رشد تولید نفت ایران تهدیدی جدید برای کنترل بازار توسط اوپک
گزارش مذاکرات ایران-آمریکا در چند سال گذشته بارها و بارها مطرح شده است و هر بار که پیشنهاد می شود تا نفت ایران به بازار بازگردد، بازارهای بین المللی را به وحشت می اندازد. اما نفت خام ایران یک عنصر مرموز به بازارهای جهانی اضافه می کند که فراتر از پیش بینی های تقاضا است. معامله گران و غول های نفتی تنها کسانی نیستند که باید نگران بازگشت نفت ایران به بازار باشند که می تواند قیمت نفت را بسیار پایین آورد.
اوپک مطمئناً نسبت به احتمال بازگشت نفت ایران به بازار و اختلال در نفوذ این گروه بر بازارهای نفت، بیشتر نگران است. ایران سال ها از کاهش تولید اوپک معاف بود. اوپک در گزارش ماهانه بازار نفت تولید ماهانه ایران را گزارش می دهد اما به سختی می توان به ارقام اطمینان کرد.
به گزارش منابع ثانویه اوپک، تولید ماهانه ایران در ماه مه 2023 به طور متوسط 2.679 میلیون بشکه در روز بود. این افزایش نسبت به تولید 2.544 میلیون بشکه ای مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. ایران در ماه مه 2021 میلادی 2.455 میلیون بشکه در روز تولید داشت که حتی بیشتر از می 2020 بود؛ زمانی که تولید ایران با 2 میلیون افت تولید به 1.978 میلیون بشکه در روز رسید.
تولید ایران در دو سال گذشته بهرغم تحریمهای صنعت نفت، به کندی رو به افزایش است و هماکنون برای اوپک که به شدت تلاش میکند تا قدرت خود را پس از باخت در مقابل شیل امریکا دوباره به دست آورد، به یک چالش تبدیل شده است.
با این حال، توافق هستهای جدیدی که به ایران اجازه میدهد تا صادرات نفت خام خود را دوباره از سر بگیرد، محقق نشد. اما این امر مانع از آن نشد که این گزارشات هر بار در بازارها سر و صدا ایجاد کرده و قیمتها را به سرعت و به شدت پایین نیاورد زیرا بازار خود را برای سیل احتمالی نفت ایران آماده میکند.
اگر توافقی منعقد شود، بازگشت سیل نفت ایران به بازار بعید است. نفت ایران در واقع به کندی به بازار باز می گردد. لغو تحریمها علیه این کشور فوراً باعث بازگشت نفت به بازار نمیشود؛ به این معنا که ایران سالهاست نفت خام ذخیره میکند و باید آن را به یکباره تخلیه کند.
همچنین بعید است ایران بتواند با یک تغییر جادویی در تولید نفت بتواند روزانه 1 میلیون بشکه نفت مازاد تولید کند و تولید را به بیش از 3.8 میلیون بشکه در روز برساند؛ مانند کشوری که در سال 2018 قبل از شروع تحریم ها تولید کرد.
البته دادههای کشتیرانی داستان دیگری را مطرح میکند، داستانی که تمام دنیا آن را در بر دارد، با این حال تصمیم میگیرد زمان بازگشت قریب الوقوع نفت ایران توسط افراد “آشنا به موضوع” را نادیده بگیرد. دادههای حمل و نقل که اغلب با تلاش گسترده شرکتهای ردیابی کشتی مانند تانکر ترکرز جمعآوری میشود، نشان میدهد که صادرات نفت ایران علیرغم تحریمها، در تمام مدت فعال بوده است.
ایران طی چند سال گذشته دور زدن تحریمهای ایالات متحده را سرلوحه کار خود قرار داده و مشتاق به حفظ سهم بازار و درآمدهای نفتی مورد نیاز خود است. ایران نفت پالایشی را برای دور زدن تحریم ها تا مدت کوتاهی با نفت عراق مخلوط کرد، در انتقال کشتی به کشتی شرکت کرد و فرستنده های AIS را خاموش کرد تا صادرات نفت را پنهان کند. اما همه ما می دانیم که ایران با وجود تحریم ها واقعاً نفت خام خود را صادر می کند.
با توجه به اینکه ایران در حال حاضر مقدار مطلوبی نفت صادر می کند، بعید است نفت این کشور به طور ناگهانی به بازارهای بین المللی بازگردد. در عوض، این افزایش مداوم تولید نفت ایران است که مشکل مهمی برای اوپک ایجاد میکند که همچنان کنترل بازار نفت را در دست دارد تا قیمتها را با هدف تامین بودجه اعضای خود به اندازه کافی بالا نگه دارد.
همانطور که تولید گذشته نشان می دهد، ایران ظرفیت تولید 1 میلیون بشکه دیگر در روز را دارد. البته این ظرفیت مطمئناً، به یکباره آنلاین نخواهد شد، اما هر چقدر هم که کند و آهسته باشد، باز هم بازگشت نفت ایران در راه است. با برداشته شدن تحریمها، ادامه فعالیت ایران تسریع خواهد شد.
سوال این است که آیا اوپک از ایران می خواهد در کاهش تولید شرکت کند یا نه؟ آیا اوپک از کشوری که 2 میلیون بشکه کمتر از توان خود تولید می کند، تولید مازاد می خواهد؟
عربستان سعودی بیشتر اقدامات سنگین در کاهش تولید را به تنهایی انجام داده است. اخیراً، عربستان سعودی به طور داوطلبانه اعلام کرد که 1 میلیون بشکه دیگر از سهمیههای تولید خود را با هدف مقابله با دلالان نفتی که علیه نفت شرط بندی میکردند و برای تقویت قیمتها در تلاش بودند، کاهش دهد.
تلاش ها کوتاه مدت بود و قیمت نفت با برنت زیر 75 دلار کمتر از قبل از اعلام کاهش نفت عربستان سعودی بود. عربستان سعودی که اکنون با کاهش تولید و کاهش قیمت نفت در تنگنا قرار گرفته است، اعلام کرد این کاهش مازاد تا ماه اوت تمدید خواهد شد. افزایش رشد ایران، که در حال حاضر ادامه دارد، با دستور کار عربستان سعودی در تضاد است و آن را در معرض خطر واقعی قرار می دهد به طوری که با رشد ایران، سایر اعضا نیاز به کاهش تولید داشته باشند.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: اویل پرایس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.