در سال 2022 یارانه مصرف سوخت فسیلی به بیش از یک تریلیون دلار رسید
آژانس بین المللی انرژی: در سال 2022 یارانه مصرف سوخت فسیلی به بیش از یک تریلیون دلار رسید؛ اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
برآوردهای جدید آژانس بینالمللی انرژی نشان می دهد یارانه مصرف سوختهای فسیلی طی سال گذشته علیرغم وعدههای مکرر دولتها برای حذف تدریجی یارانههای ناکارآمد، رکورد شکسته است.
بر اساس تحلیل جدید آژانس بین المللی انرژی، یارانه جهانی مصرف سوخت فسیلی در سال 2022 به بالاترین حد خود رسید و برای اولین بار از یک تریلیون دلار گذشت.
این آژانس افزود: رکوردشکنی یارانه های مذکور به علت آشفتگی بازار جهانی انرژی است که باعث افزایش قیمت سوختهای فسیلی شد و دولتها را بر آن داشت تا برای جلوگیری از افزایش پنج برابری هزینههای انرژی برای خانوارها و کسب و کارها مداخله کنند.
در نتیجه یارانه ها در سال 2022 نسبت به سال 2021 خود دو برابر شد و روند صعودی را ادامه داد که قبلاً شاهد افزایش شدید یارانه ها در سال 2020 نیز بودیم.
این افزایش ها علی رغم تعهد نوامبر 2021 مندرج در پیمان آب و هوای گلاسکو “حذف تدریجی یارانه های سوخت های فسیلی ناکارآمد، در حالی که حمایت هدفمند از فقیرترین و آسیب پذیرترین قشر را فراهم می کند” صورت گرفت.
تحلیلگران پذیرفته اند که مداخله دولت برای کاهش اثرات اقتصادی و اجتماعی افزایش شدید قیمت گاز عمده فروشی ناشی از تهاجم غیرقانونی روسیه به اوکراین اجتناب ناپذیر بود.
اما بر اساس تحلیل جدید آژانس بینالمللی انرژی، بسیاری از اقدامات جدید دولتها به خوبی هدفگذاری نشدهاند، و گرچه ممکن است تا حدی از برخی از مصرف کنندگان را در برابر هزینههای سرسامآور محافظت کرده باشند، اما بهطور مصنوعی رقابتپذیری سوختهای فسیلی را در مقایسه با سایر انرژی های جایگزین و کم آلاینده تر افزایش داده است.
برآوردهای اولیه آژانس بین المللی انرژی برای سال 2022 نشان داد که یارانه های نفتی در طول سال حدود 85 درصد افزایش یافته است، در حالی که حمایت از مصرف گاز طبیعی و برق بیش از دو برابر شده است.
طبق گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی در چشم انداز انرژی جهانی، قیمت بالای سوخت های فسیلی دلیل اصلی فشار صعودی بر قیمت جهانی برق بوده است که حدود 90 درصد از افزایش متوسط هزینه های تولید برق در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است و گاز طبیعی به تنهایی بیش از 50 درصد عامل آن است.
در همین حال، بسیاری از اقتصادهای اروپایی به منظور محدود کردن مواجهه مصرفکنندگان با تأثیرات منفی افزایش قیمت گاز طبیعی، قیمتهای انرژی را محدود کردند.
با این حال، آژانس دریافت که بیشتر مداخلات در اقتصادهای پیشرفته با تعریف آن از یارانه مصرف سوخت فسیلی مطابقت ندارد، زیرا میانگین قیمت های مصرف کننده نهایی بالاتر از ارزش های مبتنی بر بازار باقی مانده است.
با این حال، این گزارش همچنین تاکید می کند که بحران انرژی کنونی چالش های سیاسی موجود در تلاش برای حذف تدریجی یارانه سوخت های فسیلی را آشکار کرده است.
در حالی که حمله روسیه به اوکراین ممکن است باعث این بحران شده باشد، آژانس بین المللی انرژی خاطرنشان کرد که جهش یارانه ها در سال 2022 “درس های گسترده تری در مورد نیاز به انتقال منظم و مردم محور به ارمغان می آورد.
این گزارش هشدار داد که در طول بحران انرژی، تعهدات دولت برای حذف تدریجی یارانه ها تحت الشعاع اولویت حمایت از مصرف کنندگان قرار می گیرد.
آژانس بین المللی انرژی گفت در حالی که اقدامات دولت ممکن است سختی ها را کاهش دهد، این به نوبه خود باعث تضعیف انگیزه مصرف کنندگان برای صرفه جویی در انرژی یا روی آوردن به منابع جایگزین می شود.
منبع: آژانس بین المللی انرژی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.