بازار نفت چشم انتظار نظم نوین

, ,
بازار نفت چشم انتظار

بازار نفت چشم انتظار نظم نوین به گزارش بازار نفت و گاز؛

بدون‌تردید موثرترین رخداد سال‌۲۰۲۲ در بازار جهانی نفت را می‌توان در ظهور و بروز دگردیسی عمیق در چارچوب تجارت بین‌الملل این کالای استراتژیک جست‌وجو کرد. این موضوع البته درخصوص صادرات نفت‌خام از مبدأ روسیه به سمت قاره سبز، اهمیت دوچندان پیدا می‌کند.

طبق آمار منتشرشده توسط اویل‌‌‌‌‌‌پرایس، حجم کل واردات نفت ‌‌‌‌‌‌خام کشورهای اروپایی از روسیه و از طریق دریا، از عدد ۸/ ۱میلیون بشکه در روز قبل از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، تا۱۸۰‌هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرده‌است. در مورد فرآورده‌های نفتی نیز واردات اروپا کاهشی بوده و از ۶/ ۱‌میلیون بشکه در روز پیش از نبرد اوکراین یعنی در ژانویه و فوریه ۲۰۲۲، به ۱۵/ ۱میلیون بشکه در روز در پایان سال‌۲۰۲۲ کاهش یافت. نکته قابل‌تامل آنکه حجم واردات نفت‌خام روسیه توسط چین، هندوستان و حتی ترکیه از ۱/ ۱میلیون بشکه در روز قبل از جنگ روسیه با اوکراین، به ۴/ ۱میلیون بشکه در روز در دسامبرگذشته، افزایش یافت.

اروپا در جست‌وجوی جایگزین مطمئن نفت روسی

سران اتحادیه اروپا در واکنش به تهاجم روسیه و با هدف یافتن جایگزین مناسب، مطمئن و پایدار برای نفت وارداتی از مبدا این کشور، طی ماه‌های پایانی سال‌گذشته دست به دامان کشورهای تولیدکننده نفت در خاورمیانه، شمال آفریقا و آمریکا شدند. بر اساس آمار منتشر شده، میانگین حجم واردات نفت اتحادیه اروپا از سه مبدا یادشده در طول سال۲۰۲۲، رشدی معادل بیش از ۸۵۰‌هزار بشکه روزانه را ثبت کرده‌است. در همین چارچوب و با استناد به گزارش بلومبرگ، عوامل محوری همچون آزادسازی ذخایر راهبردی نفت توسط ایالات‌متحده و جایگزینی سریع خریداران سنتی نفت روسی با مشتریان مشتاق آسیایی موجب شد در ماه‌های پایانی سال‌۲۰۲۲، کاهش محسوس در میانگین حجم عرضه جهانی نفت رقم نخورده و در پایان سال‌میلادی گذشته بازار جهانی این کالای استراتژیک در وضعیت متوازنی قرار گیرد. بر اساس همین گزارش، بازار نفت در سال‌گذشته میلادی با سلسله مداخلات گسترده و کم‌‌‌‌‌‌سابقه دولتمردان کشورهای غربی روبه‌رو بودکه البته هدف اصلی آنان، برقراری امنیت در تامین انرژی پایدار برای شهروندان و صنایع اروپایی عنوان شد.

افق نامعلوم فراروی بازار نفت

آینده مبهم بازار نفت در ماه‌های پیش‌‌‌‌‌‌رو در کنار عوامل یادشده فوق، موجب ایجاد نوسان‌های معنادار در قیمت جهانی نفت شد. شاخص برنت به‌عنوان نمونه در سال‌گذشته میلادی، در دامنه ۷۶ تا ۱۳۳ دلار برای هر بشکه نوسان قیمتی را تجربه کرد. بلومبرگ در ادامه آورده است؛ رشد معنادار قیمت جهانی فرآورده‌های نفتی مانندگازوئیل از دیگر عوامل موثر در نوسان قیمت بود. در سال‌گذشته قیمت این فرآورده استراتژیک در ایالات‌متحده و بخش‌هایی از اروپا افزایش چشمگیری را تجربه کرد. جالب‌توجه آنکه برخلاف نوسان‌های یادشده، فرآیند عرضه دستخوش تغییر محسوسی نشد.

مبدا تامین نفت؛ اولویت نخست خریداران

 استمرار روند همه‌‌‌‌‌‌گیری کووید-۱۹ در سال‌۲۰۲۲، توجه تجار بین‌المللی بازار نفت را معطوف به جلوگیری از اختلال‌‌‌‌‌‌ در تامین پایدار نفت کرد. این موضوع درپی فعل و انفعالات ژئوپلیتیک اخیر مانند تهاجم روسیه به اوکراین تشدید شد و ابعاد گسترده‌‌‌‌‌‌تری پیدا کرد. در بازار امروز، شناسایی مبدا و منبع اولیه تامین نفت از اهمیت ویژه‌‌‌‌‌‌ای برخوردار است، به‌همین‌دلیل است که مشتریان نفت در شرایط کنونی قبل از کشف قیمت، به‌دنبال کشف مبدا در زنجیره تامین نفت‌خام موردنیاز خود هستند.

جایگاه ممتاز نفت اورال در بازار جهانی

به گزارش رویترز، مدت‌هاست که نفت اورال روسیه از سوی پالایشگاه‌های بزرگ قاره‌سبز به‌عنوان نفت‌خام شماره یک در فرآیند تامین خوراک اولیه پالایشگاه‌ها، شناخته می‌شود. همچنین کماکان طیف گسترده‌‌‌‌‌‌ای از فعالان صنعت پالایش (در خاورمیانه)، قیمت نفت‌خام اورال را به‌عنوان شاخص تعیین قیمت تولیدات خود می‌‌‌‌‌‌شناسند. بنابراین پرواضح است که سیاست کنارگذاشتن هرچند تدریجی نفت‌خام اورال روسیه از بازار اروپا، از صدر تا ذیل روند کشف قیمت برای انواع نفت‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌‌خام سنگین در جهان را با اختلال جدی مواجه کرده‌است. به باور ناظران بازار جهانی انرژی اما در شرایط فعلی، نفت‌خام اورال جایگاه خود را به‌عنوان مرجع محوری در فرآیند قیمت‌گذاری نفت‌‌‌‌‌‌های ‌‌‌‌‌‌خام‌‌‌‌‌‌ سنگین صادراتی از دست داده‌است.

منبع: دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *