چین و روسیه پترو دلار را به چالش می کشند

پترو دلار

پترو دلار

روابط نزدیک‌ تر چین و روسیه و تلاش چین برای تقویت ارز این کشور در بازارهای جهانی، سلطه دلار نفتی را به چالش می‌ کشد. دلار آمریکا که از دهه 1970 ارز منتخب در تجارت نفت بوده است، همچنان ارز غالب در بازار و ذخایر ارزی جهانی است. اما چندین اجلاس و قرارداد اخیر به دنبال تضعیف سلطه دلار بوده اند.

اتحادهای ژئوپلیتیکی جدید، که در آنها چین و روسیه برای مخالفت با نظم جهانی به رهبری ایالات متحده تلاش می کنند، می تواند دلار نفتی را تضعیف کند. چین سال‌ هاست که برای انجام معاملات تجاری به یوان تلاش می کند تا ارتباط ارز خود در بازارهای جهانی را افزایش داده و سلطه دلار آمریکا در تجارت بین‌ المللی من جمله تجارت انرژی را به چالش بکشد.

شی جین پینگ، رئیس‌ جمهور چین، در جریان سفری تاریخی به ریاض در دسامبر گفت چین و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس باید از بورس نفت و گاز شانگهای به عنوان بستری برای مبادلات نفت و گاز به یوان استفاده کنند.

“شی” همچنین به رویترز گفت: چین به واردات نفت خام از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، گسترش واردات ال ان جی، تقویت همکاری در توسعه بالادستی نفت و گاز، خدمات مهندسی، ذخیره سازی، حمل و نقل و پالایش ادامه خواهد داد و علاوه براین، از بورس نفت و گاز شانگهای به عنوان بستری برای انجام معاملات تجارت نفت و گاز به یوان استفاده خواهد کرد.

با اینکه پول چین در تجارت جهانی نفوذ کرده است، یوان تنها 2.7 درصد از بازار را به خود اختصاص داده در حالی که سهم دلار آمریکا 41 درصد است. داده های صندوق بین المللی پول نشان می دهد دلار آمریکا تا پایان سال 2022، در مقایسه با سهم 2.7 درصدی یوان چین، بیش از 58 درصد از ذخایر ارزی جهانی را شامل می شد.

معاملات اخیر و نشست سران در هفته‌ های گذشته نشان از تلاش چین و روسیه برای کنار گذاشتن دلار آمریکا داشتند. ماه گذشته، شی چین با پوتین در مسکو دیدار کرد و رئیس جمهور روسیه نه تنها تجارت یوان با چین پذیرفت، بلکه تجارت با سایر کشورها را نیز تایید کرد.

رسانه های روسی به نقل از پوتین نوشتند “ما از یوان چین در پرداخت های بین روسیه و کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین حمایت می کنیم”. به گفته پوتین، دو سوم تجارت دوجانبه بین چین و روسیه در حال حاضر با دو ارز ملی، یوان و روبل، انجام می شود.

سال گذشته، روسیه در پی تحریم‌ های غرب بر صادرات، واردات و تجارت انرژی خود به تجارت با یوان روی آورد زیرا پول چین تنها گزینه پوتین برای کاهش مواجهه با (استفاده از) دلار و یورو و همچنین محدود کردن عواقب تحریم‌ هایی بود که دارایی‌ های دولتی روسیه در کشورهای غربی را مصادره کرده بود.

برزیل و چین که بخشی از ائتلاف موسوم به بریکس متشکل از پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی هستند طی هفته گذشته، در اقدام دیگری از سوی چین با هدف تضعیف سلطه دلار بر بازارهای جهانی، توافق کردند که تسویه ‌حساب‌ های تجاری دو جانبه را با ارزهای خودشان انجام داده و دلار آمریکا را به عنوان ارز واسطه کنار بگذارند.

همچنین هفته گذشته، چین اولین تجارت ال ان جی خود را به یوان در بورس نفت و گاز شانگهای به پایان رساند. یکی از صرافی ها به رویترز گفت غول دولتی نفت و گاز چین CNOOC و توتال انرژیز اولین تجارت ال ان جی را با یوان چین تسویه کردند. دلار آمریکا قدرت خود را در تجارت جهانی، به ویژه در تجارت انرژی از دست نداده است اما شکاف فزاینده بین ایالات متحده و غرب از یک سو، و محور چین/روسیه از سوی دیگر، می تواند چین را برای پذیرفتن ارتباط یوان در نظم نوین جهانی بیشتر تقویت کند.

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی

منبع: اویل پرایس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *