چشم انداز بازار جهانی نفت خام

چشم انداز بازار جهانی نفت خام

نگرانی در خصوص رشد تقاضای چین 

بیشترین نگرانی در خصوص کاهش عرضه نسبت به تقاضا در نیمه دوم سال جاری میلادی مربوط به رشد تقاضای چین برای خرید نفت خام می باشد. بر اساس پیش بینی IEA میزان تقاضای چین در نیمه دوم سال به حدی خواهد رسید که بازار با کسری دو میلیون بشکه نفت خام در روز مواجه خواهد شد. گلدمن ساکس میزان کسری بازار را ۱.۵ میلیون بشکه در روز پیش بینی کرده است. 

کارشناسان نفتی اوپک نیز کسری بازار برای نیمه دوم سال را در حدود یک و نیم میلیون بشکه در روز پیش بینی می کنند. یک سوال مهم دیگر این است که در فصل انجام تعمیرات پالایشگاه ها تا چه میزان نفت خام ذخیره خواهد شد تا بتواند در زمان جبران کسری بازار را بنماید و پاسخ به این سوال میزان نیاز را مشخص خواهد نمود. 

بازیافت کند اقتصادی در چین بعد از کویید ۱۹

نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد بازیافت اقتصاد چین بعد از پشت سر نهادن کووید ۱۹ کماکان به صورت مطلوب پیش نمی رود. شاخص خرید مدیران یاPMI که یک شاخص مهم در تعیین رشد اقتصادی محسوب می شود از ۵۱.۹ به ۴۹.۲ در ماه آوریل رسیده است که بر اساس آن چنانچه شاخص به زیر ۵۰ برسد نشان از کوچکتر شدن اقتصاد نسبت به شرایط قبلی دارد. 
 
با توجه به اینکه رشد اقتصادی چین به صادرات این کشور به خصوص به کشورهای حوزه آتلانتیک بستگی دارد شرایط نشان می‌دهد در ماه‌های آینده و در نیمه دوم سال شاهد رکود خفیف خواهیم بود و صادرات این کشور وضعیت خوبی نخواهد داشت. 

پیش‌بینی کاهش قیمت دیزل در آمریکا و اروپا در نیمه دوم سال جاری میلادی از هم اکنون نشان دهنده وضعیت ضعیف اقتصادی خواهد بود. از سوی دیگر سرمایه گذاری چین در سال ۲۰۲۳ برای گسترش تولید دیزل در سال جاری میلادی مرتباً کاهش یافته است و ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته کمتر شده است. در هر صورت پیش بینی آرگوس در خصوص کاهش تقاضا مستقل از پیش بینی در مورد کاهشGDPنیست. 

افزایش تولید نفت خام کشورهای غیر عضو اوپک 

افزایش تولید نفت خام کشورهای غیر عضو اوپک 

افزایش تولید نفت خام کشورهای غیر عضو اوپک

در حال حاضر تولید نفت‌ خام کشورهای غیر عضو اوپک در سطح بالایی قرار دارد. تولید کشورهای غیر عضو اوپک در فاصله ماه‌های ژانویه تا مارس سال جاری میلادی به ۴۷ میلیون بشکه در روز رسیده است و این میزان، ۳.۵ میلیون بشکه در روز بیشتر از تولید کشورهای غیر عضو اوپک در سال ۲۰۲۰ و قبل از شروع پاندمی بوده است. 

در سه ماهه اول سال جاری میلادی میزان تولید نفت آمریکای لاتین و ایالات متحده آمریکا برخلاف تصور عمومی ۴۵۰ هزار بشکه در روز بیشتر شده است در شرایطی که به نظر می رسد اقتصاد آمریکا به دلیل مشکلات بانک های این کشور تحت فشار قرار گرفته باشد. در خاورمیانه و کانادا نیز میزان تولید کشورهای غیرعضو اوپک ۱۵۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است. 

آسیا اقیانوسیه بزرگترین متقاضی نفت خام 

بیشترین تقاضای نفت خام از سال ۲۰۲۱ تاکنون مربوط به مناطق آسیا-اقیانوسیه شمال آمریکا و اروپا بوده است. پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵ نیز این سه منطقه بیشترین تقاضا را داشته باشند ضمن اینکه تقاضا برای سال های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ بیشتر از تقاضای سالهای قبل خواهد بود. 

مجموعه تقاضای جهانی برای سال ۲۰۲۳ بالاتر از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز خواهد بود که این تقاضا تا سال ۲۰۲۵ به بالاتر از ۱۰۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. در نیمسال اول و نیمسال دوم سال جاری کل تقاضای جهانی زیر ۱۰۰ میلیون بشکه در روز بوده است ولی پیش بینی می شود در نیمه دوم سال یعنی در سه ماهه سوم و چهارم، تقاضا افزایش یابدو به بالاتر از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز برسد که بخش اعظم آن مربوط به افزایش تقاضا در منطقه آسیا و اقیانوسیه می باشد. 

افزایش تقاضای نفت خام در سال ۲۰۲۳ 

پیش بینی ارگوس در خصوص رشد تقاضای نفت‌خام در سال ۲۰۲۳ نسبت به ماه قبل تغییری نیافته و کماکان بر روی ۱.۷۴ میلیون بشکه در روز است. پیش بینی آرگوس برای کل تقاضای جهانی نفت ۱۰۰.۴میلیون بشکه‌در روز است که ۱۵۰هزار بشکه نسبت به کل تقاضا ی سال ۲۰۱۹ بیشتر است. این افزایش بدون در نظر داشتن افزایش تقاضای چین از ۷۳۰ هزار بشکه به ۸۰۰ هزار بشکه است که تماماً مربوط به تقاضای سوخت جت خواهد بود. با در نظر داشتن این افزایش در چین می توان گفت که تقاضای کنونی در حدود ۲۰۰ هزار بشکه نسبت به کل تقاضای سال ۲۰۱۹ بیشتر خواهد بود.

آرگوس اندکی افزایش برای تقاضا نیزدر مناطق اروپا و آمریکای لاتین در نظر گرفته است که البته این افزایش با کاهش تقاضا در آمریکا جبران ومتعادل می شود و البته کاهش تقاضابرای فراورده های میان تقطیر در ماه آوریل از سوی ژاپن ،کره جنوبی وکشورهای FSU در تغییر میزان تقاضای کل موثر خواهد بود. 

افزایش تقاضای نفت خام در سال ۲۰۲۳ 

افزایش تقاضای نفت خام در سال ۲۰۲۳

کل تقاضای دیزل و گازوئیل آمریکا از سال ۲۰۱۹ تا کنون بین ۳.۵ میلیون بشکه تا ۴.۳ میلیون بشکه در روز بوده است. معمولاً در ماه های پایانی سال میلادی تقاضا برای خرید دیزل و گازوئیل در آمریکا کاهش می یابد. در سال جاری میلادی میزان تقاضای دیزل و گازوئیل آمریکا از آغاز سال تاکنون نسبت به سالهای قبل کمتر ودر حدود۳.۹میلبون بشکه در روز بوده است. 

میزان تقاضا برای فرآورده های نفتی به تفکیک فراورده ها در سطح جهان نشان می‌دهد که بیشترین تقاضا در مرتبه اول برای دیزل و گازوئیل و در مرتبه دوم برای بنزین بوده ودر سالهای پیش رو نیز چنین خواهد بود. کمترین میزان تقاضای فرآورده های نفتی به سوخت‌جت و سوخت‌کوره اختصاص دارد. به طور کلی مسائل اقتصاد کلان و مشکلات مربوط به کل افتصاد، در حال افزایش است وبه صورت فزاینده ه ای مانع از افزایش تقاضا ی جهانی در ماه‌های پیش رو می شود. 

میزان تقاضا برای فرآورده های نفتی

میزان تقاضا برای فرآورده های نفتی

بحران بانکی و بدهی های آمریکا تهدید اقتصاد جهانی 

در حال حاضر نگرانی هایی در خصوص افزایش نرخ بهره در بانک های اروپایی و آمریکایی وجود دارد و شکنندگی شرایط بانکی آمریکا وضعیف شدن دلار و همچنین بدهی های دولت آمریکا که می تواند بر روی کل اقتصاد جهانی تاثیر گذار باشد به عنوان موانعی برای توسعه و افزایش تقاضا برای خرید فرآورده های نفتی تلقی می گردد. 

تنها نقطه مثبت در وضعیت اقتصاد جهانی که می توان به عنوان عاملی برای رشد تقاضا در نظر گرفت اعلام رسمی سازمان جهانی بهداشت WHO مبنی بر خاتمه وضعیت اضطراری در خصوص کووید ۱۹ می باشد که احتمال قرنطینه و اعمال محدودیت ها در این خصوص را منتفی می سازد واحتمال رشد کسب و کارها را افزایش می دهد.

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع مقاله

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *