آیا کسی در ایران فقیر نیست؟
آیا کسی در ایران فقیر نیست؟
وزیر رفاه اخیراً گفت که فقر مطلق نداریم، اما تعریف درست فقر مطلق چیست؟
باید دقت کنیم که برخلاف باور مردم فقر مطلق به معنای خیلی فقیر بودن نیست.
با استفاده از دادههای سازمان ملل متحد و بانک جهانی مقادیر خط فقر مطلق بینالمللی را میتوان بر حسب دلار PPP برابری قدرت خرید بین کشورها مقایسه کرد.
همچنین تغییرات نرخ فقر مطلق بینالمللی دلار PPP برابری قدرت خرید در طول سالهای گذشته در تاریخ ایران قابل مقایسه است.
این مقایسه با استفاده از پژوهشهای دکتر جواد صالحی اصفهانی استاد اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا انجام شده است.
هنگام ارزیابی فقر در آمار یا اقتصاد دو معیار اصلی وجود دارد
فقر مطلق که درآمد را با مقدار مورد نیاز برای رفع نیازهای اولیه شخصی مانند غذا، پوشاک و سرپناه مقایسه میکند.
فقر نسبی زمانی اندازه گیری می شود که یک فرد نتواند حداقل سطح استانداردهای زندگی را در مقایسه با دیگران و در همان زمان و مکان خود فرد برآورده کند. تعریف فقر نسبی از کشوری به کشور دیگر یا از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است.
به عنوان مثال اقتصاد ایالات متحده ممکن است در ایران و دیگر کشورها به عنوان بزرگترین و ثروتمندترین کشور در اقتصاد جهان شناخته شود اما بر اساس اداره سرشماری ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادی (قبل از دنیاگیری کووید-۱۹)، فقر نسبی در این کشور ۱۰.۵٪ اعلام شده و ۳۴ میلیون نفر در این کشور فقیر شناخته میشوند.
از نظر آماری، تا سال ۲۰۱۹ میلادی، بیشتر جمعیت جهان در فقر زندگی می کنند: با برابری قدرت خرید دلار آمریکا، ۸۵ درصد مردم با کمتر از ۳۰ دلار در روز، دو سوم با کمتر از ۱۰ دلار در روز و ۱۰ درصد با کمتر از ۱.۹۰ دلار زندگی می کنند (فقر شدید).
بر اساس گزارش گروه بانک جهانی در سال ۲۰۲۰، بیش از ۴۰ درصد از فقرا در کشورهای متاثر از جنگ زندگی می کنند. حتی زمانی که کشورها توسعه اقتصادی را تجربه می کنند، فقیرترین شهروندان کشورهای با درآمد متوسط غالباً سهم کافی از افزایش ثروت کشورهای خود را به دست نمی آورند تا از فقر خارج شوند. دولتها و سازمانهای غیردولتی سیاستها و برنامههای مختلفی را برای فقرزدایی از جمله برقرسانی در مناطق روستایی یا سیاستهای «اول تامین مسکن» در مناطق شهری تجربه کردهاند. چارچوب های سیاست بین المللی برای کاهش فقر، که توسط سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۵ میلادی ایجاد شد و در برنامه و هدف توسعه پایا ۱ این سازمان خلاصه شده است.
نیروهای اجتماعی، مانند جنسیت، ناتوانی و معلولیت، نژاد یا قومیت، میتوانند مسائل مرتبط با فقر را برای -زنان، کودکان و اقلیتها که بار نابرابری فقر را به دوش میکشند، تشدید کند. علاوه بر این، افراد فرد فقیر در برابر تأثیرات سایر مسائل اجتماعی، مانند اثرات زیست محیطی صنعت یا تأثیرات تغییرات آب و هوایی یا سایر بلایای طبیعی یا رویدادهای شدید آب و هوایی آسیب پذیرتر هستند. فقر همچنین می تواند سایر مشکلات اجتماعی را بدتر کند. فشارهای اقتصادی بر جوامع فقیر اغلب در جنگل زدایی، از بین رفتن تنوع زیستی و درگیری های قومی و قبیلهگرایی نقش دارد. به همین دلیل، اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد و سایر برنامه های سیاست بین المللی، مانند بهبود بین المللی از COVID-19، بر ارتباط فقر زدایی با سایر اهداف اجتماعی تأکید دارند.
منبع: اکوایران
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.