بازار جهانی اکتشاف‌گران ایرانی

,
بازار جهانی اکتشاف‌گران ایرانی

بازار جهانی اکتشاف‌گران ایرانی ؛ دانش اکتشاف در صنعت نفت ایران تا آنجا پیشرفت داشته که در حال حاضر کشورهای زیادی خواهان انتقال تجربه و دانش متخصصان ایرانی از زمین‌شناسی تا حفر چاه‌های اکتشافی هستند. صنعت نفت ایران با تکیه بر دانش فنی و توان تخصصی کارشناسان ایرانی، شاهد رشد و بهره‌وری در تمام زمینه‌ها از مطالعه و اکتشاف تا استخراج و افزایش راندمان بهره‌برداری از میادین است.

پیچیدگی مخازن؛ نقطه‌قوت متخصصان ایرانی

مهدی فکور، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، در تشریح اهداف هدایت اکتشاف به بیرون از مرزها گفت: صادرات فناوری و تجهیزات، درآمدزایی و اشتغال می‌تواند با این برنامه دنبال شود. فکور صادرات فناوری و تجهیزات به کشورهای همجوار حوزه خاورمیانه و اوراسیا را مهم برشمرد و افزود: در کشورهای منطقه موضوعی به اسم مدیریت اکتشاف به‌‌‌‌‌صورت بومی وجود ندارد و این موقعیتی برجسته برای ایران به‌‌‌‌‌وجود آورده است تا به این کشورها صادرات فناوری و تجهیزات داشته باشد و این کشورها نیز برای چنین مهمی تمایل بسیاری از خود نشان داده‌اند.

او با اشاره به پیچیدگی‌های فراوان مخازن هیدروکربنی کشور گفت: این پیچیدگی‌ها در مخازن کشورهای منطقه وجود ندارد و همین موضوع سبب‌ شده‌است در حوزه اکتشاف ما تبحر بالایی داشته باشیم و همه تمایل به استفاده از این دانش فنی داشته باشند.به گفته مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، روس‌ها برای مباحثه و کسب دانش در این حوزه در آینده سفر می‌کنند: «تا پایان اسفندماه برای دیدار با مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به تهران سفر می‌کنند تا زمینه بهره‌‌‌‌‌گیری از دانش ایرانی را آماده کنند.»

فکور از تمایل عراق برای ایجاد ساختار بومی مدیریت اکتشاف در دل صنعت نفت خود خبر داد و افزود: این موضوع در جریان سفرهای مختلف مقام‌‌‌‌‌های انرژی عراق به ایران تاکید شد، البته محور این سفرها مذاکره درباره میدان‌‌‌‌‌های مشترک بود، بر این اساس تا پایان امسال سفری به عراق خواهیم‌داشت. او این مذاکرات را سبب تقویت جایگاه اکتشاف و پنجره‌‌‌‌‌ای تازه برای مدیریت اکتشاف ایران دانست و گفت: این اقدام‌ها دانش مدیریت اکتشاف را به‌رخ رقبای خارجی می‌‌‌‌‌کشد، در نتیجه مذاکرات با طرف تاجیکستانی برای چهار میدان کار اکتشافی شامل زمین‌‌‌‌‌شناسی، مهندسی نفت، موضوع‌‌‌‌‌های مطالعه حفاری و چاه انجام دادیم که این موضوع به برکت دولت سیزدهم محقق شد.

کاهش مدت زمان اکتشاف

فکور از نرخ تحقق ۵۰‌درصدی برنامه‌های اکتشافی در برنامه ششم توسعه خبر داد و بیان کرد: جبران این خسران نیازمند برنامه‌‌‌‌‌ریزی منسجم و فعالیت در درازمدت است و باید اهدافی نو ترسیم کنیم. او فرآیند اکتشاف مخازن را فرآیندی هفت‌‌‌‌‌ساله برشمرد و گفت: قصد داریم این زمان را تا پنج سال‌کم کنیم زیرا برنامه هفت‌‌‌‌‌ساله، نه در قامت یک دولت چهار‌ساله و نه یک برنامه توسعه پنج‌‌‌‌‌ساله می‌‌‌‌‌گنجد.به گفته مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، برای رسیدن به این هدف در برخی موارد به فناوری‌های نو نیاز است و در برخی دیگر باید فرآیندها اصلاح شوند: «نخستین اقدام شناسایی گلوگاه‌‌‌‌‌های زمانبر اکتشافی بود تا برنامه اصلاحی آن تدوین شود که در این زمینه به‌دستاوردهای خوبی رسیدیم و در آینده نزدیک فرآیندهای ابتدایی اکتشاف که چهار سال ‌زمان می‌برد را به سه سال ‌می‌‌‌‌‌رسانیم.»

او گفت: بخش دوم اکتشاف شامل حفاری و لرزه‌نگاری به‌‌‌‌‌طور معمول ۵/ ۳سال‌زمان می‌برد اما با اقدام‌های بی‌‌‌‌‌بدیلی که در حوزه حفاری انجام شد فعالیتی که یک تا ۵/ ۱ سال ‌زمان می‌‌‌‌‌برد، با برنامه‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌ها در جریان ۲ حفاری زمان به ۶ و ۷ماه کاهش یافت و این در حالی است که هنوز حفاری‌‌‌‌‌های گذشته برخی تکمیل نشده‌‌‌‌‌اند و گاهی تا ۱۵۰۰ روز تاخیر دارند. با وجود کاهش زمان حتی به‌جای سه آزمون روی چاه‌‌‌‌‌ها ۱۰ آزمون انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید:پتروشیمی‌های ماهشهر ۳۴ تفاهم‌نامه همکاری با دانش‌بنیان‌ها امضا کردند

منبع:دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *