بمب ساعتی در بازار نفت

,
بمب ساعتی در بازار نفت

بمب ساعتی در بازار نفت ؛ آمریکا که تاکنون با تزریق ذخایر استراتژیک و عرضه مصنوعی سعی در کنترل قیمت‌‌‌‌ نفت داشت، با مخالفت نمایندگان کنگره و بازیگران بازار روبه‌‌‌‌رو شده‌‌‌‌؛ معامله‌گران معتقدند آمریکا با عرضه مصنوعی سعی در کنترل قیمت‌ها دارد که به انفجار بهای نفت در آینده منجر می‌شود و نمایندگان معتقدند بایدن با برداشت از ذخایر راهبردی نفت «امنیت آمریکا را به‌خطر انداخته‌‌‌‌است.»

بازار نفت غیرقابل‌‌‌‌ پیش‌بینی‌‌‌‌تر از همیشه شده‌‌‌‌است. کشورهای غربی سعی دارند قیمت‌ها را کنترل کنند درصورتی‌که سوخت بازار برای صعود بهای نفت تامین شده‌‌‌‌است. روسیه و اوپک‌‌‌‌پلاس همچنان سیاست کاهش تولید را رها نمی‌کنند و شواهد بازار از تاثیر فعالیت‌‌‌‌های اقتصادی چین و رشد احتمالی تقاضا بر بازار حکایت دارد. میزان فروش نفت در سال‌گذشته میلادی به بیشترین میزان از سال‌۲۰۱۸ رسیده و اوپک بهای نفت برای خریداران آسیایی را افزایش داد که نشان‌دهنده افزایش تقاضا در این بازار است. با وجود اینکه پکن برنامه مصرف متعادل و متوسط برای انرژی اعلام کرده‌‌‌‌است اما رفتار بازار نفت احتمال خودنمایی تقاضای بیشتری را نشان می‌دهد. گزاره‌‌‌‌ای که شاید دلیل آن خرید ۱۷۶‌میلیارد دلاری چین از خاورمیانه در سال‌۲۰۲۰ است.

از بازار چه خبر؟

پس از اینکه قیمت‌ها در بازار نفت سه روز کاهشی را تجربه کردند، به‌‌‌‌سبب افت ارزش دلار و جذاب‌شدن کالاهای آمریکایی برای بازار، شاخص‌های نفت سبزپوش شدند. در آخرین معاملات هر بشکه نفت‌برنت ۸۲ دلار و هر بشکه نفت‌خام آمریکا ۷۶ دلار معامله شد. دیروز هردو شاخص بیشتر از یک‌درصد افزایش نرخ داشتند اما در مقیاس هفتگی روند قیمتی برنت منفی۸۸/ ۳درصد و وست‌‌‌‌‌‌‌‌تگزاس آمریکا منفی ۷۷/ ۳درصد را نشان می‌دهد.  دبیرکل اوپک هیثم الغیص با اشاره به کاهش مصرف نفت در آمریکا و اروپا نسبت به رکود در این بازار هشدار داد.

باوجود اینکه چین یک رشد مصرف متوسط را برنامه‌‌‌‌ریزی کرده‌‌‌‌است، بازیگران بازار همچنان به تقاضای چین امید بسته‌‌‌‌اند. با این حال آمارها از افزایش فروش نفت ایران حکایت دارد. به گزارش رویترز، با خروج ایالات‌متحده آمریکا از توافق هسته‌‌‌‌ای و اعمال تحریم‌های اقتصادی، صادرات نفت ایران به چند کشور محدود شد، البته چین از این کشورها مستثنی بود. جواد اوجی وزیر نفت در آخرین گزارش خود گفت: صادرات نفت ایران به بالاترین حد از زمان اعمال تحریم‌های آمریکا یعنی سال‌۹۷ رسیده‌‌‌‌است.

به گفته اوجی در سال‌۱۴۰۱ نزدیک به ۸۳‌میلیون بشکه نفت بیشتر از سال ۱۴۰۰ صادر شده‌‌‌‌است. این میزان ۱۹۰‌میلیون بشکه بیشتر از صادرات دوسال گذشته است. همچنین به گفته اوجی در سال گذشته میلادی صادرات گاز ۱۵‌درصد افزایش داشته‌‌‌‌است. در مقابل آمریکا لیست تحریم‌ها علیه ایران را بلندتر کرده‌است. در هفته گذشته برخی از نهادها و اشخاص ایرانی در امارات‌متحده‌عربی و هنگ‌کنگ تحریم شدند. به گفته کاخ‌سفید تحریم‌شده‌‌‌‌ها، پل ارتباطی بین ایران و یک شبکه «بانکداری در سایه» هستند که‌ میلیاردها دلار پول نفت ایران را جابه‌جا می‌کنند. به گفته برایان اوتول یکی از مقامات سابق وزارت خزانه‌‌‌‌داری آمریکا، این تحریم‌ها توانایی ایران برای دریافت پول نفت و گاز صادراتی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

همچنین آرامکو سود خالص سالانه خود را اعلام کرد‌‌‌‌ه‌‌‌‌ که نشان از درآمد قابل‌‌‌‌توجه این شرکت نفتی سعودی دارد. سود خالص سالانه شرکت نفتی آرامکو عربستان‌سعودی ۱/ ۱۶۱میلیارد دلار در سال‌۲۰۲۲ بوده که نشان از افزایش ۴۶درصدی نسبت به سال‌گذشته که بهای نفت بالا بود، دارد. این میزان سه‌‌‌‌برابر سود خالص سالانه شرکت آمریکایی اکسون‌موبیل است که ۵۶‌میلیارد دلار اعلام‌ شده‌بود. دو شرکت شورون و شل نیز گزارش‌های مشابهی ارائه دادند که نشان‌دهنده درآمدهای بالای شرکت‌های نفتی در سال‌گذشته میلادی است. در سال‌۲۰۲۲ نگرانی‌های ژئوپلیتیک در اوکراین به‌رغم تقاضای پایین چین و نگرانی‌ها موجب رشد قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار شد.

منبع:دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: محتوا محافظت می شود !!