جدیدترین برآورد آرگوس از وضعیت تولید و صادرات نفت ایران

,
تولید و صادرات نفت ایران

وضعیت تولید و صادرات نفت ایران

آرگوس نوشت، صادرات نفت خام ایران در ماه نوامبر تحت فشار قرار گرفت و از نزدیک به 1.1 میلیون بشکه در روز در اکتبر به کمتر از 700 هزار بشکه در روز کاهش یافت که احتمالاً در نتیجه اجرای سخت‌گیرانه‌تر تحریم‌های آمریکا بوده است.

داده‌های ورتکسا نشان می‌دهد که صادرات نفت ایران در ژانویه تا نوامبر به طور پیوسته افزایش یافته است و به طور متوسط 1.2 میلیون بشکه در روز در سه ماهه سوم بوده است، در مقایسه با حدود 920000 بشکه در روز در سه ماهه اول و 730000 بشکه در روز در کل سال 2022 ، و چین خریدار اصلی نفت ایران بوده است.

تولید نفت خام ایران در چند ماه گذشته نسبتاً ثابت باقی مانده و در حدود 3.2 میلیون بشکه در روز بوده است که نسبت به 2.6 میلیون بشکه در روز در ژانویه افزایش یافته است. این امر به پرسش هایی در مورد چگونگی اجرای تحریم ها توسط ایالات متحده منجر شده است. آموس هوخشتاین، هماهنگ کننده ویژه ریاست جمهوری آمریکا برای امنیت انرژی، اخیراً گفت که صادرات نفت خام ایران “کاهش خواهد یافت”.

صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران، 2016–2023

صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران، 2016–2023

اوضاع ونزوئلا

ایالات متحده همچنین تهدید کرده است که برخی از محدودیت های اقتصادی را که به مدت شش ماه در 18 اکتبر علیه ونزوئلا لغو کرده بود، دوباره اعمال خواهد کرد. کاراکاس باید تا 30 نوامبر شرایط سیاسی معافیت را برآورده کند، اما پیشرفت کمی در این زمینه داشته است و لغو تحریم ها می تواند بسیار زودگذر باشد.

مجریان تحریم های ایالات متحده در نوامبر گفتند که معافیت از تحریم ها نباید به عنوان تشویقی برای از سرگیری فعالیت های کامل در آن کشور تلقی شود، و خاطرنشان کردند که شرکت های نفتی می توانند ردپای محدودتری را انتخاب کنند. این امر بر بهبود تولید و صادرات نفت کشور که از قبل با مشکل مواجه است، تأثیر خواهد داشت. حتی در خوشبینانه ترین سناریو، انتظار نمی رود تولید نفت خام ونزوئلا بیش از 200000 بشکه در روز از 800000 بشکه در روز افزایش یابد، با توجه به سال ها سوءمدیریت و سرمایه گذاری کم.

درآمد صادرات نفت ایران (میلیارد دلار)

درآمد صادرات نفت ایران (میلیارد دلار)

صادرات نفت ایران در سه سال گذشته بیش از سه برابر افزایش یافته است که نتیجه آن کاهش اجرای تحریم‌های ایالات متحده و افزایش تقاضای چین برای نفت خام با تخفیف شدید ایران است. محصولات انرژی حدود یک سوم صادرات و تقریباً یک چهارم درآمد دولت را تشکیل می دهند که نسبت قابل توجهی است. تحریم‌های آمریکا در سال‌های 2018 و 2019 صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران را که یک هیدروکربن مایع سبک است، به شدت محدود کرد.

صادرات از اوج 2.7 میلیون بشکه ای قبل از تحریم ها به کمتر از 500 هزار بشکه در روز رسید. صادرات ایران از زمان انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در سال 2020 شروع به افزایش کردند، زیرا دولت بایدن خواستار احیای توافق هسته ای شد، که می توانست همه محدودیت ها را برای فروش نفت ایران برطرف کند. اگرچه مذاکرات برای احیای توافق شکست خورده است، صادرات نفت ایران همچنان در حال افزایش است، زیرا واشنگتن تصمیم می‌گیرد تحریم‌ها را اجرا نکند. تا سپتامبر 2023، صادرات ایران نزدیک به 1.5 میلیون بشکه در روز یا شاید بیشتر برآورد شده است.

صادرات ماهانه نفت ایران بر اساس کشور مقصد (kbpd، نیمه اول سال)

صادرات ماهانه نفت ایران بر اساس کشور مقصد (kbpd، نیمه اول سال)

بیشتر نفت صادراتی ایران به چین، بزرگترین واردکننده  جهان، فروخته می شود. ایران و خریداران آن از روش‌های مختلفی برای پنهان کردن منشا نفت استفاده می‌کنند، مانند انتقال نفت بین نفتکش‌ها در دریا، انتقال نفت از طریق امارات متحده عربی یا برچسب زدن آن به عنوان انواع سوخت. ایران با ارائه تخفیف های شدید در فروش نفت خود که بنا بر گزارش ها در مقایسه با معیارهای بین المللی به بیش از 10 دلار در هر بشکه رسیده است، چین را تشویق به سرپیچی از تحریم ها می کند. ایران نیز باید با نفتی که از روسیه می آید رقابت کند. حمله روسیه به اوکراین و اعمال تحریم‌های غرب، بازارهای نفت را تغییر داده است، از جمله هدایت حجم قابل توجهی از روسیه به چین، که قیمتی را که تهران برای هر بشکه می‌تواند به دست آورد، کاهش می‌دهد.

واردات نفت دریایی چین از ایران و روسیه، ژانویه 2017 تا آگوست 2023

واردات نفت دریایی چین از ایران و روسیه، ژانویه 2017 تا آگوست 2023

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *