چشم انداز میان مدت و دراز مدت بازار گاز مایع

چشم انداز میان مدت و دراز مدت بازار گاز مایع

بازار گاز مایع

در میان مدت و در فاصله سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ عرضه LPG در سطح جهان بیشتر و باعث کاهش قیمت این محصول در بعضی از مناطق خواهد شد. عرضه گاز مایع تولید شده از فرآیندهای گازی در خاورمیانه آمریکا و روسیه افزایش خواهد داشت.

بنابراین استفاده از گاز طبیعی به جای سایر سوختهای فسیلی تا حد بیشتری رخ خواهد داد. در بعضی از بازارهای انرژی و من جمله در اروپا میزان عرضه LPG کاهش خواهد یافت زیرا پالایشگاه های قدیمی به فکر رقابت با پالایشگاه های جدید و استفاده از روش های مدرن تولید هستند.

پیش بینی آرگوس کاهش رشد تقاضا در کشورهایی هم چون هند و چین است. در این کشورها ممکن است تقاضا برای مصرف خانگی گاز مایع باز هم وجود داشته باشد ولی این تقاضا به حد اشباع خواهد رسید. گسترش واحدهای پتروشیمی در آسیا تقاضا برای استفاده از LPG در بخش پتروشیمی را بیشتر خواهد کرد و بیشترین میزان عرضه این محصول در ایالات متحده و خاورمیانه خواهد بود.

در چشم انداز دراز مدت و در فاصله سالهای ۲۰۲۸ تا ۲۰۴۰ میزان عرضه LPG از آمریکا و خاورمیانه افزایش خواهد یافت زیرا تقاضا برای گاز طبیعی بیشتر خواهد شد و این مناطق می توانند با قیمت های کمتر گاز مایع را در اختیار متقاضیان قرار دهند.

بیشترین میزان تولید پالایشگاهی LPG در سال ۲۰۲۷ خواهد بود و پس از آن شاهد کاهش استفاده از LPG پالایشگاهی بخصوص به عنوان سوخت حمل و نقل خواهیم بود. در چشم انداز دراز مدت شاهد تغییر مصرف LPG از مصارف سنتی و گرمایشی برای منازل به حالت صنعتی و استفاده در بخش پتروشیمی خواهیم بود.

عواملی که می‌تواند بر روی استفاده از گاز مایع تاثیر بگذارد شامل :

  • تقاضا برای LPG پالایشگاهی
  • تقاضا برای گاز مایع در صنایع پتروشیمی
  • تسریع فرآیند کربن زدایی
  • توسعه تولید LPG زیست محیطی از طریق گیاهان و ضایعات غذایی و بدون استفاده از سوخت فسیلی خواهد بود.

چشم انداز منطقه ای گاز مایع

آفریقا

در آفریقا وقفه در تولید در نیجریه باعث شد که توسعه تولید LPG به تاخیر بیفتد. با توجه به سرمایه گذاری های انجام شده پیش بینی می شود که تولید گاز مایع در این کشور رشد یابد. قطع واردات گاز روسیه به اروپا می تواند باعث افزایش تقاضا از نیجریه باشد.

آسیا

پیش بینی می شود تولید گاز مایع از طریق پالایش نفت خام تا سال ۲۰۳۰ در آسیا و در کشورهای چین هند و اندونزی افزایش یابد.

اروپا

با توجه به کاهش تولید LPG در اوکراین پیش بینی می شود که پالایشگاه های اروپا برای تولید گاز مایع با ظرفیت بیشتری در سالهای آینده به تولید بپردازند. البته برنامه های کربن زدایی در آینده دراز مدت می تواند مانعی در راه تولید بیشتر گاز مایع قلمداد شود.

آمریکای لاتین

با توجه به سرمایه گذاری های انجام شده در کشورهایی همچون برزیل و آرژانتین پیش‌بینی می‌شود رشد تولید گاز مایع در آمریکای لاتین ادامه یابد.

خاورمیانه

در خاورمیانه که دومین قطب بزرگ تولید گاز مایع است رشد تولید ادامه خواهد یافت. از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون بیشترین مصرف گاز مایع در آسیا بوده است و پیش بینی می شود که این روند تا سال ۲۰۴۰ میلادی ادامه یابد و آسیا همچنان بزرگترین مصرف کننده گاز مایع در جهان باقی بماند. کمترین میزان مصرف LPG در آفریقا و روسیه می باشد. ۷۰ درصد LPG تولید شده در اروپا از طریق پالایشگاه های نفت تولید می شود. با توجه به بسته شدن چند واحد تولیدی ظرفیت تولید پالایشگاه ها کاهش یافته است.

 

lpg1 1 - بازار نفت و گاز پتروشیمی

کاهش واردات گاز روسیه به اروپا و همچنین بهبود شرایط مبارزه با کووید ۱۹ منجر به تقاضای بیشتر برای گاز‌مایع و افزایش بهره برداری از پالایشگاه ها در سال های ۲۰۲۲ و فصل اول سال ۲۰۲۳ شده است.

بالا رفتن قیمت گاز طبیعی باعث شده است که استفاده از LPG در جاهایی که امکان استفاده از آن وجود دارد بیشتر شود و همین امر باعث کاهش عرضه گاز مایع در اروپا گردیده است.

واردات و صادرات گاز مایع به اروپا از طریق بنادر سه‌گانه آنتورپ روتردام و آمستردام صورت می گیرد که حمل و نقل به این بنادر از کشتی های خیلی بزرگ حمل گاز تا بارج های کوچک را در بر می گیرد. حمل و نقل زمینی نیز از طریق قطار و کامیون به این مراکز صورت می گیرد.

 

eu lpg 2 - بازار نفت و گاز پتروشیمی

در بازه زمانی ۳۰ ساله ۲۰۱۰ تا ۲۰۴۰ میلادی، میزان تولید LPG پالایشگاهی در اروپا مرتباً کاهش یافته است و این روند ادامه خواهد داشت به گونه ای که میزان تولید ۳۲ درصدی گاز مایع پالایشگاهی در سال ۲۰۱۰ به ۱۵ درصد در سال ۲۰۴۰ خواهد رسید. در حال حاضر میزان تولید گاز مایع در اروپا در حدود ۲۵ درصد کل تولیدات پالایشگاهی این قاره را تشکیل می دهد.

بالاترین میزان تقاضای گاز مایع اروپا برای سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ خواهد بود که تقاضا در این سالها به ۴۰ میلیون تن در سال خواهد رسید. نیمی از این تقاضا مربوط به کشورهای بلژیک هلند ترکیه لهستان اسپانیا فرانسه ایتالیا و نیم دیگر تقاضا نیز مربوط به سایر کشورهای اروپایی خواهد بود. تا سال ۲۰۴۰ میزان تقاضا کاهش خواهد یافت و ۲۳ میلیون تن در سال خواهد رسید.

lpg demand - بازار نفت و گاز پتروشیمی

بررسی میزان تقاضای گاز مایع در اروپا از سال ۲۰۱۰ تا کنون و پیش بینی مصرف تا سال ۲۰۴۰ به تفکیک مصرف کنندگان نشان می دهد که بیشترین مصرف LPG در مرحله اول در صنایع پتروشیمی و در مرحله دوم در سایر صنایع خواهد بود و مصرف خانگی نیز در مرحله سوم قرار خواهد گرفت. سایر مصارف گاز مایع در بخشهای کشاورزی، حمل و نقل، تجاری و سایر موارد مشابه خواهد بود.

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی

منبع: آرگوس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *