نیاز میادین گازی ایران به 200 میلیارد دلار سرمایه برای حفظ ظرفیت فعلی
کارشناسان تأکید دارند هماکنون بهاندازهای گاز تولید میشود که نیاز شبکه خانگی و صنایع پوشش داده شود. اما برای تولید گاز به مقداری بیش ازآنچه امروز انجام میشود نیاز به سرمایهگذاری در این حوزه است که این امر به دلیل پایین بودن قیمت فروش گاز، اتفاق نمیافتد و میادین گازی ایران به 200 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد تا بتواند ظرفیت فعلی تولید خود را حفظ کند
به گزارش بازار نفت و گاز و نقل از فرارو – روزنامه رسالت در مطلبی با عنوان «جاماندن تولید از مصرف تخت گاز» این گونه آورده است: افکار عمومی می پرسد مسئولان با توجه به بحران ناترازی اخیرگاز کشور چه فکری برای ادامه راه کرده اند؟ همه می دانیم ایران یکی از بزرگ ترین تولیدکننده های گاز در جهان به شمار می رود، اما به دلایل مختلف در ردیف شانزدهمین صادرکننده گاز قرارگرفته و مشکلات گازی در کشور نیز نشان داده که سیاست گذاری های غلطی در بحث انرژی در جریان است.
افزایش برودت هوا در روز های اخیر، دولت را برای تأمین گاز در استان های مختلف کشور با مشکل مواجه کرد. آمار ها نشان می دهد که روزانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز در ایران مصرف می شود که این روز ها به گفته مسئولین سهم بخش خانگی به ۷۵ درصد رسیده است.
از سوی دیگر افت فشار گاز موجب شد تا مسئولان دست کم در ۷ شهرستان تصمیم بر محدودیت نوبت پخت نان در نانوایی ها بگیرند و از سوخت های جایگزین استفاده کنند. وضعیت تأمین گاز در پایتخت نیزچندان تعریفی نداشت و کار به تعطیلی ادارات کشید.
خبر ها نشان می داد که استان های شمالی به رغم قرارداد سوآپ گاز بین ترکمنستان، ایران و جمهوری آذربایجان با کسری گاز روبه رو هستند. براساس این قرارداد ترکمنستان سالانه دو میلیارد مترمکعب گاز به ایران صادر می کند که در استان های شمالی مصرف می شود، سپس ایران این مقدار گاز را در مرز های غربی به جمهوری آذربایجان می دهد. اما ناهمخوانی تولید و مصرف، زمستان را نه فقط برای استان های شمالی، بلکه برای تمامی استان ها و صنایع سخت کرد.
چرا زمستان سخت به اروپا نیامد
پیش از آنکه به مشکلات کمبود گاز کشور بپردازیم باید بررسی کنیم که چه نوع مدیریتی توانست موجب شود تا زمستان سخت به اروپا سر نزند. یکی از دلایل این امر تنوع سبد انرژی بود. به عنوان مثال کشور آلمان که تا قبل از پاییز امسال، حدود ۶۳ درصد گاز خود را از روسیه تأمین می کرد، توانست با افزایش واردات از نروژ و هلند و سایر کشورها، خود را از روس ها بی نیاز کند و واردات خود از این کشور را به عدد «صفر» برساند.
البته این بماند که خوش شانسی نیز با اروپایی ها همراه بود و در مقایسه با گذشته تقریباً زمستان سردی را تجربه نکردند.
پیامد های نهضت گازرسانی
البته امسال اولین بار نیست که شاهد کمبود گاز در کشور هستیم و مسئولین درگذشته نیز دراین باره هشدار هایی را داده بودند. همچنین در ماه های سرد سال، در اخبار و رسانه های مختلف، پیام ها و درخواست ها و هشدار های صرفه جویی گاز در بخش خانگی و همچنین الزام سازمان ها و دستگاه های دولتی بر صرفه جویی جدی و تهدید قطع گاز آن ها و … را نیز شاهد بوده ایم.
واقعیت این است که در چند سال گذشته تولید و عرضه گاز طبیعی ثابت بوده، اما نیاز و مصرف گاز، به طور متوسط بین ۵ تا ۱۰% سالیانه رشد کرده است که مهم ترین عامل آن توسعه شبکه گاز و افزایش حداقل یک میلیون مشترک جدید در بخش های خانگی و تجاری و صنعتی در هرسال بوده است. افزایش مشترکان جدید سبب افزایش درخواست برای گاز شد، اما تولید جوابگوی آن نشد.
اکنون کارشناسان تأکیددارند که اگر امکان افزایش تولید هم وجود داشت نباید میزان مصرف انرژی در بخش های غیر مولد تا این اندازه باشد و این امر به زیان مردم و کشور است. این گروه تأکیددارند نتیجه این وضعیت، ضرر های هنگفت اقتصادی، کاهش صادرات گاز، افزایش نیاز به واردات، مصرف بالای سوخت های جایگزین در بخش های مولد، تعطیلی برخی از صنایع، کاهش تولید، حادتر شدن «شاخص شدت انرژی» و درنهایت کاهش نرخ رشد اقتصادی است که با اهداف تمامی برنامه های توسعه کشور و همچنین اهداف سند چشم انداز در تضاد کامل است.
برای مطالعه خبر بهزودی بازار منطقهای برق ایجاد میشود کلیک کنید.
منبع : پايگاه خبری تحليلی فرارو
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.