آیا کاهش یک میلیون بشکهای تولید نفت عربستان ضروری بود؟
عبدالعزیز بن سلمان، وزیر نفت عربستان مشتاق است بازار نفت را غافلگیر کند. او در یک کنفرانس مطبوعاتی، پس از نشست وزیران اوپک پلاس در 4 ژوئن در وین، از کاهش غیرمنتظره و یکجانبه یک میلیون بشکه ای تولید این کشور برای ماه آینده خبر داد. او بر سر این تصمیم بسیار جدی است و معتقد است “این تصمیم را نباید شوخی گرفت زیرا بازار به ثبات نیاز دارد”.
عربستان سعودی مدتهاست که یک نیروی مسلط در اوپک و اوپک پلاس است و با ذخیره ظرفیت مازاد خود بازار را در اختیار دارد. اما ریاض اکنون بدون حمایت دیگر اعضا، برنامه خود را دنبال میکند.
تنها یکی از بستههای سهگانه اعلام شده توسط وزیر نفت عربستان به طور رسمی در نشست وزیران اوپک پلاس تصویب شد. بقیه اقدامات “داوطلبانه” توسط عربستان سعودی بهتنهایی یا با هماهنگی گروه کوچکتری از تولیدکنندگان انجام شدند.
همانطور که انتظار میرفت، اوپک پلاس توافقنامه تولید خود را تا پایان سال آینده تمدید کرد. مهمتر از آن اینکه اعضا توافق کردند که پایههای تولید ملی را برای سال 2024 تقویت کنند تا با ظرفیتهای واقعی همخوانی بیشتری داشته باشند.
عبدالعزیز بر شفاف سازی این تصمیم اصرار دارد و میگوید “مسئولیت این تصمیم با من است”. اوپک پلاس همواره در دستیابی به اهداف تولید توافق شده شکست خورده است زیرا برخی از اعضا با دستیابی به سهمیهها تلاش میکنند تا کاهش 1.4 میلیون بشکهای در روز را در اهداف سال آینده توجیه کنند.
سهمیه امارات متحده عربی بهمنظور گسترش ظرفیت افزایش مییابد. همبستگی بین وزرای اوپک پلاس که مصمم به حفظ همکاری بین اوپک و متحدان غیراوپکی آن هستند، مهم است. با اینحال، تنشهای اساسی در کنفرانس مطبوعاتی کاملا مشهود است. سهیل المزروعی، وزیر نفت امارات متحده عربی، گفت “اگر بازار به ثبات برسد، باهم متحد هستیم”.
امارات متحده عربی در آوریل به عربستان و شش تولیدکننده دیگر اوپک پلاس در کاهش غیرمنتظره مازاد تولید 1.2 میلیون بشکهای در روز پیوست. اما با توجه به اینکه تولید امارات متحده عربی کمتر از ظرفیت 4.2 میلیون بشکه در روز است، داشتن یک توافق جدید و “عادلانه” برای بررسی “نیازهای بازار” ضروری است. بقیه اعضای اوپک پلاس نمیتوانند یا نمیخواهند اقدامات بیشتری برای “ثبات” قیمتهای نفت انجام دهند؛ بنابراین عربستان هیچ چارهای جز این ندارد که به تنهایی پیش برود.
عبدالعزیز با تاکید بر اینکه باید “با احتیاط” عمل کرد، گفت “هر کاری که لازم باشد برای ایجاد ثبات در بازار انجام خواهیم داد”. اما او بیشتر از بی ثباتی بازار نگران است تا قیمت. او میگوید “عربستان در قیمتگذاری دخالت نمیکند چون از نوسانات کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت خوشش نمیآید. عربستان قصد دارد با کمک نیروهای ساختاری، بازار را پوشش دهد و تا زمانی که شفافیت و ثبات را در بازار نبیند، به پوشش ریسک ادامه خواهد داد”.
عربستان تحت فشار فزاینده نفت خام ارزانتر روسیه در بازار پالایشگاههای آسیا و اقیانوسیه قرار دارد. نزدیک به نیمی از واردات هند در ماه گذشته از روسیه بود و بهبود چین پس از قرنطینه رو به کندی است. اما با این حال، ریاض تمایلی به آغاز جنگ قیمتی برای بازیابی سهم از دست رفته بازار در آسیا یا افزایش فروش به حوزه آتلانتیک ندارد. آرامکوی سعودی بلافاصله پس از نشست آخر هفته گذشته اوپک پلاس، قیمت فرمول قرارداد مدتدار را برای جولای افزایش داد تا خرید را کنترل کرده و کاهش تولید 1 میلیون بشکهای ماه آینده را تسهیل کند .
عبدالعزیز بدون هیچ توضیحی درمورد دلایل و زمان اقدامات خود، میگوید “ما براساس محاسبات اقدام میکنیم. پس نمیتواند اشتباه باشد زیرا ماهیت هر چیزی متغیر است”. فقط با گذر زمان مشخص خواهد شد که آیا کاهش 1 میلیون بشکهای تولید مازاد عربستان ضروری بوده است یا خیر. در هرصورت، واضح است که عربستان سعودی در آینده نقش فعالتر و مستقلتری در بازار نفت ایفا خواهد کرد.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
منبع: www.argusmedia.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.