بازار نفت و فرآورده های نفتی/ جولای
بازار نفت و فرآورده های نفتی/ جولای تهیه شده توسط تیم تحلیلی بازار نفت و گاز:
افزایش سهمیه های صادراتی در چین
در روز ۸ جولای قیمت انواع بنزین ها تا حدودی کاهش یافت زیر انتظار می رود که کشور چین صادرات بنزین خود را با توجه به افزایش ۵ میلیون تن سهمیه صادراتی بنزین افزایش دهد. البته بعضی از فعالان بازار بر این عقیده اند که افزایش تقاضا برای بنزین همزمان با شیوع موارد جدیدی از اطلاع به کووید ۱۹ در این کشور باعث خواهد شد که میزان تولید کاهش یابد و بعضی از فعالان بازار می گویند که ممکن است صادرات چین در ماه جولای کاهش یابد.
واردات بنزین سنگاپور در هفته ۳۰ ژوئن تا ۶ جولای به ۳۴۵,۲۷۸ تن رسید. واردات از چین از ۲۷,۶۱۱ تن در هفته قبل به ۱۶۱,۶۱۰ در هفته اول جولای افزایش یافت. پیش بینی می شود تا پایان ماه جولای صادرات چین با ثبات باقی بماند زیرا این کشور سهمیه صادرات بنزین خود را افزایش داده است.
صادرات بنزین سنگاپور ۵۸.۵۷ درصد در هفته اول جولای کاهش یافت و به ۲۷۴,۷۶۸ تن رسید. علت اصلی کاهش صادرات بنزین در هفته اول جولای از سنگاپور،کاهش صادرات به دو کشور مالزی و اندونزی بوده است.
ثبات نسبی در بازار بنزین اروپا
بازار بنزین اروپا در روز ۸ جولای با توجه به تعداد اندک معاملات انجام شده نسبتا باثبات بود. در بنادر صادراتی مهم اروپا یعنی آمستردام ،روتردام ،آنتورپ، ذخایر بنزین نسبت به هفته منتهی به ۳۰ ژوئن 8/. درصد رشد یافت و به ۱.۲۲ میلیون تن در هفته منتهی به ۷ جولای رسید.
علت افزایش ذخایر بنزین در بنادر سه گانه، کاهش تقاضا در اروپای غربی و بسته شدن مسیر آربیتراژ به آمریکا بود. انتظار می رفت که در حدود ۶۴۰۰۰ تن بنزین در هفته ای که با ۴ جولای آغاز شد از شمال غربی اروپا به آمریکا صادر گردد که به گزارش کپلر ۱۵۰,۰۰۰ تن نسبت به هفته قبل کاهش نشان می دهد. این میزان صادرات همچنین از پیش بینی که قبلا انجام شده بود و قرار بود ۱۰۶,۰۰۰ تن با شد کمتر است.
استفاده حداکثری چین از نفت خام باتخفیف
وضعیت بازار نفت خام چین را می توان این گونه توصیف نمود:
- نفت خام با تخفیف باعث افزایش بهره برداری پالایشگاهی این کشور می گردد.
- سود حاصل از پالایش نفت خام در حال افزایش مجدد است.
- واردات چین از غرب آفریقا و دریای شمال در حال کاهش است.
افزایش رقابت بین نفت خام با تخفیف باعث شده است که پالایشگاه های بخش خصوصی در منطقه شاندونگ، واردات بیشتری انجام دهند و سود بیشتری از فرایند پالایش به دست آورند.
قیمت های جذاب نفت خام تخفیفی و همچنین سود حاصل از پالایش آن ها، در منطقه شاندونگ چین که بخش خصوصی پالایشگاه های زیادی در آن جا دارد، میزان بهره برداری و پالایش در این ناحیه را افزایش داده است. در هفته اول جولای میزان بهره برداری در پالایشگاه های بخش خصوصی در منطقه شاندونگ تا حد ۶۸.۹٪ بهبود یافت که حدود ۶ درصد از هفته اول ژوئن که بهره برداری پالایشگاه های شاندونگ ۶۳.۳٪ بود بیشتر است.
کشور چین از مناطق مختلفی از جهان نفت خام وارد می کند. مهمترین تامین کنندگان خوراک پالایشگاه های بخش خصوصی چین، کشورهای مالزی، روسیه، عربستان سعودی، امارات، عمان و عراق هستند. کشور های امارات و عراق در سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال قبل میزان بیشتری نفت خام به چین صادر نموده اند ولی کشورهای مالزی، روسیه و عربستان در سال گذشته نفت خام بیشتری را به چین صادر نموده اند و در مدت مشابه سال جاری واردات چین از این سه کشور نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
تقریبا تمام نفت خامی که از ونزوئلا وارد چین می شود در گزارش ها تحت عنوان محموله های وارد شده از مالزی ذکر می شود و تمام نفتی که از ایران وارد بنادر چین می شود تحت عنوان محموله های امارات یا مالزی در گزارش ها قید می گردد. در نتیجه وبا توجه به خرید های مکرر چین از ایران تحت عنوان واردات از مالزی، بدیهی است که در ماه ژوئن مالزی بعنوان بزرگترین وارد کننده نفت خام به چین شناخته شود و روسیه را پشت سر بگذارد.
برای اطلاع قیمت های محصولات پالایشگاهی و پتروشیمی به صورت رایگان کلیک کنید.
واردات پالایشگاه های مستقل و متعلق به بخش خصوصی چین از ایران براساس اطلاعات منتشر شده از سوی S&P از ماه می تا ماه ژوئن ۳۵.۴ درصد افزایش یافته است. در ماه جولای در حدود ۶۰۰,۰۰۰ تا ۷۰۰,۰۰۰ تن نفت خام از ایران به بندر Qingdao چین و اصل خواهد شد. بعضی از منابع مطلع گفته اند تقاضای چین برای نفت خام ایران نسبتا باثبات است و تخفیف ایران برروی هر بشکه نفت صادراتی در حدود ۸.۵ تا ۱۰ دلار نسبت به نفت برنت براساس ترم تحویل در خارج از کشتی در شاندونگ است.
به گزارش تیم تحلیلی نفت و گاز موج جدیدی از اعمال محدودیت ها در تعدادی از شهرهای چین، بعد از مشاهده موارد ابتلا به کوید ۱۹ در این شهرها و همچنین هشدار شدید اقتصاددانان مبنی بر اینکه تورم در آمریکا بیشتر از حد پیش بینی ها بوده، باعث شده که چشم انداز روشنی برای قیمت نفت خام در آینده نتوان ترسیم نمود و کماکان موجی از عدم اطمینان بر معاملات بازار در نقاط مختلف جهان وجود دارد.
در عین حال نرخ برابری دلار در مقابل سایر ارزها عامل دیگری برای فشار برروی قیمت نفت خام محسوب می شود. قیمت نفت آیس برنت به ۱۰۸.۱۶ دلار در معاملات عصر روز ۱۱ جولای رسید که از اکتبر سال ۲۰۰۲ تا کنون چنین قیمتی بی سابقه بوده است.
متوسط قیمت فراورده های نفتی اروپا در ماه ژوئن
با انتشار گزارش های قیمت های ماه ژوئن و محاسبه متوسط قیمت هر فرآورده نفتی در این ماه نسبت به ماه قبل، مشخص گردید که در سه پایانه مهم اروپایی یعنی حوزه مدیترانه و مشخصا ایتالیا، شمال غرب اروپا و روتردام، قیمت محصولاتی همچون دیزل کم سولفور و گازوئیل به شدت افزایش یافته و این افزایش در بعضی از اقلام مذکور بیشتر از ۲۰۰ دلار در هر تن بوده است. محصولاتی همچون سوخت جت و بنزین نیز افزایش زیادی داشته اند و محصولاتی همچون نفتا وسوخت کوره با سولفور زیاد کاهش قیمت داشته اند که در خصوص نفتا این کاهش بیشتر از ۱۰۰ دلار در هرتن بوده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.