تولید پروپیلن در بازار جهانی + پیش بینی تا سال 2031
تولید پروپیلن در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۵ دو برابر حجم مورد نیاز پروپیلن جهانی خواهد بود. در حال حاضر مهم ترین منبع تامین پروپیلن، واحدهای استیم کراکر هستند که ۴۴ درصد کل تولید پروپیلن را شامل می شوند. در این مقاله به کمک تیم تحلیلی بازار نفت و گاز به بررسی میزان تقاضا و تولید پروپیلن می پردازیم.
افزایش سرمایه گذاری در چین برای تولید پروپیلن
ظرفیت های جدید تولید پروپیلن در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۵ دو برابر حجم مورد نیاز پروپیلن جهانی خواهد بود البته بعضی از واحدهایی که پیش بینی می شد به زودی به ظرفیت تولید اضافه شوند یا با تأخیر راه اندازی می شوند و یا به تولید نخواهند رسید. سرمایه گذاری برای افزایش ظرفیت تولید پروپیلن بیش از هر جای دیگر در چین صورت می گیرد ولی سرمایه گذاری صرفاً متعلق به دولت چین نیست و سایر دولتها نیز در این پروژه ها سرمایه گذاری می کنند.
تولید پروپیلن در سطح جهان
تولید پروپیلن همچنان سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری از طریق روش تولید دی هیدروژناسبون پروپان متمایل می سازد و اغلب واحدهایی که چنین فرایندی را به کار می گیرند با خوراک پروپان وارداتی تغذیه شده و از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر هستند و بنابراین سرمایه گذاری جهانی برای احداث چنین واحدهای تولیدی حدود ۲۰ درصد افزایش تا سال ۲۰۲۶ خواهد داشت.
تولید پروپیلن که در سال ۲۰۲۱ در حدود ۱۴۶ میلیون تن بود تا سال ۲۰۲۶ به حدود ۱۹۱ میلیون تومان خواهد رسید. مقایسه انواع روش های تولید پروپیلن در طی سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶ نشان می دهد که نوع تولید این محصول به وسیله دی هیدروژناسیون پروپان ۲۰ درصد افزایش خواهد داشت.
البته استفاده از سایر روش ها همچون تولید در پالایشگاه ها و یا از طریق واحدهای استیم کراکر همیشه بیشتر است. به جز سه روش ذکر شده، سایر انواع تولید پروپیلن هر یک بین دو تا پنج درصد تولید پروپیلن جهانی را شامل شده و جمعا ۱۱ درصد بوده است.
معاملات پروپیلن انجام شده از سال ۲۰۱۷ تاکنون و تا سال ۲۰۲۶ در شمال آمریکا، آمریکای لاتین، غرب اروپا مرکز اروپا، جنوب شرق آسیا استرالیا آمریکای لاتین و خاورمیانه نشان می دهد که بزرگترین وارد کنندگان پروپیلن، کشورهای اروپای مرکزی و آمریکای لاتین هستند. بزرگترین صادرکنندگان پروپیلن نیز کشورهای خاورمیانه و جنوب شرق آسیا هستند.
علیرغم افزایش ظرفیت سالانه تولید پروپیلن در سطح جهان از سال ۲۰۱۷ تا سال ۲۰۲۶، میزان بهره برداری از واحد ها به حداکثر خود نرسیده است و بهره برداری از واحدهای تولید شده و یا در حال تولید که تا سال ۲۰۲۶ به بهره برداری خواهد رسید بین ۷۵ تا ۸۰ درصد خواهد بود.
در تجدید نظر انجام شده توسط آرگوس تولید جهانی پروپیلن در سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ کاهش بیشتری نسبت به ارزیابی ماه مارس دارد و به ترتیب به ۳۰۶ میلیون تن و ۴.۵میلیون تن میرسد زیرا بعضی از پروژه های افزایش ظرفیت با تأخیر راه اندازی می شوند و در حدود ۳ میلیون تن از این محصول دیرتر از سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به بازار عرضه خواهد شد و در ارزیابی جدید جمعا ۴۸.۶ میلیون تن از میزان تولید در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۱ از ارزیابی ها حذف شده است که براین اساس سالانه به طور متوسط بالغ بر ۴.۹ میلیون تن از میزان ظرفیت پروپیلن در ارزیابی جدید کم شده است.
ظرفیت جهانی تولید پروپیلن با کاهش ۱.۲میلیون تنی در سال ۲۰۲۲ و ۳ میلیون تنی در سال ۲۰۲۳ مواجه شد. ۳۴.۶میلیون تن در پیش بینی های یک دوره ۱۰ ساله کاهش یافت که به طور متوسط، سالانه بالغ بر ۳.۵ میلیون تن می شود. بیشترین میزان کاهش تولید مربوط به دوره ۲۰۲۷ تا ۲۰۳۱ میشود که در مجموع به ۲۸ میلیون تن می رسد.
میزان تجدید نظر شده بهره برداری جهانی از سال های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۷ به طور متوسط سالانه بالغ بر دو درصد کاهش می یابد که نتیجه کاهش تولید است.
بررسی تقاضای جهانی پروپیلن
بررسی میزان تقاضای جهانی پروپیلن از سال ۲۰۱۷ تا سال ۲۰۳۱ بر اساس ارزیابی های انجام شده در ماه مارس سال جاری میلادی که در ماه سپتامبر مجدداً به روز رسانی شده است، نشان می دهد که در ارزیابی ماه سپتامبر تقاضا برای سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۱ کمتر از میزان تقاضا در بررسی های انجام شده در ماه مارس سال جاری بوده است. در بررسی های ماه مارس و در تجدید نظر انجام شده در ماه سپتامبر GDP نیز نسبت به سال ۲۰۲۱ کاهش می یابد و به حدود ۳ درصد می رسد.متوسط تولید جهانی پروپیلن از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ بالغ بر ۱۱۰.۴ میلیون تن بوده است و قرار است تا سال ۲۰۳۱ به ۱۷۵.۵ میلیون تن برسد.
در حال حاضر مهم ترین منبع تامین پروپیلن، واحدهای استیم کراکر هستند که ۴۴ درصد کل تولید پروپیلن را شامل می شوند. ۳۳ درصد تولید پروپیلن نیز از طریق پالایش تامین می شود. ۱۲ درصد از میزان تولید پروپیلن نیز از طریق دی هیدروژناسیون پروپان تامین می گردد و ۵ درصد نیز از طریق ذغال سنگ تامین می شود. تا سال ۲۰۳۱ روش تولید پروپیلن از طریق پروپان از ۱۲ درصد به ۱۸ درصد از کل ظرفیت تولید جهانی خواهد رسید.
از سال ۲۰۱۷ تا سال ۲۰۲۱ متوسط تقاضا برای پروپیلن ۱۱۰.۳ میلیون تن در سال بود و آرگوس، پیش بینی رسیدن تقاضا به ۱۷۵.۵ میلیون تن تا سال ۲۰۳۱ را کرده است. بیشترین میزان تقاضای پروپیلن مربوط به صنعت تولید پلی پروپیلن است که در حدود ۷۱ درصد از تقاضا برای پروپیلن را تشکیل می دهد. تقاضا برای تولید اکسید پروپیلن ۷ درصد کل تقاضا و تقاضا برای اکریلو نیتریل ۶ درصد است. اسید اکریلیک و Cumene نیز هر یک ۴ درصد واتیل هکزان نیز ۳ درصد تقاضا برای پروپیلن را شامل می شود. بیشترین میزان تقاضا مربوط به سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ بوده و یا خواهد بود.
میزان بهره برداری جهانی از واحدهای تولیدی پروپیلن از سال ۲۰۱۷ تا سال ۲۰۲۱ به طور متوسط ۸۱ درصد بوده است.پیش بینی آرگوس این بوده است که این میزان تا سال ۲۰۳۱ به همین صورت ادامه داشته باشد ولی با توجه به افتتاح واحدهای تولیدی جدید و افزایش عرضه، این احتمال وجود دارد که میزان بهره برداری متوسط جهانی موقتا تا ۷۵درصد کاهش یابد و واحدهای جدید مسلما با بهره برداری حداقلی شروع به کار خواهند کرد و به تدریج به سقف ۸۱ درصد خواهند رسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.