بررسی تحولات بازار فسفات در طول زمان
قیمت های دی آمونیوم فسفات، مونو آمونیوم فسفات و تریپل سوپر فسفات از سال ۲۰۱۱ در مراکش حوزه دریای بالتیک و برزیل به تدریج کاهش یافته ولی در سال ۲۰۲۲ باتوجه به وقایعی که در این سال رخ داد جهش شدید پیدا نمود به گونه ای که قیمت برای هرسه محصول به ۷۵۰ تا ۹۵۰ دلار رسید.
پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۶ قیمت کاهش زیادی داشته باشد و از قیمت های سال ۲۰۱۱ نیز کمتر شود ولی شیب صعودی خفیف آن به تدریج و تا سال ۲۰۳۷ به صورت متعادل و متعارف افزایش خواهد یافت.
بررسی فعالیت های بازار فسفات در مناطق مختلف
برزیل
واردات مونو آمونیوم فسفات به برزیل در سه ماهه اول سال جاری میلادی به رکورد بالای ۱.۱۵ میلیون تن رسید. واردات SSP نیز به ۴۵۱ هزار تن رسید.
روسیه
کشور روسیه هم اکنون در حال تدارک مصوبه ای برای تغییر در سهمیه های فسفات می باشد ولی تغییر این سهمیه ها تاثیر چندانی در بازار مونو آمونیوم و دی آمونیوم فسفات نخواهد داشت.
بنگلادش
نیاز بنگلادش به ۱.۵میلیون تن دی آمونیوم فسفات و ۷۰۰ هزار تن TSP برای بخش کشاورزی در سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ مورد تایید مقامات مربوطه قرار گرفته است.
مراکش
شرکت OCP مراکش در حال برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت تولید کودهای شیمیایی تا سال ۲۰۲۷ میلادی و رساندن ظرفیت تولیدبه میزان ۲۰ میلیون تن در سال می باشد.
چین
گروه ۶+۲ در چین سعی در حفظ قیمت دی آمونیوم فسفات بر روی ۵۵۰ دلار در هر تن را دارد ولی احتمال موفق شدن این گروه بر روی تثبیت این قیمت کم است. چین در سال جدید سهمیه های جدیدی را برای صادرات فسفات فرآوری شده اعلام خواهد نمود.
اگرچه سهمیه های صادراتی برای هر یک از فرآورده های فسفات هنوز مشخص نشده است، ولی پیش بینی میشود که این سهمیه ها در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشته باشند. همچنین چین در بنادر صادراتی تمهیداتی را فراهم آورده است که مدت بازرسی محموله ها به ۷ تا ۱۰ روز کاهش یابد.
پاکستان
واردات فسفات پاکستان در سال گذشته در حدی بود که مجال واردات در حجم خیلی زیاد را در سال جاری میلادی به این کشور نمیدهد. خرید پاکستان در سال گذشته در حدی بود که هم اکنون ۴۲۶ هزار تن دی آمونیوم فسفات برای سال جاری در انبارهای خود دارد پیشبینیها حاکی از آن است که در سال جاری این کشور تنها قادر به واردات ۸۷۶ هزار تن خواهد بود که این میزان واردات ۵۰۰ هزار تن نسبت به متوسط ۵ سال گذشته کمتر است.
واردات فسفات هندوستان نیز بیش از ۲ میلیون تن کاهش خواهد داشت که دلیل آن افزایش تولید داخلی در سال جاری می باشد.
افزایش واردات فسفات ترکیبی به برزیل
واردات ترکیبی فسفات به برزیل از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۲۶ و در یک بازه زمانی ده ساله نشان از افزایش واردات این کشور به خصوص در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی دارد. اگرچه در سال ۲۰۲۲ میزان واردات ترکیبی برزیل کاهش یافته است ولی پیش بینی ها نشان می دهد که تا سال ۲۰۲۶ این روند رو به افزایش باشد. مونو آمونیوم فسفات بزرگترین قلم وارداتی فسفات به برزیل بوده است.
رشد تولید فسفات تا پایان سال در چین
از شروع سال جاری میلادی و با نزدیک شدن به سه ماهه دوم سال و بهبود شرایط اقتصادی در این کشور، میزان تولید مونو آمونیوم فسفات و دی آمونیوم فسفات در چین افزایش خواهد یافت و با رسیدن به ماههای پایانی سال به اوج خود خواهد رسید و میزان تولید دی آمونیوم فسفات بیش از دو برابر میزان تولید مونو آمونیوم فسفات خواهد بود و چشم انداز سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ تولید کمتر از این را نشان می دهد.
تورم دراروپا وامریکا
در سال ۲۰۲۲ تقریباً در همه نقاط جهان تورم به شکل بیسابقهای افزایش یافت بیشترین میزان تورم در آمریکا و اروپا رخ داد که بسیار بالاتر از سقف پیشبینی شده تورم در این کشورها بود.
در برزیل و هندوستان نیز تورم بیش از صفحه پیش بینی شده بود ولی در قیاس با اروپا و آمریکا وضعیت تورم بهتر بود. اگرچه در سه ماهه سال جاری میلادی میزان تورم نسبت به سه ماهه پایانی سال قبل کاهش یافته است ولی هنوز به سقف پیشبینی شده نرسیده و قیمت ها بالاتر از حد انتظار است.
پیش بینی میشود که در دو سال آینده قدرت یورو در برابر دلار تا ۱۰ درصد نسبت به وضعیت کنونی یورو در برابر دلار رشد داشته باشد. بعد از حمله روسیه به اوکراین یورو کاهش شدیدی نسبت به دلار داشت.
در فاصله سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳ میزان تولید مونو آمونیوم فسفات روسیه به طور متوسط بین ۳ تا ۴ میلیون تن در سال بوده است. در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میزان تولید این محصول در روسیه کاهش زیادی داشت به گونه ای که تولید قزاقستان از روسیه پیشی گرفت. بالاترین میزان تولید روسیه مربوط به سال ۲۰۲۱ میباشد که در حدود ۴ میلیون تن مونو آمونیوم فسفات در این کشور تولید شد.
پس از روسیه قزاقستان و ازبکستان تامین کنندگان مونو آمونیوم فسفات در منطقه آسیای مرکزی بودند. در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ نیز تولید فسفات روسیه نسبت به سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است.
هندوستان مصرف کننده بزرگ فسفات
تاریخچه مصرف فسفات در هندوستان از سال ۲۰۱۰ تاکنون نشان می دهد که بیشترین میزان مصرف فسفات هندوستان در قالب دی آمونیوم فسفات بوده است و چشم انداز مصرف فسفات در هندوستان در بلند مدت و تا سال ۲۰۳۷ نیز بیانگر ادامه همین روند است.
هندوستان یکی از بزرگترین خریداران اوره و فسفات در انواع اشکال تولید شده آن در سطح جهان می باشد و خرید های این کشور بر روی بازار محصولات کشاورزی و کودهای شیمیایی تاثیر بسزایی دارد.
بسیاری از شرکتهای تولید کننده اوره و فسفات برنامه ریزی برای عرضه تولیدات خود را مطابق با زمان برگزاری مناقصات هندوستان هماهنگ می کنند تاریخچه تقاضای فسفات فرآوری شده P2O5 از سال ۲۰۰۵ تاکنون و چشم انداز آن تا سال ۲۰۳۵ نشان می دهد که کشورهای شمال شرق آسیا جنوب آسیا و آمریکای لاتین از بزرگترین متقاضیان خرید این کالا می باشند. مجموع تقاضای جهانی این محصول تا سال ۲۰۲۵ بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون تن خواهد بود.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
لینک منبع: www.argusmedia.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.