اوپک دوباره کنترل بازار نفت را در دست گرفت

کنترل بازار نفت توسط اوپک

کنترل بازار نفت توسط اوپک

مدیران صنعتی آمریکا معتقدند اکنون که رشد تولید شیل نفت آمریکا رو به کاهش است، اوپک بار دیگر تأثیرگذارترین نیرو در عرضه جهانی نفت است و در آینده نزدیک نیز چنین خواهد بود.

دوران رشد تصاعدی عرضه نفت ایالات متحده تا قبل از همه ‌گیری کرونا به پایان رسیده است چرا که سرمایه گذاری، بازگشت سهامداران، تنگناهای زنجیره تامین، تورم هزینه و کاهش تولید چاه‌ ها دست به دست هم داده اند تا مانع از افزایش تولید شوند.

در طول دهه 2010، صنعت شیل رونق گرفت زیرا شرکت‌ ها با تمام قدرت و فراتر از توان شان برای افزایش تولید، حفاری کردند. عرضه نفت ایالات متحده به سرعت در حال رشد بود به طوری که اغلب آمریکا را به عنوان تولید کننده نوسانی جدید در بازار می شناختند که باوجود افزایش قیمت و تقاضای نفت جهانی، قادر به افزایش سریع تولید بود.

اما چهره واقعی امریکا پس از کووید 19 کاملاً متفاوت است. تولید شیل رو به بهبود است اما با سرعتی کُند و تولید از اواخر سال 2019 و اوایل سال 2020 همچنان به سطح رکورد نرسیده است.

اداره اطلاعات انرژی امریکا در آخرین چشم انداز انرژی کوتاه مدت خود از ارزیابی کرد که تولید نفت خام این کشور از 11.88 میلیون بشکه در سال جاری میلادی به 12.44 میلیون بشکه در روز در سال جاری خواهد رسید.

رشد قابل انتظار 560000 بشکه ای در سال معادل نیمی از نرخ رشد قبل از همه گیری است. طی چندین سال، تولید نفت ایالات متحده تا سال 2019 سالانه بیش از 1 میلیون بشکه در روز افزایش داشت.

صنعت نفت ایالات متحده

برخی مدیران صنعتی در کنفرانس انرژی CERA Week در هیوستون گفتند مدیران نفت ایالات متحده انتظار دارند حجم تولید در سال جاری فقط 500000 بشکه رشد داشته باشد.

طبق تازه ترین برآوردهای آژانس بین المللی انرژی، این رقم در سال 2024 کندتر خواهد شد و تولید در سال آینده به طور متوسط به ​​12.63 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. اما در کل، این رقم کمتر از 200000 بشکه پیش بینی شده برای سال 2023 است. با وجود انتقادات کاخ سفید، صنعت نفت ایالات متحده اکنون بازده سهامداران را در اولویت قرار داده است. در مقابل، تخلیه سریع تر بسیاری از چاه ها با نیروی کار و موانع زنجیره تامین دست به دست هم داده اند تا رشد تولید را متوقف کنند.

با توقف رشد تولید ایالات متحده، سهم بازار و نفوذ اوپک بر عرضه جهانی نفت افزایش خواهد یافت. به گفته مدیران شیل، این کارتل به رهبری بزرگ ترین تولید کنندگان عرب در حوزه خلیج فارس اکنون کنترل بازارها را در دست دارد.

رایان لنس از کونوکو فیلیپس (شرکت نفت و گاز امریکایی چندملیتی) گفت جهان به آنچه که در دهه‌ های ۷۰ و ۸۰ داشتیم، برمی گردد؛ مگر اینکه مسیر پیشرو را تغییر دهیم. به گفته مقامات اجرایی، سهم کنونی بازار اوپک از حدود 30 درصد در آینده به 50 درصد خواهد رسید که در آن عرضه مازاد از اوپک و شیل امریکا تامین می شود.

اسکات شفیلد، مدیرعامل بزرگترین تولیدکننده شیل، پایونیر نچرال ریسورسز، کشورهای عربستان سعودی، امارات و کویت را مسئول رشد تولید نفت در 25 سال آینده دانست.

عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کویت قصد دارند ظرفیت تولید نفت خود را در این دهه افزایش دهند و اکنون که شیل ایالات متحده نمی تواند و نمی خواهد تولید را افزایش دهد، آنها قرار است سهم رو به رشدی از تقاضای جهانی نفت را تامین کنند. شفیلد در اوایل سال جاری اطمینان خاطر داد الگوی تولید شیل قطعا بازار جهانی را دچار نوسان نخواهد کرد. اکنون بازار دوباره در دست اوپک است اما این کارتل به تنهایی نمی تواند تمام رشد قابل انتظار تقاضا را برآورده کند. اوپک نیز هشدار داد که کاهش سرمایه گذاری منجر به کاهش متقابل عرضه خواهد شد.

به گفته مقامات اوپک، بدون شک بزرگترین تولیدکنندگان اوپک در خاورمیانه برای افزایش ظرفیت تولید دست به سرمایه ‌گذاری می‌ زنند اما تولید در جاهای دیگر یا رو به کاهش است و یا متوقف شده است، در حالی که سالهاست سرمایه‌ گذاری در عرضه پایین بوده است. هیثم الغیس دبیرکل اوپک در هیوستون افزایش ظرفیت و عرضه را یک مسئولیت جهانی دانست که اوپک به تنهایی نمی تواند آن را به دوش بکشد.

صنعت نفت فقط برای حفظ عرضه در سطح فعلی به سرمایه گذاری های بسیار بیشتری نیاز دارد. اوپک ممکن است با توجه به افزایش سهام بازار و نفوذ خود بر بازار نفت بتواند نقش خود را ایفا کند اما دیگر تولیدکنندگان هم باید به اوپک کمک کنند زیرا فعالیت شرکت‌ هایی غیر از شرکت‌ های ملی نفت در اوپک به دلیل ادامه تناقضات از سوی سیاست‌ گذاران در مورد آینده صنعت نفت در بازارهای جهانی که به دنبال انتشار “صفر خالص” (برنامه های کاهش گازهای گلخانه ای و به صفر رساندن انتشار کربن) هستند، به تعویق افتاده‌ است.

مقامات اوپک سالهاست هشدار می دهند که اگر جهان بخواهد از خوابگردی بحران عرضه جلوگیری کند، سرمایه گذاری در نفت و گاز بایستی به میزان قابل توجهی افزایش یابد. الغیس، دبیر کل اوپک، این هفته با ابراز نگرانی از امنیت انرژی و مقرون‌ به ‌صرفه بودن آن، افزایش سرمایه گذاری را تنها راه حل دانست.

الغیس همچنین در هیوستون با مدیران ارشد شیل برای بحث در مورد عرضه جهانی نفت و ظرفیت مازاد جهانی دیدار کرد. سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات، ماه گذشته به تلویزیون بلومبرگ گفت که نگران تقاضا نیست و تنها چیزی که او را نگران می‌ کند این است که آیا در آینده به منابع کافی دسترسی خواهیم داشت یا خیر.

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی

منبع: اویل پرایس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *