پالایش نفت + فرآیند
پالایشگاه به صنعتی گفته میشود که با پالایش نفت خام آن را به محصولات پرکاربردتری تبدیل می کند. نفت خام شامل هیدورکربن های گوناگون است که همه با هم مخلوط شده اند. زنجیره های هیدروکربنی همگی دارای نقطه جوش هستند که می توان آنها را با تقطیر جدا کرد. به طور خلاصه در بخشی از فرایند پالایش، نفت خام گرم می شود و زنجیره های مختلف توسط دمای تبخیر بیرون کشیده می شوند. این همان چیزی است که در یک پالایشگاه نفت اتفاق می افتد.
چگونه پالایش نفت کار می کند؟
قدیمی ترین و رایج ترین روش برای تفکیک نفت خام این است که از تفاوت دمای جوش اجزای تشکیل دهنده آن استفاده کنیم، این فرآیند را در پالایش نفت، تقطیر کسری می نامند. فرآوری شیمیایی میتواند زنجیرههای طولانیتر را به زنجیرههای کوتاهتر تبدیل کند. این به یک پالایشگاه اجازه می دهد تا سوخت دیزل را بسته به تقاضای بنزین به بنزین تبدیل کند، قابل توجه است که تعداد بسیار کمی از اجزاء ستون تقطیر آماده عرضه به بازار می باشد. بسیاری از آنها باید از نظر شیمیایی فرآوری شوند تا فراکسیون های دیگر بسازند.
مراحل تقطیر کسری پالایش نفت
فرآیند پالایش نفت با یک ستون تقطیری کسری شروع میشود. مخلوط را تا دمای بالا گرم می کنند. این گرمایش معمولاً با بخار فشار بالا تا دمای حدود 600 درجه سانتیگراد انجام میشود. بخار گاز وارد ستون تقطیر کسری می شود که با صفحات سینی شکلی دارای سوراخ های حباب دار زیادی پر شده است، تا بخار از آن عبور کند. صفحات زمان تماس بین بخار و مایعات موجود در ستون را افزایش می دهند بخار از طریق سینی های ستون بالا می رود و خنک می شود. هنگامی که یک ماده در بخار به ارتفاعی برسد که دمای ستون برابر با نقطه جوش آن ماده باشد، متراکم می شود و مایعی تشکیل می شود.
اجزای نفت خام
نفت خام از عناصر یا ترکیبات زیر ساخته می شود: کربن (84٪) _ هیدروژن (14٪) _ گوگرد (1 تا 3٪ -سولفید هیدروژن، سولفیدها، دی سولفیدها، گوگرد عنصری) _ نیتروژن (کمتر از 1٪ -ترکیبات اساسی با گروه های آمین) _ اکسیژن (کمتر از 1٪ -موجود در ترکیبات آلی مانند دی اکسید کربن، فنل ها، کتون ها، اسیدهای کربوکسیلیک) _ فلزات (کمتر از 1٪ -نیکل، آهن، وانادیم، مس، آرسنیک) _ نمک (کمتر از 1٪ -کلرید سدیم، کلرید منیزیم، کلرید کلسیم)
محصولات و فرآورده های پالایش نفت
پالایشگاهها باید با دقت مواد اولیه نفت خام را انتخاب کرده و فرآیندهای پالایشگاهی را طوری پیکربندی کنند که فرآوردههای نفتی مطلوب را با کمترین هزینه تولید کنند.
تولیدات مهم پالایش نفت عبارتند از:
گاز مایع
گاز مایع حاصل از پالایش نفت به دو صورت است:
- LNG یا گاز طبیعی مایعشده
- LPG گازهای پروپان و بوتان که به صورت مایع درآمدهاند
بنزین
بنزین ماده ای شفاف است که به عنوان سوخت در موتورهای اشتغال جرقه ای و موتورهای درون سوز مورد استفاده قرار می گیرد.
نفت سفید
نفت سفید (Kerosene) یکی از فرآورده های نفتی است که از تقطیر نفت خام تولید میشود. این ترکیب پیچیده شامل پارافین (55.2٪)، نفتن ها (40.9٪) و هیدروکربن های معطر (3.9٪) است.
گازوئیل
گازوئیل یا نفت گاز به عنوان سوخت موتورهای دیزل و تاسیسات حرارتی بکار می رود که از سه بخش پارافینیک، نفتنیک و آروماتیک تشکیل شده است.
نفت کوره
نفت کوره یکی از هیدروکربنهای نفتی است که در مراحل پالایش نفت خام پس از نفتا، بنزین و نفت سفید بهدست میآید و چون سیاهرنگ است به نام نفت سیاه نیز خوانده میشود.
پالایشگاه ها
اکثر پالایشگاههای بزرگ، چه در کشورهای تولیدکننده و چه در کشورهای مصرفکننده، در ساحل واقع شدهاند. اگر عوامل مکان یابی صنایع پتروشیمی مرتبط با پالایش نفت را بررسی کنیم، الگو تا حدودی متفاوت است، زیرا اگرچه صنایع پتروشیمی جذب پالایشگاه ها می شوند، اما باید نزدیک بازارهای اصلی خود نیز باشند. بنابراین پالایشگاههای بازار محور در آمریکای شمالی، اروپا و ژاپن نسبت به پالایشگاههای میدانی که در آن بازار محلی بزرگی وجود ندارد، کارخانههای پتروشیمی مرتبط بیشتری دارند.
سلامت کارگر در پالایش نفت
تاریخچه پالایش نفت
در اوایل قرن اول چینی ها نفت خام را برای استفاده به عنوان منبع انرژی پالایش می کردند. اولین اکتشاف نفت در ایران در شهر مسجدسلیمان انجام شد. نفت اکتشاف شده بهصورت خام به فروش میرسید. به همین دلیل نیاز به پالایشگاه در کشور بهوجود آمد و اولین پالایشگاه ایران در سال ۱۲۹۱ توسط شرکت نفت ایران و انگلیس تاسیس شد.
ساموئل، بومی جنوب غربی پنسیلوانیا، اولین کسی بود که نفت خام را پالایش کرد. در اواسط دهه 1840، او از طریق تجارت نمک، از نفت خام آگاه شد. اولین پالایشگاه نفت جهان در پلویستی، رومانی در سال 1856 افتتاح شد. چندین پالایشگاه دیگر در آن مکان با سرمایه گذاری شرکت های ایالات متحده ساخته شد و سپس در طول جنگ جهانی دوم توسط آلمان نازی تصرف شد.
تقسیم بندی فرآورده های پالایش نفت
فرآورده های نفتی معمولا به چهار دسته تقسیم می شوند: فرآورده های سبک ( بنزین، نفتای سبک و سنگین) _ فرآورده های میانی ( نفت سفید، سوخت جت، گازوئیل ) _ فرآورده های سنگین ( موم, روغن های روان کننده، قیر) _ سایر فرآورده ها، این تقسیم بندی براساس روش تقطیر کسری است. نفت شامل چهار ترکیب است: آلکان ها، سیکلوآلکان ها، آروماتیک ها و ترکیبات هتروسیکل با یک یا چند اتم نیتروژن، گوگرد و یا اکسیژن؛ در شیمی و فناوری نفت، آلکان ها، را پارافین، سیکلوآلکان ها، نفتن می نامند؛ و ترکیبات هتروسیکل به صورت NSOs در کنار هم قرار می گیرند.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.