چشم انداز انرژی جهان در سال 2023

,
چشم انداز انرژی جهان در سال 2023

به گزارش بازار نفت و گاز، صنعت نفت و گاز جهان در سال 2022 سودهای بی سابقه ای به دست آورد و جریان نقدی فراوانی را برای تامین مالی استراتژی های خود در سال 2023 فراهم کرد. آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد که ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر جهانی قرار است در پنج سال آینده تقریبا دو برابر شود. این سازمان می‌گوید که بحران انرژی دولت‌ها را مجبور کرده است تا اهداف انرژی‌های تجدیدپذیر موجود را تسریع کنند.

انرژی خورشیدی و بادی پیشتاز این افزایش هستند و انتظار می‌رود چین در این دوره سه برابر بیشتر از مجموع سایر نقاط جهان در انرژی خورشیدی سرمایه‌گذاری کند. آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش انرژی‌های تجدیدپذیر ۲۰۲۲ خود می‌گوید از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه، شتاب قابل‌ توجهی در ظرفیت انرژی سبز وجود داشته است.

رشد ظرفیت کل انرژی‌های تجدیدپذیر قرار است در پنج سال آینده در سراسر جهان تقریبا دو برابر شود و از زغال سنگ به‌عنوان بزرگ‌ترین منبع تولید برق پیشی بگیرد.

نگرانی‌های امنیتی انرژی، کشورها را برانگیخته است تا به طور فزاینده‌ای به انرژی‌های تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی روی بیاورند تا وابستگی خود را به سوخت‌های فسیلی وارداتی کاهش دهند که قیمت آن‌ها به طور چشمگیری افزایش یافته است. بر اساس آخرین ویرایش گزارش سالانه آژانس بین‌المللی انرژی در سال 2022، انتظار می‌رود ظرفیت جهانی انرژی تجدیدپذیر در دوره 2022-2027 به میزان 2400 گیگاوات (GW)در دوره 2022-2027 افزایش یابد که این مقدار برابر با کل ظرفیت برق امروز چین است. این افزایش عظیم مورد انتظار 30 درصد بیشتر از میزان رشدی است که یک سال پیش‌بینی شده بود.

این گزارش نشان می‌دهد که انرژی‌های تجدیدپذیر بیش از 90 درصد از گسترش برق جهانی را در پنج سال آینده تشکیل می‌دهند و از زغال سنگ پیشی می‌گیرند و تا اوایل سال 2025 به بزرگترین منبع برق جهانی تبدیل می‌شوند. انرژی‌های تجدیدپذیر قبلاً به سرعت در حال گسترش بودند، اما بحران جهانی انرژی آنها را وارد فاز جدید و فوق‌ العاده‌ای از رشد سریع‌تر کرده است زیرا کشورها به دنبال سرمایه‌گذاری از مزایای امنیت انرژی خود هستند.

فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده است جهان قرار است در 5 سال آینده به همان اندازه که در 20 سال گذشته به انرژی تجدیدپذیر رشد کرده است، رشد کند. این یک مثال واضح از این است که چگونه بحران انرژی کنونی می تواند نقطه عطفی تاریخی به سمت یک سیستم انرژی پاک تر و ایمن تر باشد.

تقاضای نفت

در آغاز سال 2023، عوامل متعددی در تعیین روند کوتاه مدت و میان مدت قیمت نفت در سال جاری نقش دارند. نگرانی‌های عرضه و تقاضا، تشدید سیاست‌های پولی در سطح جهان، انتظارات کاهش شدید رشد اقتصادی و رکودهای احتمالی، و بازگشایی چین با موج خروج از کووید، همگی بر قیمت نفت خام تأثیر می‌گذارند. بررسی ها نشان داد که اکثر کشورهای صادرکننده عضو اوپک در بودجه سالیانه قیمت نفت را به طور متوسط بین 70-88 دلار به ازای هر بشکه پیش بینی کرده اند.

در حالی که انتظار می رود رشد اقتصاد آمریکا کند شود، انقباض در اقتصادهای اروپا و انگلیس نیز احتمالاً تقاضای نفت را کند می کند. پیش‌بینی‌های اوپک نشان می‌دهد که بیشترین افزایش تقاضا احتمالاً از چین و هند خواهد بود. انتظار می رود این اقتصادها در سال 2023 به ترتیب بین 5 تا 6 درصد رشد کنند. کاهش محدودیت های قرنطینه در چین می تواند حمایت بیشتری از تقاضا ایجاد کند.

بر‌اساس گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در ماه دسامبر 2022، در گزارش ماهانه خود اعلام کرده است که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۳ به میزان ۲.۲۵ میلیون بشکه در روز یا حدود ۲.۳ درصد افزایش خواهد یافت. در این گزارش آمده است «حل مناقشه ژیوپلیتیکی در اروپای شرقی و کاهش سیاست‌های چین در برابر کووید صفر می‌تواند پتانسیل مثبتی ایجاد کند.» همچنین براساس گزارش EIA تولید نفت آمریکا در سال 2023 به 12.4 میلیون بشکه در روز می رسد و در سال 2024 به 12.8 که بیشترین رشد را در میان غیر اوپک را دارد، می‌رسد.

پیش بینی تولید نفت اوپک در 2023

پیش بینی تولید نفت اوپک در 2023

پیش بینی های مختلفی از سطح تقاضا برای تولید نفت اوپک در سال 2023 متصور است.

تولید نفت اوپک

تولید نفت اوپک

مطابق S&P Global Commodity Insights پیش بینی می شود عرضه حدود 2.5 میلیون بشکه در روز از تقاضا پیشی می‌گیرد، که عمدتاً به دلیل انتظارات تضعیف تقاضا ناشی از رکود اقتصادی جهانی و قرنطینه‌های ناشی از کووید در چین است.

پیش بینی قیمت نفت خام

مطابق گزارش EIA، پیش بینی می شود قیمت نفت خام از نیمه دوم سال 2023 کاهش و روند ثابتی بگیرد.

وضعیت LNG

در سال 2022 اتحادیه اروپا بزرگترین وارد کننده LNG در جهان تبدیل شد. خرید گاز طبیعی مایع (LNG) توسط کشورهای اروپا در سال 2022 نسبت به سال قبل 58 درصد افزایش یافت و این اتحادیه را به بزرگترین وارد کننده LNG در جهان تبدیل کرد. در سال 2022 آمریکا در کنار قطر بزرگ ترین صادر کننده گاز طبیعی مایع LNG جهان شد. آمریکا با صادرات 81.2 میلیون تن گاز طبیعی مایع LNG در کنار قطر به عنوان بزرگترین صادر کننده گاز طبیعی مایع LNG دنیا قرار گرفت. پیش بینی می شود روند افزایش قیمت گاز در سال 2023به خاطر کاهش عرضه و تقاضای بالا ادامه داشته باشد.

منبع: انرژی امروز

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *