جذب روزانه یک میلیارد دلار سرمایه گذاری در انرژی های خورشیدی
طبق گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی، سرمایهگذاری جهانی در انرژی در سال جاری به ۲.۸ تریلیون دلار خواهد رسید که بیش از ۱.۷ تریلیون دلار آن صرف فناوریهای انرژی پاک مانند خودروهای برقی، انرژیهای تجدیدپذیر و ذخیرهسازی میشود.
در گزارش سرمایهگذاری انرژی جهانی آژانس بینالمللی انرژی، که نشان از چگونگی پیشرفت انتقال انرژی است، آمده است که انتظار میرود سرمایهگذاریهای خورشیدی در سال 2023 روزانه بیش از یک میلیارد دلار جذب خواهد کرد.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، در بیانیهای گفت “سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی برای اولین بار از سرمایهگذاری در تولید نفت پیشی خواهد گرفت اما اختلاف (شکاف) زیادی بین سرمایهگذاری در انرژی فسیلی و سرمایهگذاری در انرژی پاک وجود دارد”.
بیرول سه دلیل عمده را مسبب این شکاف سرمایه گذاری دانست: اول، هزینه انرژیهای پاک مانند خورشیدی و بادی “ارزانتر ” میشد. دوم، بسیاری از دولتها اکنون “منابع انرژی پاک همچون انرژیهای تجدیدپذیر، خودروهای برقی و انرژی هستهای را بهعنوان راهحلی پایدار برای مشکل امنیت انرژی خود، علاوه بر تغییرات آب و هوایی میدانند”.
بیرول با بررسی قانون کاهش تورم ایالات متحده و سایر برنامهها و سیاستهای اروپا، ژاپن، هند و چین، استراتژی صنعتی را سومین عامل عنوان کرد. او توضیح داد دولتها بهعنوان سرمایهگذاران به این باور رسیدند که فصل بعدی صنعت، تولید فناوری انرژی پاک همچون باتریها، خودروهای برقی و پنلهای خورشیدی است که محرکهای زیادی را برای سرمایهگذاران فراهم میکنند”.
اگر سرمایه گذاران از انتقال به آینده پایدار استقبال کنند، احتمالاً از شنیدن پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی مبنی بر اینکه زغال سنگ، گاز و نفت هنوز در مسیر جذب “نسبتا” یک تریلیون دلار سرمایهگذاری در سال جاری هستند، ناامید خواهند شد.
در گزارش آژانس بینالمللی انرژی آمده است “درحال حاضر، هزینههای سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی بیش از دو برابر سطح مورد نیاز در سناریوی انتشار کربن صفر تا سال 2050 است”.
سوختهای فسیلی اثرات قابل ملاحظهای بر محیط زیست دارند. به گزارش سازمان ملل، از قرن نوزدهم “فعالیتهای انسانی به دلیل سوزاندن سوختهای فسیلی مانند زغال سنگ، نفت و گاز محرک اصلی تغییرات آب و هوایی بودهاند “.
سایه توافقنامه پاریس در سال 2015 بر این گزارش آژانس بینالمللی انرژی آشکار است. هدف این توافق مهم محدود کردن سطح گرمایش جهانی به زیر 1.5 تا 2 درجه سانتیگراد درمقایسه با سطوح پیش از صنعتی شدن است. برای رسیدن به هدف 1.5 درجه سانتیگرادی، کاهش انتشار دی اکسید کربن توسط انسان به صفر تا سال 2050 بسیار مهم است.
نقد گزارش آژانس بینالمللی انرژی
در چند سال گذشته، شخصیتهای برجستهای مانند آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نظرات خود را درمورد سوختهای فسیلی بیان کردند. در ژوئن سال گذشته، گوترش از بودجه جدید برای اکتشاف سوخت فسیلی انتقاد کرد. او آن را “توهم آمیز” توصیف کرد و خواستار کنار گذاشتن منابع مالی سوختهای فسیلی شد.
باوجود این نگرانیها، صنعت نفت و گاز به توسعه پروژهها در سراسر جهان ادامه میدهد. برای مثال در اکتبر 2022، برنارد لونی، رئیس بریتیش پترولیوم، گفت که استراتژی شرکتش مطابق با سرمایهگذاری در هیدروکربنها و درعین حال، سرمایهگذاری همزمان برای انتقال انرژی برنامهریزیشده است.
باوجود نگرانیها از جریان پولی به سمت سوختهای فسیلی، بیرول از آژانس بینالمللی انرژی به دنبال تغییر مهمی در آینده بود. او در بیانیهای که در کنار این گزارش آژانس بینالمللی انرژی منتشر شد، گفت “انرژی پاک سریعتر از آنچه تصور میشود، درحال حرکت است”. این موضوع در روند سرمایهگذاری، جاییکه فناوریهای پاک از سوختهای فسیلی فاصله میگیرند، واضح است.
بیرول افزود “به ازای هر دلار سرمایهگذاری شده در سوختهای فسیلی، حدود 1.7 دلار درحال حاضر صرف انرژی پاک میشود” و توضیح داد که این نسبت پنج سال پیش یک به یک (one-to-one) بوده است.
دیو جونز، رئیس اطلاعات بینش اندیشکده انرژی امبر، از جمله دیگر افرادی است که در مورد گزارش آژانس بینالمللی انرژی اظهار نظر کردند. او گفت “این تصمیم انرژی خورشیدی را بهعنوان یک ابرقدرت واقعی انرژی معرفی میکند و بهعنوان بزرگترین ابزار ما برای کربن زدایی سریع کل اقتصاد درحال ظهور است؛ بهویژه اینکه از انرژی خورشیدی بهطور فزایندهای برای تامین انرژی خودروها بهجای نفت استفاده میشود.
تناقض در اینجاست که برخی از آفتابیترین مکانهای جهان کمترین میزان سرمایهگذاری خورشیدی را دارند و این مشکلی است که بایستی بررسی شود”.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: CNBC
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.