وابستگی خطرناک عراق به درآمدهای نفتی
عراق سال گذشته به دلیل قیمت های بالاتر توانست درآمد زیادی از صادرات نفت به دست آورد، اما اقتصاد این کشور همچنان به شدت به درآمد نفت متکی است به طوری که 95 درصد از درآمد بودجه فدرال بغداد را تشکیل می دهد.
بر اساس گزارشهای مالی دولت فدرال عراق، قیمتهای بالاتر نفت منجر به مازاد بودجه این کشور که دومین تولیدکننده بزرگ اوپک پس از عربستان سعودی است، طی سال گذشته شده است.
دادهها نشان میدهد درآمدهای نفتی 95 درصد از بودجه فدرال عراق را تشکیل میدهد و این نگرانیها را در میان تحلیلگران افزایش میدهد که اقتصاد این کشور بیش از حد به نفت وابسته است.
عراق به تازگی از امضای چندین قرارداد با شرکت های خارجی به عنوان بخشی از برنامه هایش برای افزایش قابل توجه تولید نفت خام و گاز طبیعی خبر داده است.
عراق با تولید روزانه 4.5 میلیون بشکه نفت، دومین تولیدکننده بزرگ اوپک است. در سال های گذشته مقامات دولتی گفته بودند ظرفیت تولید می تواند به 5 میلیون بشکه در روز و حتی 6 میلیون بشکه در روز افزایش یابد، اما برای پیشبرد این برنامه ها کار چندانی انجام نشده است.
به نظر می رسد رشد تولید گاز به طور خاصی مهم باشد، زیرا در حال حاضر، عراق برای نیازهای گازی خود به شدت به ایران همسایه خود متکی است، که آن را در موقعیتی آسیب پذیر قرار می دهد.
به گفته تحلیلگران، دولت عراق جدا از برنامه هایی برای افزایش قابل توجه تولید نفت و گاز، باید به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد به دور از نفت برای تضمین رشد و اشتغال باشد، حتی زمانی که قیمت نفت سقوط می کند.
دولت عراق اعلام کرده است که به دلیل افزایش قیمت نفت در بهار پس از حمله روسیه به اوکراین، درآمد نفت در سال گذشته حدود 105 میلیارد دلار بوده است.
علیرغم مازاد بودجه در سال گذشته، اقتصاد عراق همچنان با چالشهای بزرگی از جمله نرخ بالای بیکاری، تورم سرسامآور و تنوع بسیار کم برای دور شدن از سوختهای فسیلی مواجه است.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
منبع: oilprice
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.