پیامدهای منفی تلاش چین برای متنوع کردن منابع انرژی

پیامدهای منفی تلاش چین برای متنوع کردن منابع انرژی

پیامدهای منفی تلاش چین برای متنوع کردن منابع انرژی؛ بازار نفت گاز پتروشیمی

ترکیب انرژی چین اگرچه به چشم انداز بلندمدت انرژی های تجدیدپذیر دلخوش است اما با شکست مواجه خواهد شد. مصرف سوخت سالانه چین کشور در سال ۲۰۲۲ نشان دهنده افزایش اتکا به زغال سنگ، انرژی های تجدید پذیر و هسته ای است که بازار نفت و گاز را در دست گرفت.

این روند اولین بار در طی یک دهه انجام شد که مصرف زغال سنگ افزایش یافته و بالعکس، مصرف گاز با حداقل رسید. سال گذشته هم مصرف مطلق نفت و گاز برای اولین بار در طی دو دهه کاهش یافت زیرا صادرات این دو سوخت فسیلی قربانی بحران انرژی روسیه و اوکراین شد. این کشور علیرغم قطع یارانه ها، به مسیر خود برای دستیابی به ساخت ظرفیت انرژی کم کربن و افزایش ظرفیت های جدید انرژی خورشیدی بی وقفه ادامه داد. در چاار سال گذشته انرژی های بادی، خورشیدی و هسته ای سهام بازار را چهار برابر بیشتر از زغال سنگ به خود اختصاص داده اند، اگرچه سهم آنها در مجموع هنوز از زغال سنگ بسیار کمتر است.

در اولویت بودن امنیت

هو هانژو یکی از تحلیلگران ارشد انرژی اینتلیجنس گفت در مواضع پیچیده داخلی و خارجی ۲۰۲۲، بخش انرژی دستورالعمل دولت مرکزی مبنی بر در اولویت قرار دادن امنیت انرژی به عنوان اولویت اول را به خوبی اجرا کرده است.

استراتژی چین این است که فراوانی زغال سنگ را ” اهرم ملی” خود قرار داده است و اجازه می دهد زغال سنگ نقش خود را به عنوان منبع اصلی انرژی ایفا کند. در همین حال، چین به طور مستمر اکتشاف نفت و گاز و سوخت‌ های غیر فسیلی را تقویت خواهد کرد.

کمترین رشد

مصرف کلی چین یکی دیگر از شاخص های مهم پشرفت اقلیمی است که به رشد تولید ناخالص داخلی گره خورده است. تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۲، ۳ درصد رشد کرد که پایین ترین نرخ رشد سالانه آن از ۱۹۷۶ به بعد به استثنای سال ۲۰۲۰ که تنها ۲.۳ درصد رشد داشت، است. همانطور که کشور موج اول بحران کووید-۱۹ را پشت سر گذاشت، کل مصرف انرژی کشور بر اساس ارقام اولیه تنها ۲.۹ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت. کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی میزان مطلق انرژی در سال ۲۰۲۲ را اعلام نکرد. با توجه به مصرف ۵.۲۴ درصدی زغال سنگ در سال ۲۰۲۱، مصرف منابع سوختی چین در سال گذشته ۵.۳۹ میلیارد تن گزارش شده است.

انرژی های تجدید پذیر، زغال سنگ هسته ای

طبق گزارشات کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی سهام زغال سنگ که هنوز منبع سوخت غالب در چین محسوب می شود، در سال جاری از ۰.۲ واحد سال گذشته به ۵۶.۲ درصد رسیده است. این اولین بار است که در طی یک دهه سهام زغال سنگ افزایش یافته است. زغال سنگ از ۶۸.۵ درصد در سال ۲۰۲۱ به طور پیوسته در حال عقب نشینی بوده است به طوری که ۵۶ درصد از ترکیب انرژی چین را شامل می شود. سوخت های غیر فسیلی همچون باد، خورشید، آب و هسته ای نسبت به زغال سنگ چهار برابر سهم بازار را به دست آورده اند و در سال گذشته از ۰.۸ درصد به ۱۷.۴ درصد رسیدند. انرژی خورشیدی یک منبع توزیع کننده قوی بود و چین در سال ۲۰۲۲، ۸۶ گیگاوات ظرفیت جدید تولید انرژی خورشیدی معادل بیش از ۸۰ راکتور هسته ای را به چرخه تولید افزود.

این رقم علیرغم لغو بیشتر یارانه های دولتی برای پروژه های کاربردی انرژی خورشیدی از سال ۲۰۲۱ تاکنون که کاهش هزینه ها در صنعت تولید خورشیدی چین را به دنبال داشت، بالاترین رشد سالانه ظرفیت خورشیدی بود. در راستای دستورالعمل های دولت برای تولید کنندگان تجهیزات بادی و خورشیدی در طی چند سال گذشته با هدف دستیابی آنها به “سوخت زغال سنگ” و کاهش هزینه های تولید، میزان مصرف برق اکثر پنل های خورشیدی ساخت چین در حال حاضر مقرون به صرفه است.

شورای برق چین در تازه ترین گزارشات خود میزان برق تولید شده از انرژی خورشیدی در سال ۲۰۲۲، ۱۳ درصد گزارش داد که بالاترین نرخ رشد در میان تمام منابع سوخت غیر فسیلی است. اما میزان برق تولید شده از منابع بادی رشد ۱۶ درصدی داشت در حالی که تولید برق آبی تنها ۱ درصد افزایش یافت و در سه ماهه سوم ۲۰۲۲ به حداقل رسید. تولید انرژی هسته ای در سال ۲۰۲۲ رشد ۲.۵ درصدی را با دو راکتور جدید در استان های فوجیان و لیائونینگ تجربه کرد.

کاهش تقاضای نفت و گاز

با افزایش بی سابقه قیمت های جهانی در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و آغاز بحران انرژی، پکن مجبور به کاهش واردات نفت و گاز طبیعی شد. این دو سوخت فسیلی به ترتیب شاهد کاهش ۰.۶ و ۰.۴ واحدی در سال ۲۰۲۲ بودند. با این وجود، نسبت نفت در ترکیب انرژی سال ۲۰۲۲ نیز به ۱۷.۹ درصد کاهش یافت در حالی که گاز ریزش ۸.۵ درصد داشت. به طور کلی، با نظر به اینکه محدودیت های شدید پکن در اجرایی شدن سیاست کووید صفر و ضربه زدن به اقتصاد چین، مصرف نفت و گاز چین در سال گذشته برای اولین بار در دو دهه گذشته کاهش یافت. محاسبات انرژی اینتلجنس بر مبنای ظرفیت پالایشگاهی چین و واردات خالص محصولات پالایشی کاهش ۲.۲ درصدی تقاضای ظاهری نفت در سال ۲۰۲۱ را نشان داد‌. مصرف گاز نیز در سال ۲۰۲۱ ریزش ۱.۷ درصدی داشت.

منبع: انرژی اینتلیجنس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *