نرخ نفت در بازار جهانی 26 آبان
سنگاپور در تلاش برای ترمیم ذخایر فراورده های سبک
بازار جهانی نفت-روز ۱۶ نوامبر مصادف با ۲۵ آبان ،رغبت به انجام معاملات مشاهده نمی شد و تقاضاها بخصوص از سوی دو کشور مالزی و ویتنام کاهش یافته بود. تقاضاهای همیشگی کشور اندونزی برای سوخت موتور درپایین ترین حد بود و بازار از رونق چندانی برخوردار نبود.
گویا فرصت مناسبی بود تا مالزی بتواند کمبود ذخایر سبک خود شامل نفتا بنزین و میعانات سبک را تا حدی بر طرف نماید و آن را از حدود ۱۲ملیون بشکه به حدود ۱۳.۴۷ملیون بشکه برساند و پس از هفت ماه که ذخایر در پایین ترین حد قرارداشتند جبران کسری را بنماید.
سایه کوید ۱۹ برسر بازار همچنان سنگینی می کند وکاهش تقاضا ازسوی مالزی و ویتنام دقیقا با مشاهده موارد ابتلای جدید مرتبط است.
در ماه می سال جاری میلادی شاهد بودیم که واردات بنزین مالزی به یکباره و در طول تنها یک هفته بیش از ۹۰درصد رشد داشت و ۲۵۳ ملیون تن از این واردات از کشور چین بود و اکنون نیز دولت سنگاپور پس از کاهش مکرر ذخایر فراورده های سبک از عامل عدم رغبت به خرید وکاهش تقاضا و قیمت، جهت ترمیم ذخایر خود به خوبی استفاده می کند و در هفته گذشته نیز صادرات خود را ۲۵ درصد افزایش داد و مشتری اصلی این صادرات، کشور اندونزی است که بزرگترین مصرف کننده بنزین صادراتی سنگاپور است.
به گزارش تیم تحلیلی نفت وگاز بازارجهانی نفت از منطقه آسیا میزان صادرات هفته گذشته سنگاپور ۵۶۵ تن بوده است. کشور چین فقط در ماه آوریل ۲۹۸ ملیون تن بنزین به سنگاپور صادر نموده است و به این ترتیب سنگاپور دومین مقصد صادراتی چین بوده است.
جایگزین سوخت برای مشکل گرمایش زمین
در هفته های گذشته شاهد بودیم که در اجلاس سران بسیاری از کشور های تولید کننده گازهای گلخانه ای، چه سخنرانی های آتشینی در خصوص لزوم اقدام فوری برای پیشگیری از گرم شدن زمین انجام شد و چقدر بر لزوم حذف هر چه سریعتر کربن از چرخه سوخت های رایج تاکید گردید.
محتوای سخنرانی ها نشان می داد که تاسیسات و ابزارهای لازم برای استقرار سوخت های جدید تا چه حد در ابتدای راه و تا چه حد بدون حمایت جدی دولت ها هستند. رییس جمهوری قبلی آمریکا حتی حاضر به همراهی با سران اروپایی در تصویب قطع نامه واعلام مخالفت با کاهش سوخت های فسیلی وگازهای گلخانه ای نشد. اگرچه رییس جمهوری جدید آمریکا حداقل در ظاهر با این موضوع موافقت نموده است و حاضر به همراهی با سران اروپایی شده است
ولی کلیه شرکت کنندگان در اجلاس تاکید کردند که حمایت های ظاهری از اقدامات پیشگیرانه در کاهش گاز های گلخانه ای در حال حاضر نمی تواند مانع تاثیر مخرب این گازها بر محیط زیست و اقلیم های متفاوت باشد. در پایان این مجمع کشور هندوستان به صراحت اعلام نمود که آن کشور هنوز هیچ گزینه ای حتی برای حذف ذغال سنگ از چرخه سوخت خود ندارد و به این زودی قادر نخواهد بود در جهت حذف سوخت های فسیلی اقدام کند.
تا سه دهه پیش حتی بسیاری از کشورهای اروپایی برای گرمایش از ذغال سنگ استفاده می کردند و در تصاویر و فیلم های باقی مانده از سالهای دهه ۱۹۷۰شهر های دود آلود اروپا کاملا مشخص بودند و سه دهه کافی بود تا این کشورها ذغال سنگ را حذف و گاز را جایگزین آن کنند. امروز صحبت از این است که از گاز و فراورده های نفتی دیگر همچون گاز مایع یا نفتا و گازوییل نیز استفاده نشود و به جای آنها هیدروژن جایگزین شود. فرایند تولید هیدروژن با عدد اتمی یک ،کاری بسیار دشوار است و نیاز به ایجاد زیر ساخت های گسترده دارد.
اولین جایگاههای سوخت هیدروژنی توسط چین
شاید بتوان گفت که چین از معدود کشورهایی است که به صورت جدی در این راه گام برداشته است و محدودیت های جدی برای جلوگیری از ساخت پالایشگاههای بیشتر اعمال نموده است و هم اکنون صنایع خود را مکلف نموده است که در این راه گام بردارند.
اولین جایگاههای سوخت هیدروژنی در این کشور در حال برنامه ریزی و احداث است و قرار است تا سال ۲۰۲۵ این جایگاهها به تدریج جایگزین سوخت های فسیلی کربن دار بشوند. در چنین فضایی اگرچه خروجی سران کشورها مطلوب هیچیک از شرکت کنندگان نبوده است ولی همگان اذعان نمودند که دیگر اتلاف وقت جایز نیست و چاره اندیشی ها و جلسات باید منتهی به یک اقدام عملی بشود و گمانه زنی ها حاکی از این است که گرمایش به خوبی همه کشورهای جهان را متوجه اقدامات عملی جدی و فوری نموده است.
شاید سایه این اجلاس در بازار ماه نوامبر بی تا ثیر نبوده و باعث شده باشد تب وتاب خرید بنزین وگازوییل اندکی کاهش یابد. در حالی که چند نوع بنزین با اکتان های متفاوت به قیمت های بالاتر از صد دلار رسیده بودند در ۲۵ آبان ویا ۱۶ نوامبر شاهد بودیم که هیچ بنزینی از صد دلار در هر بشکه فراتر نرفت و گرانترین ومرغوبترین بنزین با اکتان ۹۷ با قیمت ۹۹دلار معامله شد و سایر بنزین ها نیز در محدوده ۹۵ تا ۹۶دلار براساس تحویل در پایانه سنگاپور معامله شدند.
تعادل بازار نفت
شواهد بازار حاکی از آن است که بازار فعلا متعادل است و افزایش ها وکاهش های یک دلاری محصولات و نوسانات اندک ،ذات طبیعی بازار است وحتی در برخی از محصولات حالت نزولی قیمت را می توان مشاهده نمود.
نفتا در خلیج فارس و ژاپن کاهش اندک قیمت داشته است که به ندرت شاهد آن بوده ایم. البته دو کشور ژاپن وکره همیشه مشتری ثابت نفتا هستند وخرید های بی وقفه آنها همیشه ادامه دارد و دلیل کاهش اندک قیمت در بعضی از روزها را باید در عرضه بیشتر آن به صورت آربیتراژ از آمریکا حستجو نمود .
همچنین شیوع مجدد کوید ۱۹دربعضی از مناطق بر روی تقاضاها بی تاثیر نبوده است. ناظران بازار بر این باور هستند که سیاست کوید صفر که از سوی دولت چین اعمال می شود و منجر به سخت گیری های شدید می شود بر روی بازار فراورده های نفتی تاثیر فوری می گذارد
ولی پیش بینی ها مبتنی بر تقویت تقاضا با کاهش موارد ابتلاست ودر روزهای آینده وبا کاهش جدی موارد ابتلا به ویروس کوید ۱۹ باید شاهد رشد مجدد تقاضا در کشورهای چین و ویتنام و مالزی باشیم.
بیشتر بخوانید : بازار نفت خام در روز ۱۰ نوامبر
اینستاگرام : https://www.instagram.com/iroilmarket/
تلگرام :https://t.me/iroilmarket
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.