ادامه جدال گازی بین روسیه و اروپا

ادامه جدال گازی بین روسیه و اروپا

جدال گازی بین روسیه و اروپا: مهمترین اولویت راهبردی مسکو، کاهش فروش به اروپا است.

شرکت گازپروم روسیه برنامه توسعه راهبردی جدیدی را با محوریت حذف بازارهای اروپا که بیشترین صادرات گاز خط لوله این شرکت را در اختیار داشتند، برای سال‌های 2024-2033 تصویب کرد.

گازپروم در بیانیه‌ای اعلام کرد که الکسی میلر، مدیرعامل این شرکت قصد دارد برنامه‌های بلندمدت شرکت را اصلاح کرده و سهم بازار اروپا را از فهرست داخلی اهداف استراتژیک خود حذف کند.

گازپروم حداکثر سطح تولید گاز خود در پیک تقاضای زمستانه را نیز به‌عنوان بخشی از این فرآیند اصلاح خواهد کرد. هر دو اصلاحیه نشان دهنده ریزش بازارهای صادراتی کلیدی گازپروم در اروپا از آغاز جنگ روسیه در اوکراین در اوایل سال گذشته است.

انرژی اینتلجنس به نقل از داده‌های انتقال گاز اعلام کرده است که گازپروم در پنج ماهه نخست سال جاری حدود 10.1 میلیارد مترمکعب گاز خط لوله به اروپا صادر کرده است که 78 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.

صادرات این شرکت در نیمه دوم سال گذشته، با توقف تحویل گاز از طریق خط لوله نورد استریم به آلمان به شدت کاهش یافت. پس از آن، خطوط نورد استریم و نورد استریم 2 در یک انفجار ساختگی آسیب دیدند. مسکو به‌دنبال افزایش صادرات گاز خود به شرق برای جبران خسارت‌های غرب بود اما از آنجایی‌ که توسعه این بازارها سال‌ها طول می‌کشد، تولید گاز طبیعی گازپروم به حداقل رسیده است.

واردات اتحادیه اروپا

واردات اتحادیه اروپا

این شرکت انتشار داده‌های تولیدی خود را متوقف کرده است اما ارزیابی‌های انرژی اینتلجنس نشان می‌دهد که حدود 165 میلیارد مترمکعب در پنج ماهه اول امسال تولید کرده که 22 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است. در آن دوره، میانگین تولید روزانه حدود 1.1 میلیارد متر مکعب معادل 73 درصد از کل ظرفیت بالادست است که تا قبل از جنگ حدود 1.5 میلیارد متر مکعب در روز بود.

میزان استفاده از ظرفیت در ژانویه-می 2022 بالغ بر 93 درصد بوده است. باتوجه به محاسبات انرژی اینتلجنس، از آنجایی‌ که صادرات گازپروم به اتحادیه اروپا در سال 2022 از 150 میلیارد متر مکعب در سال 2021 به حدود 65 میلیارد متر مکعب کاهش یافت، سهم آن از کل واردات اتحادیه اروپا در نیمه دوم سال گذشته از 38 درصد ابتدای سال به کمتر از 20 درصد رسید.

کمیسیون اروپا اعلام کرده است که در سال 2019، گاز خط لوله روسیه که صرفاً توسط گازپروم تامین می‌شود و LNG که عمدتاً از کارخانه یامال نواتک تامین می‌شود روی هم 50 درصد از مصرف گاز اتحادیه اروپا را به خود اختصاص دادند.

گازپروم در همه‌گیری کووید-19 در سال 2020، به‌دلیل رقابت با LNG ارزان، بازار خود را در اروپا از دست داده و در نیمه دوم سال 2021 زمانی‌که گازپروم شروع به محدود کردن صادرات خود به اروپا کرد، این سیر کاهشی ادامه یافت. همچنین در سایه جنگ اوکراین و بدتر شدن روابط با غرب، سهم روسیه از واردات ماهانه اتحادیه اروپا تا پایان سال گذشته به زیر 13 درصد رسیده بود .

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع: انرژی اینتلیجنس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *