ورق پلیمر (Geomembrane) خصوصیات + کاربرد
ورق پلیمر (Geomembrane) غشاهای غیرقابل نفوذ غول پیکری هستند که از مواد پلیمری (غیر) تقویت شده ساخته شده اند که با هر ماده مرتبط با مهندسی ژئوتکنیک به منظور کنترل مهاجرت سیال (مایع یا گاز) در یک پروژه، سازه یا سیستم ساخت بشر استفاده میشود. در این مقاله به کمک تیم بازار نفت و گاز به تحلیل و بررسی این محصول میپردازیم.
ورق پلیمر چیست؟
ورق پلیمر یک پوشش یا مانع غشایی مصنوعی با نفوذپذیری بسیار کم است که با هر ماده مرتبط با مهندسی ژئوتکنیک به منظور کنترل مهاجرت سیال (مایع یا گاز) در یک پروژه، سازه یا سیستم ساخت بشر استفاده میشود. ژئوممبران ها از ورقه های پیوسته نسبتاً نازک ساخته می شوند، اما می توانند از آغشته شدن ژئوتکستایل ها به آسفالت، الاستومر یا اسپری های پلیمری یا به عنوان ژئوکامپوزیت های قیر چندلایه نیز ساخته شوند.
ژئوممبران های پیوسته ورق پلیمری تا حد زیادی رایج ترین هستند. ساخت ژئوممبران ها با تولید مواد خام که شامل رزین پلیمری و افزودنی های مختلف مانند آنتی اکسیدان ها، نرم کننده ها، پرکننده ها، کربن سیاه و روان کننده ها (به عنوان کمک فرآوری) است، آغاز می شود. این مواد خام سپس به ورق هایی با عرض و ضخامت های مختلف توسط اکستروژن، کلندرینگ و یا پوشش پخش فرآوری می شوند.
ورق پلیمر (Geomembrane) چه خصوصیاتی دارد؟
خصوصیات فیزیکی اصلی ژئوممبران ها در حالت تولید شده عبارتند از: ضخامت (ورق صاف، بافت، ارتفاع نرم) تراکم شاخص جریان مذاب جرم در واحد سطح (وزن) انتقال بخار (آب و حلال). تعدادی آزمایش مکانیکی برای تعیین استحکام مواد ورق پلیمری ایجاد شده است. بسیاری برای استفاده در ارزیابی ژئوممبران پذیرفته شده اند. آنها هم کنترل کیفیت و هم طراحی را نشان میدهند، یعنی آزمونهای شاخص در مقابل عملکرد. استحکام کششی و کشیدگی (شاخص، عرض وسیع، متقارن محوری و درزها) مقاومت در برابر پارگی، مقاومت در برابر ضربه، مقاومت در برابر سوراخ شدن مقاومت برشی استحکام.
هر پدیده ای که باعث بریدگی زنجیره پلیمری، شکستن پیوند، کاهش مواد افزودنی یا استخراج در ژئوممبران شود، باید به عنوان به خطر انداختن عملکرد طولانی مدت آن در نظر گرفته شود. نگرانی های بالقوه ای در این زمینه وجود دارد. در حالی که هر یک از مواد خاص است، روند رفتار کلی این است که باعث می شود ژئوممبران در رفتار تنش-کرنش خود در طول زمان شکننده شود.
چندین ویژگی مکانیکی برای ردیابی در نظارت بر چنین تخریب طولانی مدت وجود دارد: کاهش ازدیاد طول در هنگام شکست، افزایش مدول الاستیسیته، افزایش (سپس کاهش) تنش در هنگام شکست (به عنوان مثال، استحکام)، و از دست دادن عمومی شکلپذیری. بدیهی است که بسیاری از خواص فیزیکی و مکانیکی را می توان برای نظارت بر فرآیند تخریب پلیمری مورد استفاده قرار داد. قرار گرفتن در معرض نور فرابنفش (آزمایشگاه میدانی) تخریب رادیواکتیوتخریب بیولوژیکی (حیوانات، قارچ ها یا باکتری ها) تخریب شیمیایی رفتار حرارتی (گرم یا سرد) تخریب اکسیداتی و طول عمر ژئوممبران ها به قدری آهسته تخریب می شوند که رفتار طول عمر آنها هنوز مشخص نشده است.
روش های پیش بینی طول عمر ژئوممبران
آزمایش تسریع شده، یا با استرس زیاد، دماهای بالا و یا مایعات تهاجمی، تنها راه برای تعیین چگونگی رفتار طولانی مدت مواد است. روشهای پیشبینی طول عمر از ابزارهای زیر برای تفسیر دادهها استفاده میکنند.
-
تست حد تنش:
روشی توسط صنعت لوله HDPE در ایالات متحده برای تعیین مقدار تنش پایه طراحی هیدرواستاتیک.
-
روش فرآیند نرخ:
این روش که در اروپا برای لولهها و ژئوممبرانها استفاده میشود، نتایج مشابهی با آزمایش محدودیت تنش دارد.
-
رویکرد چند پارامتری Hoechst:
روشی که از تنشهای دو محوری و آرامش تنش برای پیشبینی طول عمر استفاده میکند و میتواند شامل درزها نیز باشد.
-
مدلسازی آرنیوس:
روشی برای آزمایش ژئوممبرانها (و سایر ژئوسنتتیکها) که در Koerner برای هر دو شرایط مدفون و در معرض توصیف شده است. درز زدن مکانیسم اساسی درز کردن ورق های ژئوممبران پلیمری به یکدیگر، سازماندهی مجدد موقت ساختار پلیمری (از طریق ذوب یا نرم شدن) دو سطح متضاد برای اتصال کنترل شده است که پس از اعمال فشار، منجر به اتصال دو ورق به یکدیگر می شود.
این سازماندهی مجدد از یک ورودی انرژی حاصل می شود که از فرآیندهای حرارتی یا شیمیایی سرچشمه می گیرد. این فرآیندها ممکن است شامل افزودن پلیمر اضافی در ناحیه پیوند شود. در حالت ایدهآل، دوختن دو ورق ژئوممبران نباید منجر به از دست دادن خالص استحکام کششی در دو ورق شود و ورقهای متصل باید به عنوان یک ورق ژئوممبران منفرد عمل کنند. با این حال، به دلیل تمرکز تنش ناشی از هندسه درز، تکنیکهای درزگیری فعلی ممکن است منجر به استحکام کششی جزئی و یا کاهش کشیدگی نسبت به ورق اصلی شود. ویژگی های ناحیه درزدار تابعی از نوع ژئوممبران و تکنیک درزگیری مورد استفاده است.
انواع ورق پلیمر (Geomembrane)
ژئوممبران ها به طور کلی بر اساس رفتار تنش-کرنش به دو دسته تقسیم می شوند: انعطاف پذیر و غیر منعطف یا نیمه بلوری. ژئوممبران های انعطاف پذیر با کرنش به طور قابل توجهی بالاتر در مقایسه با ژئوممبران های نیمه کریستالی مشخص می شوند.
شناخته شده ترین ژئوممبران نیمه کریستالی HDPE است که منحنی شکل 17.3 کرنش تسلیم کمتر از 20 درصد را در مقایسه با PVC نشان می دهد، با کرنش شکست درست کمتر از 500 درصد. این تفاوت در رفتار تنش-کرنش در ترتیب مشابهی از تفاوت در رفتار سوراخی منعکس میشود: ژئوممبرانهای HDPE در مقایسه با ژئوممبرانهای انعطافپذیر مستعد سوراخ شدن در یک نقطه فشار بسیار پایینتر هستند. در نتیجه، ژئوممبرانهای HDPE نسبت به ژئوممبرانهای انعطافپذیر بهدلیل رفتار سوراخشدگیشان بیشتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
روشهای طراحی توسعهیافته برای ژئوممبرانهای HDPE در صورت استفاده از ژئوممبرانهای انعطافپذیر، منجر به یک لایه محافظ محافظهکارانه میشود. از آنجایی که ژئوممبرانهای انعطافپذیر و HDPE رفتارهای سوراخداری متفاوتی دارند، این فصل بر روی حفاظت از دومی با بخشی در انتهای فصل متمرکز بر اولی تمرکز خواهد کرد.
ورق های پلیمر برای تثبیت زمین و ایمن سازی محل های دفن زباله استفاده می شوند که از مهار زباله های خطرناک یا شهری و شیرابه های آنها اطمینان حاصل می کنند.
کاربرد های ورق پلیمر
- آسترهای پایه
- سیستم های درپوش
- لایه های بالشتک
- تقویت لایه ها برای تقویت خاک
- آسترهای مهاری و غشاهای ضد آب
ژئوممبران ها و ژئوتکستایل های مرتبط نیز برای بازسازی کانال ها، تونل ها، مخازن و غیره استفاده می شوند که از نظر اقتصادی قابلیت اطمینان کامل برای ضد آب بودن و جلوگیری از تلفات مایعات را فراهم می کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.