آیا اتحادیه اروپا صنعت هسته ای روسیه را تحریم خواهد کرد؟
تحریم صنعت هسته ای روسیه
اتحادیه اروپا در فوریه 2022 در واکنش به حمله روسیه به اوکراین، تحریم هایی را علیه مسکو اعمال کرد. تحریمها در مرحله نخست شامل اقدامات محدودکننده (تحریمهای فردی)، تحریمهای اقتصادی و صدور ویزا بود.
هدف از این تحریم ها اختلال در اقتصاد این کشور برای جلوگیری از ادامه حمله به اوکراین بود. در طول سال، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان تعداد و تنوع تحریمها علیه روسیه را افزایش دادند و تلاش نمودند تا وابستگی خود به انرژی روسیه را کاهش دهند.
در دسامبر 2022، اتحادیه اروپا واردات نفت خام روسیه را ممنوع کرد و در فوریه 2023 کشورهای اروپایی واردات گازوئیل، سوخت جت و سایر محصولات نفتی روسیه را ممنوع اعلام کرد.
به دلیل وابستگی شدید بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا به انرژی روسیه، این تحریم ها دیرتر اعمال شد. به عنوان مثال، قبل از جنگ، آلمان حدود نیمی از گاز خود را از روسیه و بیش از یک سوم نفت خود را وارد می کرد. اما در ژانویه، آلمان اعلام کرد که دیگر به انرژی روسیه متکی نیست.
اما یکی از بخش هایی که اتحادیه اروپا تا به امروز از تحریم آن اجتناب کرده است، انرژی هسته ای روسیه است. این عمدتا به دلیل نقش مهمی است که انحصار دولتی انرژی هسته ای روسیه یعنی شرکت روس اتم در انرژی هسته ای جهانی ایفا می کند.
اولا، روس اتم صادرکننده اصلی سوخت هستهای است و 14 درصد اورانیوم خود را در سال 2021 در اختیار ایالات متحده قرار داده است. در همین حال، شرکتهای آب و برق در سراسر اروپا حدود یک پنجم اورانیوم خود را از روس اتم خریداری کردند و از زمان تحریم ها، نتوانستهاند منابع اورانیوم خود را متنوع کنند. روس اتم همچنین 28 درصد از خدمات غنی سازی ایالات متحده را در سال 2021 ارائه کرد.
علاوه بر این، خدمات روس اتم تنها به روسیه محدود نمی شود و مالکیت چندین نیروگاه هسته ای در سراسر جهان را در اختیار دارد. تا پایان سال 2021، از هر پنج نیروگاه هسته ای در سراسر جهان، یک نیروگاه یا در روسیه یا ساخت روسیه بود.
روس اتم بارها برای کمک به تامین مالی نیروگاه های هسته ای در کشورهایی که می خواهند بخش انرژی هسته ای خود را توسعه دهند اما پول لازم برای انجام این کار را ندارند، وارد عمل شده است.
بنابراین، برخی از کشورهای اتحادیه اروپا با تحریم انرژی هستهای روسیه مخالفت کردهاند، زیرا همچنان برای امنیت انرژی خود به آن تکیه میکنند. مثلا مجارستان حدود 40 درصد از برق خود را از انرژی هسته ای تامین می کند و یک قرارداد مالی بلندمدت برای ساخت دو راکتور هسته ای جدید دارد.
فشار بر بانک های آمریکایی برای کاهش سرمایه گذاری در سوخت های فسیلی
در فوریه امسال، کمیسیون اروپا به دلیل مخالفت برخی از کشورهای عضو، طرح های تحریم صنعت انرژی هسته ای روسیه را لغو کرد. اتحادیه اروپا اعمال تحریمها را علیه کارکنان روس اتم و سایر شرکتهای موجود در فهرست در نظر گرفته است، اما تاکنون به این ایده عمل نکرده است. علیرغم عدم اطمینان در مورد چگونگی تحریم انرژی هسته ای روسیه بدون آسیب رساندن به منافع چندین کشور اروپایی مانند مجارستان و بلغارستان، طرح تحریم هسته ای بار دیگر روی میز قرار گرفته است.
آلمان، لهستان و کشورهای عضو اتحادیه بالتیک به دنبال اعمال تحریمهای جدید علیه انرژی هستهای روسیه به عنوان ابزاری برای تحمیل آسیب بیشتر به اقتصاد روسیه هستند، زیرا جنگ علیه اوکراین ادامه دارد.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان گفت: در سراسر اتحادیه اروپا، ما باید به استقلال خود از روسیه ادامه دهیم. بخش هستهای همچنان برجسته است. فناوری هستهای یک حوزه بسیار حساس است و روسیه دیگر نمیتواند به عنوان شریک قابل اعتمادی در آن لحاظ شود.
در گزارشی از رویال یونایتد آمده است :روسیه بین مارس و دسامبر 2022 بیش از یک میلیارد دلار مواد و فناوری مرتبط به بخش انرژی هسته ای صادر کرده است و این تجارت شامل صادرات به اعضای ناتو و اتحادیه اروپا بوده است. در واقع، نه تنها ارزش صادرات مرتبط با هسته ای روسیه از فوریه 2022 کاهش نیافته است، بلکه داده های بررسی شده نشان می دهد که ممکن است این روند در حال گسترش باشد.
اوکراین بارها اتحادیه اروپا را به دلیل اعمال نکردن تحریمها علیه قدرت هستهای روسیه در کنار سایر محدودیتهای انرژی محکوم کرده است. اتحادیه اروپا تاکنون 10 بسته تحریمی را علیه روسیه اعمال کرده است که در حال حاضر آماده سازی یازدهمین بسته در حال انجام است. با این حال، علیرغم فشار اوکراین و چندین کشور عضو اتحادیه اروپا برای گنجاندن انرژی هستهای در تحریمهای جدید، اتحادیه اروپا باید در نظر بگیرد که این برای کشورهایی مانند مجارستان و بلغارستان که همچنان برای انرژی خود به انرژی هستهای روسیه متکی هستند، چه معنایی خواهد داشت.
ناگفته نماند که انرژی هسته ای یک منبع اصلی انرژی پاک است و توقف انرژی هسته ای روسیه می تواند برخی کشورها را به بازگشت به سوخت های فسیلی تشویق کند. اتحادیه اروپا اکنون باید پیامدهای مثبت و منفی تحریم انرژی هسته ای روسیه را بسنجید تا اقدام درست را تعیین کند.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.