کاهش 50 درصدی تقاضای نفت در بخش حمل و نقل جهان تا سال 2050

تقاضای نفت در بخش حمل و نقل جهان

یک دهه پیش، در مجموع 130 هزار دستگاه خودروی برقی در سراسر جهان فروخته شد. سال گذشته، فروش خودروهای برقی 10 درصد از فروش جهانی خودروهای سبک جدید را به خود اختصاص داد درحالی‌که این رقم در سال 2019 تنها 2.5 درصد بود.

هدف از برقی کردن وسایل نقلیه آمریکا مبارزه با تغییرات آب‌ و‌ هوایی است زیرا بخش حمل‌ و‌ نقل به‌عنوان یکی از بزرگترین آلاینده های روی کره زمین است که 25 درصد از کل انتشار گازهای گلخانه‌ای را شامل می‌شود. اما با این حال، غول‌های نفت و گاز در جریان انقلاب خودروهای برقی قرار نگرفته‌اند. طی چندین سال گذشته پیش‌بینی‌ داشتن آسمان آبی ازسوی علاقه‌مندان به خودروهای برقی کم نبوده است که آخرالزمانی را برای صنعت نفت پیش‌بینی کرده‌اند که با خودروهای برقی از بین خواهد رفت.

تقاضای نفت در بخش حمل و نقل جهان

تونی سبا، اقتصاددان دانشگاه استنفورد، اعلام کرد که خودروهای برقی صنعت نفت جهانی را تا سال 2030 محو خواهند کرد، درحالی‌که آکشات راثی از بلومبرگ مدعی شده است که “هر مدل خودروی برقی اف-150 لایتنینگ بیش از 50 بشکه از تقاضای نفت را برای همیشه از بین می‌برد”.

150 لایتنینگ معادل برقی فورد موتورز با کامیون فورد-150 است. در سال 2016، خود بلومبرگ پیش‌بینی کرد که خودروهای برقی باعث بحران جهانی نفت خواهند شد.

فهمیدن این نکته چندان سخت نیست که چرا خودروهای برقی به سمت بالستیک شدن می روند. بخش حمل‌ و‌ نقل تقریباً 60 درصد تقاضای جهانی نفت را بر عهده دارد و وسایل نقلیه مسافربری و کامیون‌ها سهم بزرگی در آن دارند.

فروش خودروهای برقی به لطف ترکیب مدل‌های جدید خودروسازان، بهبود فناوری ساخت باتری، سیاست‌های حمایتی و زیرساخت‌های شارژ بیشتر در حال افزایش است. برق‌رسانی نیز گسترش بخش‌های جدید حمل‌ و‌ نقل جاده‌ای را آغاز کرده است.

با اینکه نمی‌توان انکار کرد که پذیرش سریع خودروهای برقی برای تقاضای جهانی نفت خوشایند نیست، اما اوضاع آنطور که تحلیلگرانی مانند سبا ادعا کرده‌اند وخیم نیست. انتظار می‌رود خودروهای برقی درحال حاضر تنها 1.5 میلیون بشکه از تقاضای نفت در روز را جایگزین جبران کنند که شامل بیش از 1 درصد تقاضای جهانی نفت می‌شود.

اما انقلاب الکتریکی و انرژی پاک درنهایت تقاضای نفت را کاهش می‌دهد. پیش‌بینی‌ها از نفوذ خودروهای برقی نسبت به کل فروش خودروهای سواری تا سال 2030 از 11 درصد تا 63 درصد متغیر است درحالی‌که پیش‌بینی‌ها برای سال 2050 از 31 درصد نزدیک به 100 درصد است. این پیش‌بینی‌ها منعکس کننده تغییر حداقلی تا تدریجی تقاضای نفت است، درحالی‌که بالاترین درصد پیش‌بینی‌شده نشان‌دهنده کاهش بسیار شدید تقاضای نفت است.

خودرو برقی

خودرو برقی

سازمان معتبر بین‌المللی DNV پیش‌بینی کرده است که تقاضای نفت برای بخش حمل‌ و نقل تا سال ۲۰۵۰ به نصف کاهش خواهد یافت درحالی‌که تقاضا در بخش‌هایی مانند دریایی که ترکیب انرژی آن حداقل ۵۰ درصد از سوخت‌های کربن کم و صفر را شامل می‌شود، به نصف رسیده است. اما این فقط شرکت‌هایی مانند تسلا نیستند که به صنعت نفت آسیب می‌رسانند. سوخت‌های مصنوعی نیز نقش زیادی در کربن زدایی این بخش خواهند داشت.

سوخت‌های مصنوعی به سوخت‌های مایعی گفته می‌شود که از گاز طبیعی، زغال سنگ، پوده (توده متراکم حاصل از خزه ها و گیاهان که به طور کامل تجزیه نشده است و بعنوان سوخت به کار می رود) و شیل نفتی (یک سنگ رسوبی ریزدانه غنی از مواد آلی است که از آن می توان هیدروکربن های مایع تولید کرد) تولید شده و شامل دیزل مصنوعی، نفت سفید مصنوعی و متانول سبز می‌شوند.

طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، سوخت‌های مصنوعی در کربن‌زدایی حمل‌ و نقل و صنعت تا سال 2050 ضروری هستند. سوخت‌های هوانوردی پایدار (SAF) ازجمله سوخت‌های مصنوعی یا سوخت زیستی جت (سوخت زیستی هوانوردی)، تاکنون امیدوارکننده‌ترین گزینه برای کربن‌زدایی بخش هوانوردی با کربن سنگین هستند. آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرده است که تا سال 2030، SAF تا 15 درصد از کل مصرف سوخت در حمل‌ و‌ نقل هوایی را شامل خواهد شد؛ رقمی که تا سال 2050 به 75 درصد خواهد رسید.

دو سال گذشته، هلند پس از تبدیل شدن به اولین کشوری که اولین میزبانی پرواز مسافربری با سوخت‌های مصنوعی با چگالی انرژی کمتر از نفت سفید (کروزن) را در تاریخ داشت، تاریخ ساز شد.

پیش‌بینی تقاضای نفت تا یک دهه آینده کار ساده‌ای نیست؛ چه برسد به پیش‌بینی تقاضا در سه دهه آینده. کارشناسان انرژی در “گروه اطلاعات انرژی” پیش‌بینی کردند که نه تنها تقاضای نفت در سال ۲۰۲۳ رشد خواهد کرد، بلکه تا پایان دهه به رشد خود ادامه خواهد داد.

به گفته این تحلیلگران، انتظار می‌رود تقاضای جهانی نفت در سال 2023 به میزان 1.5 میلیون بشکه در روز رشد کند و تقاضای چین پس از لغو سیاستهای سختگیرانه خود در برابر کووید صفر، 650 هزار بشکه در روز افزایش یابد. تقاضای جهانی نفت در سال جاری به 101.2 میلیون بشکه در روز خواهد رسید و تا سال 2030 این میزان به 106 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. در واقع، انتظار میرود میانگین تقاضای امسال از بالاترین سطح قبلی که روزانه 100.6 میلیون بشکه در سال 2019 بود، فراتر رود.

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع: اویل پرایس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *