فرآورده‌های نفتی و در نتیجه نفت خام است. اقتصادهای رو به رشد تقاضا برای انرژی به طور کلی و به ویژه برای حمل و نقل کالاها و مواد از تولیدکنندگان به مصرف کنندگان را افزایش می دهند.

بخش حمل و نقل جهان تقریباً به طور کامل به محصولات نفتی مانند بنزین و سوخت دیزل وابسته است. بسیاری از کشورها نیز برای گرم کردن، پخت و پز یا تولید برق به شدت به سوخت های نفتی متکی هستند. فرآورده های نفتی ساخته شده از نفت خام و سایر مایعات هیدروکربنی حدود یک سوم کل مصرف انرژی جهان را تشکیل می دهند.

4. نوآوری ها و تکنولوژی

نوآوری های تکنولوژیکی و شرایط مالی نیز می توانند با تأثیر بر حجم و هزینه های تولید، بر سطح عرضه نفت خام تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، پیشرفت در فناوری شکست هیدرولیک یا شکستگی، عرضه نفت خام استخراج شده از سنگ را به شدت افزایش داده است، به طوری که نفت شیل آمریکا را برای اولین بار از دهه 1940 به 2018 صادرکننده خالص نفت خام و محصولات مرتبط تبدیل کرد.

تقاضا رشد اقتصادی قوی و تولید صنعتی تمایل به افزایش تقاضا برای نفت دارد. همانطور که در افزایش تقاضا از سوی کشورهای در حال رشد سریع در سال های اخیر منعکس شده است.

سایر عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت که بر تقاضای نفت هم تأثیر می گذارد عبارتند از حمل و نقل (اعم از تجاری و شخصی)، رشد جمعیت و تغییرات فصلی. به عنوان مثال، استفاده از نفت در فصل های شلوغ سفر تابستانی و در زمستان ها، زمانی که سوخت گرمایشی بیشتر مصرف می شود، افزایش می یابد.

5. مشتقات و گزارشات

فعالان بازار نفت خام را نه به شکل فیزیکی، بلکه از طریق قراردادهای آتی و اختیار معامله خرید و فروش می کنند. برای مثال، شرکت‌های هواپیمایی و تولیدکنندگان نفت از مشتقهایی مانند قراردادهای آتی و اختیار معامله برای محافظت در برابر نوسانات قیمت نفت خام استفاده می‌کنند، در حالی که سفته‌بازان از همان اوراق بهادار به امید سود بردن از تغییرات قیمت نفت خام استفاده می‌کنند.

چنین ابزارهای پوشش ریسک برای بسیاری از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت مهم است زیرا قیمت نفت می تواند بسیار متغیر باشد. یکی از دلایلی که قیمت‌های نفت اغلب نوسان دارند این است که مصرف‌کنندگان نفت خام در واکنش به تغییرات قیمت نفت نسبتاً آهسته مصرف خود را تغییر می‌دهند و تولیدکنندگان نیز تمایل دارند در تعدیل تولید کند باشند.

در شرایطی که عرضه و تقاضا نسبتاً کشش ندارند، قیمت باید برای متعادل کردن عرضه و تقاضا در زمان‌های اختلال برای هر دو، حرکت بیشتری داشته باشد.

جدول قیمت نفت و فرآورده های نفتی

گزارش‌های مربوط به ارقام تولید، ظرفیت مازاد و سرمایه‌گذاری همگی می‌توانند بر قیمت نفت خام در کوتاه‌مدت تأثیر بگذارند، همانطور که درک ریسک‌های عرضه و احساسات کلی بازار می‌تواند تأثیر بگذارد. برخی از گزارش‌هایی که با دقت دنبال می‌شوند، گزارش ماهانه نفت اوپک، گزارش بازار نفت آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) و داده‌های موجودی هفتگی از اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) و موسسه نفت آمریکا (API) هستند.

نفت از دیرباز موتور اقتصاد جهان بوده است و حتی امروزه با افزایش یافتن منابع انرژی جایگزین به عنوان یک کالای اساسی باقی مانده است. سوخت های مبتنی بر کربن به طور گسترده در حمل و نقل، گرمایش و تولید استفاده می شود.

در حالی که رشد جهانی نقش عمده ای در تعیین قیمت نفت ایفا می کند، پویایی عرضه تحت تأثیر تحولات سیاسی و همچنین نوآوری های تکنولوژیکی در استخراج نفت خام و منابع انرژی جایگزین نیز از عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت در بازار نفت هستند.

6. رویدادهای ژئوپلیتیک

رویدادهای ژئوپلیتیک و تغییر آب و هوای شدید که عرضه نفت خام و فرآورده های نفتی به بازار را مختل می کند، می تواند بر قیمت نفت خام و فرآورده های نفتی تأثیر بگذارد. این رویدادها ممکن است عدم اطمینان در مورد عرضه یا تقاضای آینده ایجاد کند که می تواند منجر به نوسانات بیشتر در قیمت ها شود. نوسانات قیمت نفت با واکنش کم یا عدم کشش عرضه و تقاضا به تغییرات قیمت در کوتاه مدت مرتبط است.

ظرفیت تولید نفت خام و تجهیزاتی که از فرآورده های نفتی به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده می کنند در کوتاه مدت نسبتاً ثابت هستند. توسعه منابع تامین جدید یا تغییر تولید به زمان نیاز دارد و هنگامی که قیمت ها افزایش می یابد، تغییر به سوخت های دیگر یا افزایش بهره وری سوخت تجهیزات در کوتاه مدت برای مصرف کنندگان چالش برانگیز است. این شرایط ممکن است نیاز به تغییر قیمت بزرگ برای متعادل کردن مجدد عرضه و تقاضا داشته باشد.

بیشتر ذخایر نفت خام در جهان در مناطقی قرار دارد که مستعد تحولات سیاسی بوده اند یا در مناطقی که تولید نفت به دلیل رویدادهای سیاسی دچار اختلال شده است.

چندین شوک عمده قیمت نفت در همان زمان رخ داده است که رویدادهای سیاسی باعث اختلال در عرضه شد، از جمله مهمترین آنها تحریم نفتی اعراب در سالهای 1973-1974، انقلاب ایران، جنگ ایران و عراق در دهه 1980 و جنگ خلیج فارس در سال 1990. در سال های اخیر، درگیری ها و رویدادهای سیاسی در خاورمیانه، خلیج فارس، لیبی و ونزوئلا به اختلال در عرضه جهانی نفت و افزایش قیمت نفت کمک کرده است.

با توجه به تاریخچه اختلالات عرضه نفت ناشی از رویدادهای سیاسی، فعالان بازار به طور مداوم احتمال اختلالات آینده را ارزیابی می کنند. علاوه بر اندازه و طول مدت یک اختلال بالقوه، فعالان بازار در دسترس بودن ذخایر نفت خام و توانایی سایر تولیدکنندگان برای جبران ضرر احتمالی عرضه را نیز در نظر می گیرند.

وقتی ظرفیت مازاد و موجودی انبارها کم باشد، اختلال بالقوه عرضه ممکن است تأثیر بیشتری بر قیمت‌ها داشته باشد که اگر فقط تقاضا و عرضه فعلی در نظر گرفته شود، انتظار می‌رود.

آب و هوا نیز نقش بسزایی در تامین نفت خام دارد. طوفان در خلیج مکزیک می تواند بر تولید نفت و عملیات پالایشگاه در منطقه خلیج فارس تأثیر بگذارد.

در نتیجه، قیمت فرآورده های نفتی ایالات متحده ممکن است با کاهش عرضه از خلیج فارس به سایر مناطق، به شدت افزایش یابد. هوای سرد شدید همچنین می‌تواند بازار محصولات را تحت فشار قرار دهد زیرا تولیدکنندگان تلاش می‌کنند تا محصول کافی مانند روغن گرمایشی را در مدت زمان کوتاهی به مصرف‌کنندگان عرضه کنند. این تقاضای فصلی می تواند منجر به افزایش قیمت نیز شود.

رویدادهای دیگری مانند قطعی پالایشگاه یا مشکلات خط لوله نیز می تواند جریان نفت خام و فرآورده های نفتی را به بازار محدود کند. این رویدادها می تواند منجر به اختلال موقت در عرضه شود که می تواند قیمت ها را افزایش دهد. تأثیر هر یک از این عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت خام نسبتاً کوتاه مدت است. هنگامی که اختلال عرضه فروکش کرد، زنجیره‌های عرضه نفت و محصولات تعدیل می‌شوند و قیمت‌ها معمولاً به سطوح قبلی خود باز می‌گردند.

7. بلایای طبیعی و انسانی

بلایای طبیعی و انسانی می توانند بر قیمت نفت تأثیر بگذارند، اگر به اندازه کافی چشمگیر باشند. اخیراً همه‌گیری‌ها و بلایای طبیعی بر قیمت نفت تأثیر گذاشته‌اند.

  • پاندمی کووید 19

در ژانویه 2020، بسیاری از دولت ها شروع به محدود کردن سفر و بستن مشاغل برای جلوگیری از همه گیری ویروس کرونا کردند. در نتیجه تقاضا برای نفت شروع به کاهش کرد. در سه ماهه اول سال 2020، مصرف نفت به طور متوسط ​​94.4 میلیون بشکه در روز بود که 5.6 میلیون بشکه در روز نسبت به سال قبل کاهش داشت.

به عنوان مثال، در ماه‌های ابتدایی سال 2022، قیمت نفت خام در بالاترین سطح هفت ساله بالای 90 دلار در هر بشکه بوده است این در تضاد کامل با سقوط نفت خام در بهار 2020 در پاسخ به همه گیری کووید 19 است.

کاهش تقاضا به دلیل مازاد عرضه بدتر شد. در 6 مارس 2020، روسیه اعلام کرد که تولید را در آوریل 2020 افزایش خواهد داد. اوپک برای حفظ سهم خود در بازار اعلام کرد که تولید را نیز افزایش خواهد داد.

با پر شدن انبارها، قیمت ها به محدوده منفی کاهش یافت. در 12 آوریل 2020، اوپک و روسیه توافق کردند که تولید را برای حمایت از قیمت ها کاهش دهند. این اقدام هنوز برای متقاعد کردن معامله گران کافی نبود که عرضه از تقاضا پیشی نگیرد و قیمت نفت به نزول ادامه داد. تا 20 آوریل 2020، قیمت هر بشکه WTI در کوشینگ در ایالات متحده به حدود 37 دلار کاهش یافت.

با این حال، قیمت WTI در هفته اول ژوئن 2020 دوباره افزایش یافت و تا 5 ژوئن به 39 دلار در هر بشکه و در آخرین هفته جولای به 40 دلار رسید. حتی قبل از حمله روسیه به اوکراین در اوایل سال 2022 که باعث افزایش سرسام آور قیمت ها شد، نفت خام در حال افزایش بود. قیمت ها تا سال 2020 و تا سال 2021 به طور پیوسته افزایش یافت و در 25 اکتبر 2021 به 85.64 دلار در هر بشکه رسید – بالاترین قیمتی که از اکتبر 2014 مشاهده نشده بود.

در سطح بین المللی، قیمت نفت خام برنت در سال 2020 به طور متوسط ​​42 دلار در هر بشکه و در سال 2021.14 به 71 دلار در هر بشکه رسید.

سفرهای جهانی و فعالیت های اقتصادی در آن زمان در بحبوحه محدودیت های بهداشت عمومی به طور چشمگیری کاهش یافته بود و مازاد عرضه ناشی از آن ظرفیت ذخیره سازی نفت خام را تحت فشار قرار داد.

در حالی که قیمت گذاری منفی مدت زیادی دوام نیاورد و برخی از ریسک ها را به ویژه در بازارهای آتی نشان داد، اما نشان داد که احساسات بازار نفت تا چه حد می تواند در واکنش به تغییرات بنیادی اقتصادی نوسان داشته باشد.

  • طغیان رودخانه می سی سی پی

در ماه مه 2011، طغیان رودخانه می سی سی پی حداقل 2 میلیارد دلار خسارت وارد کرد. معامله گران کالا نگران بودند که سیل به پالایشگاه های نفت آسیب برساند. ترس از کمبود باعث شد قیمت گاز تا هفته دوم ماه به 4.02 دلار در هر گالن برسد.

  • طوفان کاترینا

طوفان کاترینا یک طوفان رده 5 بود که در 25 اوت 2005 لوئیزیانا را درنوردید. بین 29 اوت تا 5 سپتامبر، میانگین قیمت بنزین معمولی در ایالات متحده 0.46 دلار به 3.07 دلار در هر گالن افزایش یافت. این بزرگترین افزایش هفتگی قیمت ها در تاریخ ثبت شده بود.

طوفان کاترینا 25 درصد از تولید نفت خام آمریکا را تحت تأثیر قرار داد. در چند روز اول پس از طوفان بین 10 تا 15 درصد ظرفیت پالایشگاه را تعطیل کرد. یک ماه بعد، طوفان ریتا کشورهای خلیج را تحت تاثیر قرار داد. در مجموع، اثرات دو طوفان، ورودی پالایشگاه نفت خام را 11.7 میلیون بشکه در روز در هفته منتهی به 30 سپتامبر کاهش داد. این کمترین میانگین تولید از مارس 1987 بود.

  • لکه های نفتی

با کمال تعجب، نشت نفت باعث افزایش قیمت نمی شود. به عنوان مثال، نشت نفت اکسون-والدز 11 میلیون گالن (262000 بشکه) نفت را هدر داد. اگرچه این امر تأثیر مخربی بر خط ساحلی آلاسکا داشت، اما عرضه یا قیمت نفت جهان را تهدید نکرد. نشت نفت بریتیش پترولیوم 12 برابر بیشتر از نفت اکسون والدز در هر بشکه بیرون ریخت. با این حال، قیمت نفت و گاز به سختی در نتیجه کاهش یافت.

بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، ایالات متحده در سال 2019 7.5 میلیارد بشکه نفت مصرف کرد کمی بیش از 20.5 میلیون بشکه در روز یا معادل بیش از شش نشت نفت BP. در سال 2020، ایالات متحده 18.12 میلیون بشکه در روز نفت مصرف کرد که کمترین میزان از سال 1995 است.

price oil info - بازار نفت و گاز پتروشیمی

8. بحران های جهانی

بحران های جهانی در کشورهای تولیدکننده نفت یا نگرانی از بحران ها، قیمت نفت را به شدت افزایش می دهد. این به این دلیل است که معامله گران نگران هستند که بحران عرضه نفت را محدود کند که باعث افزایش تقاضا و قیمت می شود.

  • ایران

این دقیقاً همان چیزی است که در ژانویه 2012 پس از اینکه بازرسان شواهد بیشتری پیدا کردند که ایران به ساختن قابلیت‌های هسته‌ای نزدیک‌تر است، رخ داد. ایالات متحده و اتحادیه اروپا تحریم های مالی را آغاز کردند. ایران با تهدید به بستن تنگه هرمز پاسخ داد. ایالات متحده با این وعده پاسخ داد که در صورت لزوم تنگه را با نیروی نظامی بازگشایی خواهد کرد.

قیمت نفت WTI در کوشینگ در ایالات متحده از 97 دلار در هر بشکه در نوامبر 2011 به 100 دلار در هر بشکه در ژانویه 2012 رسید. در فوریه 2012، نفت 108 دلار در هر بشکه را شکست و تا آوریل بالای 100 دلار در هر بشکه باقی ماند. قیمت گاز نیز به 3.50 دلار در هر بشکه رسید.

  • بهار عربی

ناآرامی های جهانی باعث افزایش قیمت نفت نیز می شود. در مارس 2011، سرمایه گذاران در مورد ناآرامی در چندین کشور از جمله لیبی، مصر و تونس (به نام بهار عربی) نگران شدند.

قیمت نفت نیز در اواسط سال 2006 افزایش یافت، زمانی که جنگ اسرائیل و لبنان ترس از تهدید احتمالی جنگ با ایران را افزایش داد. نفت از حدود 71 دلار در هر بشکه در ماه مه به رکورد بالاتر (در آن زمان) نزدیک به 77 دلار در هر بشکه تا اواسط جولای رسید.

  • روسیه – اوکراین

در فوریه 2022، با وجود تلاش‌های رهبران ایالات متحده و اروپا برای متقاعد کردن ولادیمیر پوتین در غیر این صورت، روسیه به کشور همسایه اوکراین حمله کرد. با ادامه حمله روسیه به اوکراین، افزایش مداوم قیمت نفت خام نیز ادامه یافت. قیمت ها برای اولین بار از سال 2014 از 100 دلار در هر بشکه گذشت.

افزایش قیمت ها ناشی از ترس از مشکلات عرضه بود. بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، روسیه بزرگترین صادرکننده نفت جهان است. در مارس 2022، ایالات متحده تصمیم خود را مبنی بر ممنوعیت واردات نفت روسیه اعلام کرد. اندکی پس از آن، نفت خام به حدود 130 دلار در هر بشکه رسید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *