کاهش تقاضای نفت در آینده حداقل 10 تا 50 درصد
ارقام بریتیش پترولیوم نشان میدهد که جهان در حال حاضر از اوج نفت عبور کرده است. بر اساس تجزیه و تحلیل گزارش BP، جهان قبلاً از «پیک تقاضای نفت» عبور کرده است. تقاضا برای نفت ممکن است حداقل 10 درصد در این دهه و تا 50 درصد در دو دهه آینده کاهش یابد. از لحاظ تاریخی، تقاضای انرژی به طور پیوسته و با وقفه های کمی افزایش یافته است، اما COVID-19 و افزایش اقدامات آب و هوایی این وضعیت را تغییر داده است.
کاهش تقاضای نفت در آینده
بر اساس تجزیه و تحلیل Carbon Brief از آخرین چشم انداز انرژی از سوی شرکت بزرگ نفتی BP، جهان قبلاً از «پیک تقاضای نفت» عبور کرده است.
نسخه 2020 چشم انداز سالانه نشان می دهد. هرچند به طور غیرمستقیم – که تقاضای جهانی نفت به سطوحی که در سال گذشته مشاهده شده بود باز نمی گردد. این می افزاید که تقاضا می تواند به زودی در مواجهه با اقدامات آب و هوایی قوی تر به سرعت کاهش یابد. حداقل 10٪ در این دهه و تا 50٪ در 20 سال آینده.
کاهش تقاضای نفت تا سال 2050
آخرین دورنما شش ماه به تعویق افتاد تا بتواند تاثیر بی سابقه همه گیری ویروس کرونا را منعکس کند. این تاخیر همچنین منعکس کننده برنامه های BP است که در طول سال جاری برای رسیدن به انتشار گازهای گلخانه ای خالص تا سال 2050 به عنوان یک “شرکت انرژی یکپارچه” و نه یک شرکت بزرگ نفتی تنظیم شده است.
این بدان معناست که در کنار سناریوی محافظه کارانه “کسب و کار معمول” – که در آن تقاضا برای گاز به طور نامحدودی در حال افزایش است. BP به تأثیر اقدامات آب و هوایی قوی تر نیز توجه کرده است. در سناریوهای «سریع» و «صفر خالص»، زغالسنگ و نفت شاهد کاهش سریع هستند، در حالی که گاز تا سال 2025 یا 2035 به اوج خود میرسد.
اگرچه تمرکز خالص صفر جدید است، تجزیه و تحلیل Carbon Brief نشان می دهد که چشم انداز روند نسخه های قبلی را با کاهش چشم انداز سوخت های فسیلی و در عین حال بالا بردن سطح انرژی های تجدید پذیر ادامه می دهد.
اوج تقاضای جهانی نفت
تقاضای جهانی نفت طی 50 سال گذشته دو برابر شده و در سال 2019 به حدود 100 میلیون بشکه در روز رسیده است که معادل مصرف انرژی سالانه 192 اگزاژول (EJ) است.
در نسخه های قبلی چشم انداز BP، انتظار می رفت که تقاضای جهانی نفت به طور پیوسته در حال افزایش باشد. در واقع، نسخه های متوالی چشم انداز نفت را افزایش داده بود که در نمودار زیر با خطوط آبی نشان داده شده است.
در سال 2018، چشمانداز BP شروع به پیشبینی پایان حرکت صعودی نفت کرد و تقاضا تا اواسط دهه 2030 به اوج خود رسید. اما بازنگری رو به پایین در نسخه امسال بسیار چشمگیرتر است (خطوط قرمز)، که نشان می دهد تقاضا در سال 2019 به اوج خود رسیده است، با خطرات بالقوه نزولی.
چشم انداز تقاضای جهانی نفت
اسپنسر دیل، اقتصاددان ارشد بریتیش پترولیوم در ارائه خود برای چشم انداز جدید می گوید که نشان می دهد تقاضا برای نفت در سال 2019 به اوج خود رسیده است، اما تنها در دو مورد از سه سناریو. برای سناریوی «کسب و کار معمول»، او میگوید تقاضا «مقاومتر» است و تا سال 2025 به «حدود سطوح قبل از کووید» بهبود مییابد.
با این حال، تجزیه و تحلیل Carbon Brief از چشم انداز، همراه با ارقام BP که به طور جداگانه در ماه ژوئن منتشر شد، نشان می دهد که تقاضای نفت هرگز از سطوح مشاهده شده در سال 2019 فراتر نخواهد رفت، زیرا بر حسب انرژی موجود در آن اندازه گیری می شود.
[اطلاعات چشم انداز تقاضای نفت در سال 2018 را 190.4 ژول نشان می دهد، اما رقمی را برای سال 2019 در بر نمی گیرد. بررسی آماری BP رشد تقاضای نفت را 0.8 درصد بین سال های 2018 و 2019 گزارش کرده است، که Carbon Brief برای برآورد تقاضا در سال 2019 از 191.9 ژول استفاده کرد. . این مقدار کمی بالاتر از سطح تقاضا در سال 2025 است که در چشم انداز کسب و کار معمول، حدود 191.3 EJ است.]
جالب است که آخرین دیدگاه را با کلماتی که دیل در تفسیر ژانویه 2018 با بسام فتوح، مدیر موسسه مطالعات انرژی آکسفورد نوشته است، مقایسه کنیم. در آن مقاله، این زوج استدلال کردند که تمرکز روی اوج نفت “به نظر نادرست به نظر می رسد”. آنها ادامه دادند:
مهمتر از آن، دلیل کمی وجود دارد که باور کنیم وقتی به اوج خود رسید، تقاضای نفت به شدت کاهش خواهد یافت. جهان احتمالاً برای چندین دهه آینده تقاضای مقادیر زیادی نفت خواهد کرد.
کاهش قابل توجه تقاضای نفت
در مقابل، چشمانداز جدید بریتیش پترولیوم نشان میدهد که تقاضای نفت در واقع میتواند به میزان قابل توجهی کاهش یابد، که تا سال ۲۰۳۰ حداقل ۱۰ درصد و تا سال ۲۰۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش یابد.
بیشترین کاهش در تقاضای نفت در سناریوی «خالص صفر» BP است، که در آن انتشار CO2 جهانی در سال 2050 بیش از 95 درصد در مقایسه با سطح سال 2018 کاهش می یابد.
بریتیش پترولیوم میگوید این مسیر «کندتر» از سناریوهای «زیر 1.5 درجه سانتیگراد» است که توسط هیئت بیندولتی تغییرات آبوهوایی منتشر شده است، به این معنی که کاهش سریعتر مصرف سوختهای فسیلی یا تکیه بر انتشار منفی برای ماندن در این حد دما لازم است.
کاهش تقاضا برای نفت
مثل همیشه، یکی از ویژگی های اساسی چشم انداز BP، مفروضات آن در مورد افزایش کلی تقاضای جهانی انرژی با افزایش جمعیت و افزایش درآمد است.
همانطور که نمودار زیر نشان می دهد، از نظر تاریخی، تقاضای انرژی به طور پیوسته با وقفه های کمی افزایش یافته است. نسخه های قبلی چشم انداز BP شاهد افزایش تقاضا با سرعتی مشابه (خطوط آبی) بوده است، و بهبود در بهره وری انرژی با رشد اقتصادی و جمعیت جبران می شود.
چشم انداز امسال تغییر چشمگیری را در این دیدگاه نشان می دهد، زیرا رشد تقاضای جهانی انرژی در سه دهه آینده یا کاهش یافته یا حتی یکسان شده است.
تقاضای روزافزون برای انرژی
همانطور که Carbon Brief در سال گذشته نشان داد، تقاضای روزافزون برای انرژی عامل اصلی تقاضای بلندمدت برای سوختهای فسیلی در چشمانداز BP بوده است. در مقابل، سازمانهای دیگر پیشنهاد کردهاند که تقاضا میتواند کاهش یابد و سوختهای فسیلی به دلیل رشد انرژیهای تجدیدپذیر از بین برود.
بخشی از تغییر سال جاری از BP به همهگیری کروناویروس مربوط میشود، که به وضوح در نمودارهای بالا دیده میشود، جایی که تقاضا در سال 2020 با استفاده از پیشبینیهای آژانس بینالمللی انرژی (IEA) تخمین زده میشود.
بر اساس گزارش BP، این بیماری همه گیر چشم انداز تقاضای بلندمدت انرژی را از دو جهت کاهش داده است. اولاً، چشمانداز رشد اقتصادی را کاهش میدهد و دوم، فرض میشود که برخی تغییرات رفتاری بهویژه کار در منزل ادامه خواهند داشت، حتی اگر تغییرات دیگر در طول زمان از بین بروند.
تغییر دیدگاه
چشم انداز ضعیف تر برای تقاضای جهانی انرژی و رشد کندتر نفت ادامه روند در هر نسخه متوالی چشم انداز BP در دهه گذشته است.
نسخه امسال یک بار دیگر چشم انداز سوخت های فسیلی را کاهش می دهد، همانطور که نمودارهای زیر نشان می دهد، با چشمگیرترین تجدید نظرها در استفاده از زغال سنگ اعمال شده است. (چشم انداز گذشته BP همچنین به طور مداوم سطح رشد انرژی های تجدیدپذیر را افزایش داده است، اما امسال آن را تا حد زیادی بدون تغییر باقی می گذارد.)
چشمانداز انرژیهای تجدیدپذیر
در حالی که سناریوی «تجارت بهطور معمول» امسال چشمانداز انرژیهای تجدیدپذیر را در مقایسه با نسخه سال گذشته تغییر چندانی نمیدهد، مسیرهای «سریع» و «صفر خالص» نشان میدهند که باد و خورشید رشد انفجاری را در سه دوره آینده ثبت میکنند. دهه ها
در سناریوی صفر خالص، انرژیهای تجدیدپذیر حدود 130 ژول در سال 2030 عرضه میکنند که بیش از چهار برابر تولیدشان در سال 2019 و مشابه با عرضه فعلی گاز است. تا سال 2040، انرژی های تجدیدپذیر بیش از دو برابر شده و به 296 EJ، معادل مجموع فعلی زغال سنگ و گاز، می رسد.
کاهش تقاضا برای زغال سنگ
فقط سه سال پیش، چشم انداز BP برای اولین بار شامل اوج تقاضای جهانی زغال سنگ بود. اکنون، تقاضا برای زغال سنگ با سرعت بیشتری کاهش می یابد و تا سال 2050 به یک پنجم کمتر از سطح 2019 می رسد. در سناریوهای “سریع” و “صفر خالص”، تقاضا برای زغال سنگ تا سال 2030 یک سوم و تا سال 2050 حدود 90 درصد کاهش می یابد.
کاهش چشم انداز گاز
قابل توجه است که چشم انداز امسال نیز چشم انداز گاز را به میزان قابل توجهی نسبت به سال های گذشته کاهش می دهد. خطر نزولی بیشتری برای گاز در مسیر “خالص صفر” وجود دارد، جایی که تقاضا تا سال 2025 به اوج خود می رسد و تا سال 2050 به 36 درصد کمتر از سطح سال 2019 می رسد. در مسیر “سریع” تقاضای گاز تا سال 2035 به اوج خود می رسد و تا سال 2019 به سطوح 2019 باز می گردد. اواسط قرن
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.