آیا اوپک پلاس به بن بست رسیده است؟
مشکل اوپک این است که میتواند تا حد زیادی بر عرضه نفت خام ترش تاثیر بگذارد در حالی که جهان به قیمتهای نفت شیرین و سبک نگاه و توجه خاصی می کند. 9 عضو ائتلاف اوپک پلاس در سال جاری کاهش تولید 2.7 میلیون بشکهای در روز را اعلام کردند که تنها 95 درصد از تولید نفت خام ترش را شامل میشد. درنتیجه، یک کسری قابل توجهی در گرید نفت ترش در حال ایجاد است.
با این حال، بازار کاهش اوپک پلاس را ناکارآمد میداند و قیمت نفت خام برنت همچنان بشکهای 75 دلار باقی مانده است. نگرانی دیگر اوپک پلاس، تلاشهای عربستان سعودی برای کاهش تولید به این معنی است که این کشور سهم بازار را به سایر اعضا واگذار میکند و چیزی برای عرضه ندارد.
موج اول کاهش تولید مازاد از ماه گذشته شروع شد و در مجموع، 9 عضو اوپک پلاس تنها به 60 درصد از تعهدات خود عمل کردند. عربستان سعودی به کاهش 500.000 بشکه ای خود عمل کرد درحالیکه سایر اعضای اوپک و روسیه کندتر بودند.
اعلام کاهش 1 میلیون بشکهای عربستان در ماه جولای، عدم تعادل در بازار نفت خام ترش را بیشتر تشدید خواهد کرد. بهای نفت خام ترش نسبت به نفت خام شیرین در سرتاسر جهان بالاتر میرود. شاخص برنت ترش آرگوس، سبد نفت خام ترش دریای شمال، 80-30 سنت در هر بشکه بالاتر از دریای شمال مدت دار معامله میشود.
با اعلام کاهش تولید 1 میلیون بشکهای نفت عربستان توسط شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر نفت عربستان سعودی، در 4 ژوئن، شاخص اصلی نفت خام ترش جهان، دبی، نزدیک به 6 دلار در هر بشکه افزایش یافت. دریای شمال مدت دار در مدت مشابه 2 دلار در هر بشکه ریزش داشت. این کاهشها راهی ساده برای متعادل کردن بازار در نیمه دوم سال جاری خواهند بود.
اما در دنیای پس از تحریم روسیه، برخی از گریدهای نفت خام ترش نسبت به سایرین متعادلتر هستند. تحریم واردات نفت خام روسیه ازسوی اتحادیه اروپا که بزرگترین جریان صادراتی روسیه محسوب میشود، اورال متوسط ترش را از اروپا به آسیا، بازار اصلی اوپک میدایست، سوق داده است.
واردات نفت خام روسیه در هند درحال حاضر 1.6 میلیون بشکه در روز است و واردات چین در ماه گذشته به 2.4 میلیون بشکه در روز رسیده است. در یک کلام، تولیدکنندگان اصلی اوپک در میدایست در حال از دست دادن بازار خود هستند
مقامات کشورهای واردکننده آسیایی خواستار ادامه همکاری با تامین کنندگان بلندمدت اوپک هستند. هاردیپ سینگ پوری، وزیر نفت هند، پس از دیدار با حیان عبدالغنی، همتای عراقی خود در 20 ژوئن گفت “شرکتهای هندی تا زمانیکه “قیمت گذاری مناسب” وجود داشته باشد، میتوانند نفت بیشتری از عراق خریداری کنند”.
ایگور سچین، مدیر اجرایی شرکت روسی روسنفت، دیدگاه متفاوتی از نبرد برای سهم بازار دارد. او در مجمع بینالمللی اقتصادی سن پترزبورگ در 17 ژوئن گفت “برخی از کشورهای اوپک پلاس تا 90 درصد نفت خام تولیدی خود را صادر میکنند، درحالیکه این رقم برای روسیه 50 درصد نفت خام است. بهنظر میرسد باتوجه به وسعت مختلف بازارهای داخلی، نه تنها بر سهمیههای تولید، بلکه بر صادرات نفت نیز باید نظارت شود”.
نیازهای نفت خام چین به تدریج پس از قرنطینه رو به کاهش است. پالایشگاههای هندی بر قیمت متمرکز هستند، نه روابط بلند مدت با تامین کنندگان. کاهش مازاد عربستان باعث تقویت بازارهای نفت خام میشود اما به قیمتهای اصلی که سیاستگذاران در ریاض به دنبال آن هستند، ضربه نمیزند. در برخی مواقع، واگذاری سهم بازار برای بازدهی اندک، باعث میشود که سیاست گذاران در صورت امکان، به فکر نجات خود بیفتند.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: www.argusmedi.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.