بررسی بازار گاز مایع در ماه ژوئن

بازار گاز مایع در ماه ژوئن

استفاده واحد‌های کراکر از گاز مایع

با توجه به افزایش تقاضای پروپان از سوی چین برای واحد‌های دی هیدروژناسیون پروپان، PDH، بازار آسیا مقصد بهتری برای صادرات آمریکا خواهد بود و آمریکا با صادرات پروپان خود به آسیا سود بیشتری خواهد برد. واحد‌های استیم کراکر در آسیا و اروپا کماکان از گاز مایع به جای نفتا در واحد‌های کراکر استفاده می کنند زیرا قیمت های گاز مایع نسبت به نفتا بسیار به صرفه تر است.

قیمت های نفت‌خام نیز با توجه به ثبات در عرضه و تقاضا و تعادل در بازار، تغییر چندانی نخواهد داشت. شواهد اندکی وجود دارد که نشان دهد تقاضا از سوی بخش پتروشیمی افزایش می یابد. 

فصل تعمیرات واحد‌های کراکر در آسیا در حال پایان یافتن است و بعضی از فعالان در حال بازگشت به بازار هستند. گاز مایع همچنان جایگزین مناسبی برای نفتا می باشد و بخشی از تقاضا های نفتا نهایتا به سمت گاز مایع سوق پیدا می کند. 

در شرایط فعلی و در نیمه اول ماه ژوئن افزایش تقاضای اولفین دور از ذهن به نظر می رسد. در میان مدت وضعیت نامشخص اقتصادی و چشم انداز ضعیف رشد اقتصادی در چین نشان از عدم افزایش زیاد تقاضا برای گاز مایع و نفتا دارد. 

افزایش ظرفیت واحد‌های PDH در چین 

تقاضا برای پروپان در حال حاضر قوی است. واحد‌های PDH در چین در ماه می ظرفیت خود را تا ۸۰ درصد افزایش داده اند زیرا استفاده از کراکرهایی که با پروپان تغذیه می شوند از نظر اقتصادی به صرفه تر از کراکر های نفتا هستند حتی اگر سود آوری آن ها کاهش یابد. 

import eu - بازار نفت و گاز پتروشیمیبررسی صادرات گاز مایع روسیه به کشورهای اروپای شرقی از شروع سال ۲۰۲۱ تاکنون نشان می دهد که میزان واردات اندکی کاهش یافته است. واردات گاز مایع غیر روسی به اروپای شرقی از طریق دریا درطی سال ۲۰۲۲ مرتبا افزایش یافته است. واردات گاز مایع غیر روسی به اروپای شرقی از طریق زمین در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ اندکی کاهش نشان می دهد.

بحث های سیاسی در لهستان بار دیگر امکان اعمال تحریم بر روی واردات گاز مایع روسیه به لهستان را بیشتر نموده است. در حال حاضر امکان اعمال چنین تحریمی دور از ذهن به نظر می رسد ولی بررسی تبعات چنین تحریمی را باید در نظر داشت.

شرق اروپا به خصوص ناحیه مرکزی بین لهستان بلغارستان و اوکراین تا حد زیادی به واردات گاز مایع روسیه وابسته است. واردات این منطقه به میزان ۴ میلیون تن در سال عمدتاً به منظور استفاده در مصارف خانگی است. نیمی از این واردات از طریق روسیه تامین می گردد. بعضی از فعالان و واردکنندگان پس از شروع درگیری بین روسیه و اوکراین تصمیم به خود تحریمی در قبال واردات گاز روسیه در این منطقه گرفتند.

واردات گاز این منطقه از روسیه از حدود دو میلیون تن در سال ۲۰۲۲ به حدود ۱.۵ میلیون تن رسید. 

افزایش تقاضا تا سال ۲۰۲۵ 

تقاضای جهانی برای گاز مایع از سال ۲۰۲۲ تاکنون و چشم انداز آن تا سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ یک روند افزایشی را نشان می دهد. در حالی که کل تقاضای جهان برای گاز مایع در سال ۲۰۲۲ در حدود ۳۴۱ میلیون تن بوده است، این تقاضا در پایان سال ۲۰۲۳ به حدود ۳۵۰ میلیون تن خواهد رسید. 
پیش بینی تقاضای جهانی برای سال ۲۰۲۴ در حدود ۳۶۰ میلیون تن و برای سال ۲۰۲۵ در حدود ۳۶۸ میلیون تن خواهد بود. 
 
ظرفیت تولید نیز در طی این سال ها بین ۹۷ تا ۱۰۳ میلیون بشکه در روز و میزان بهره برداری نیز در حدود ۸۱ تا ۸۲ درصد ظرفیت موجود بوده و یا خواهد بود. بخشی از گاز مایع از طریق پالایش نفت خام و بخشی نیز از طریق فرآیندهای گازی به دست می آید. 
lpg producing - بازار نفت و گاز پتروشیمیآمریکا آسیا و خاورمیانه کماکان تا سال ۲۰۲۵ بزرگترین تولیدکنندگان گاز مایع در جهان خواهد بود. تولید گاز مایع در خاورمیانه در طی سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ نسبت به سال جاری بیشتر خواهد بود. تولید گاز مایع در شمال اروپا و در روسیه بسیار پایین تر از سایر مناطق بوده و در حدود یک پنجم میزان تولید این محصول در آمریکا می باشد. همچنین تولید گاز مایع در روسیه و شمال اروپا در حدود یک چهارم میزان تولید این محصول در آسیا و خاورمیانه خواهد بود.
lpg - بازار نفت و گاز پتروشیمیآسیا با فاصله بسیار زیاد با سایر مناطق بزرگترین مصرف کننده گاز مایع در طی سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ خواهد بود و میزان تقریبی مصرف در این منطقه به حدود ۱۸۰ میلیون تومان خواهد رسید. تقاضای مصرف گاز مایع طی سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ افزایشی خواهد بود. پس از آسیا آمریکا دومین مصرف کننده بزرگ گاز مایع در جهان می باشد.

کاهش قیمت گاز مایع از سوی آرامکو 

شرکت نفت دولتی آرامکو قیمتهای پروپان و بوتان خود را برای قراردادهای ماه ژوئن به ترتیب ۱۰۵ دلار در هر تن و ۱۱۵ دلار در هر تن نسبت به ماه می کاهش داد که دلیل آن افزایش عرضه این محصولات و کاهش تقاضا برای خرید آن ها بود. 
 
قیمت پروپان در قراردادهای خرید به پایین ترین سطح خود در دو سال گذشته یعنی ۴۵۰ دلار در هر تن رسید چه بسیار بیشتر از پیش بینی های انجام شده بود. این میزان کاهش قیمت در پروپان حتی از دو درصد کاهش قیمت نفت برنت نسبت به ماه گذشته بیشتر بوده است. علیرغم کاهش تولید از سوی برخی از اعضای مجموعه اوپک پلاس، عربستان سعودی در ماه‌های می و ژوئن به میزان لازم نفت خام به بازار عرضه نموده است. 
 
پیش بینی می شود صادرات نفت خام عربستان سعودی در ماه ژوئن نسبت به ماه می افزایش داشته باشد زیرا انجام تعمیرات در خطوط لوله انتقال نفت خام باعث کاهش تقاضای داخلی در این گردیده است. عربستان سعودی رقیب جدی آمریکا در صادرات نفت به منطقه آسیا می باشد. قیمت بوتان در عربستان سعودی در ماه ژوئن ۴۴۰ دلار در هر تن در قراردادها رسید پایین ترین قیمت در سه سال گذشته بوده است. 
 
پیش بینی می‌شود که تقاضای هندوستان برای خرید گاز مایع بیشتر شود زیرا پالایشگاه های دولتی هندوستان قیمت گاز مایع در سیلندر را برای استفاده عمومی کاهش داده اند ولی عرضه زیاد گاز مایع در منطقه خاورمیانه باعث شده است که این تقاضا باعث افزایش قیمت نشود. کاهش تقاضا در شمال شرق آسیا نیز باعث شده است که عرضه ها بیشتر شوند. 

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع: www.argusmedia.com

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *